Leder

Frygten for De Gule Veste må ikke lamme Europas miljømål

Efter massive protester mod miljøkrav til landbruget i Holland går De Gule Vestes spøgelse igen gennem Europa. Konflikten viser, hvor svært det er at beskytte natur og klima, samtidig med at regeringerne er under pres for at hjælpe landområder. Men status quo er ikke en mulighed
Franske landmænd brænder hø af foran et Auchan-supermarked i protest i februar i år.

Franske landmænd brænder hø af foran et Auchan-supermarked i protest i februar i år.

Jean-Francois Monier/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
18. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hver dag begår mindst én fransk landmand selvmord. Det er en indirekte effekt af det perverse markedssystem, der i dag kendetegner store dele af den europæisk landbrugsindustri.

For landmændene i den mindre skala kan kort sagt ikke leve af deres erhverv, når la grande distribution, supermarkedskædernes prispres på producenterne og den globale konkurrence, sætter reglerne på markedet. Derfor bliver de presset ud i yderligere gældsættelse eller opkøbt af større virksomheder, en ond spiral. De mindre landbrug gennemlever en krise, mens kun de større landbrugsindustrielle spillere eller nicheproducenter er profitable.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Økonomisk ulighed er uacceptabel og skal bekæmpes. Det er ikke de gule veste den er gal med. Det er en stadig stigende ulighed, hvor fattige skamløst udbyttes af de velhavende.

Sus johnsen, Ejvind Larsen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Nils Lauritzen, Torben Skov, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, fin egenfeldt, Esben Jensen, Ervin Lazar, nanna Brendstrup, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Lene Basballe, Alan Frederiksen, Alvin Jensen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Her er der en god mulighed for at anvende Borgerting. I hver af de fem regioner skal Borgerting afgøre, hvad det er for en slags landbrug, vi har behov for.
Hver eneste borger er aftager af landbrugsprodukter, og da kunden altid har ret, afgør kunden også, hvad der er værd at spise ud fra en helhedsbetragtning.

Sus johnsen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Ervin Lazar og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Alvin Jensen

Ja, borgerting og demokratisk socialisme er det eneste der kan rade os.

Sus johnsen, Ejvind Larsen, erik pedersen, Niels-Simon Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Martin Jacobsen

Status quo er ikke en mulighed. Alligevel har politikerne herhjemme notorisk nægtet at fjerne de henved 62 sociale nedskæringer som de selv har lovgivet om over tyve år. Danmark skulle have taget fat på at fjerne fattigdommen og mindske uligheden, før man for alvor i 2018 tog fat på ideen om at bekæmpe klimaforandringerne. Det ville politikerne ikke. Havde man lagt en plan for at mindske uligheden, ville det have skabt en sammenhængskraft, hvor alle kunne være med til at omstille samfundet.

Nu står man midt i en krise af stærkt faldende købekraft, hvilken, som en katastrofe, først rammer dem som har mindst, men efterhånden mærkes længere oppe i samfundshierarkiet, hos dem som ikke har formuer. De andre farer bare afsted på rejser lige som før, med en total ligegyldighed over for realiteterne her i landet. Det ligner opførslen på Titanic.

Frygten for De Gule Veste er frygten for oprøret fra underklassen. Men det oprør skulle være kommet for længst. Der er simpelthen ikke andre veje at afskaffe fattigdommen på; ved kamp, hvilket blev bevist for hundrede år siden. Dette tidspunkt er det helt rette.

De formuende vil bekæmpe dette oprør med alle midler, ligeledes vil mediernes meningsdannere med formuer. Det er de rigeste som har skabt den nuværende situation med deres hypergriskhed. De har spekuleret priserne på råvarer op til en boble som kun kan briste. På sin vis minder dette om finanskrisens opbygning. Da betalte vi også prisen efterfølgende. For politikerne gælder kun en sag: At øge uligheden - vækst til de rigeste.

De Gule Veste, protestbevægelsen handler om ulighed og de for høje leveomkostninger og korrupte politikere der kun tænker på at pumpe penge ud til erhvervslivet, samt at afstanden mellem politikerne og borgere er blevet for stor. De Gule Veste er en ægte græsrodsbevægelse. Demonstranterne er vrede på den politiske magt som har skabt sociale nedskæringer, og det at man ikke mere kan betale for boligerne pga. ejendomsspekulation i storbyerne. De protesterer imod det umulige sociale løft for fattige familier, og kæmper for bedre løn og arbejdsvilkår. Det er ikke tilfældigt at de demonstrerer i gaderne lige nu.

Regeringen fandt, hurtigt efter valget, sammen med toppen af erhvervslivet og glemte sine valgløfter om bedre levevilkår for flertallet af borgere. Politikerne levner ikke plads til at løse de sociale problemer, tværtimod medfører den stærkt centralistiske magt, at sikkerhedsnetværket ved velfærden er betydeligt formindsket i årtier. Det er tydeligt at demokratiet ikke virker når de fattige bliver holdt nede, samtidigt med at formuerne vokser for de fyrre procent af borgerne. De Gule Veste forstår at den politik som føres ikke længere kan tolereres.

De Gule Veste har stærk medvind og spreder sig nu ud over Europa. Men, EU med Tyskland i spidsen fatter det simpelthen ikke. De tænker ikke på andet end at pumpe flere milliarder ud til våbenproducenterne. Tekst-TV 17. juli 2022: "Vil have EU-vetoret fjernet. Hvis Europa skal bevare en ledende rolle i den globale politik, har EU ikke længere råd til, at medlemslande kan beholde vetoretten over for udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det siger Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz. Det er krigen i Ukraine, som har gjort spørgsmålet mere magtpåliggende, siger han til avisen Frankfurter Allgemeine. Han siger, at det må være slut med, at enkelte stater "egoistisk blokerer" for fælleseuropæiske beslutninger. En fælles politik skal gælde lige fra migrationspolitik til udviklinger af et fælles europæisk forsvar."

Sus johnsen, Ebbe Overbye, Torben Skov, Mogens Holme, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Over for den selvforskyldte energikrise anbefaler EU-kommissionen nu at lempe kravene om at mindske udslippet af klimagasser.

EU har desuden netop besluttet, at både gas og a-kraft skal tælle ind som "grøn energi" i en overgangsfase!

De gule veste er ikke andet end en dårlig undskyldning fra magthavernes side.

Den egentlige økonomiske og politiske magtelite har ageret fuldstændigt uansvarligt i forhold til det største miljømæssige problem, AGW siden murens fald. I denne periode har der ikke været andre udfordringer end de selvskabte, netop fordi de vestlige magteliter har siddet uanfægtet på magten fra da af.

Krigen i Ukraine har stået på siden 2014. Den blev initieret af interne ukrainske grupperinger og støttet af vestlige og østlige aktører lige fra starten.

Konflikten mellem Rusland og Vesten fungerer nu på samme måde, som den kolde krig gjorde; den perfekte undskyldning for ikke at tage andre temaer op. Den er skabt af svigt på svigt og den bliver brugt som undskyldning for svigt over for livets fundamentale betingelser.

De gule veste er en anden undskyldning for ikke at fokusere på det egentlige problem, den stinkende råddenskab, som toppen i den vestlige verdens magthierarkier står for.

Fisk rådner fra hovedet.

Ejvind Larsen, Vibeke Olsen, Flemming Berger, Torben Skov, erik pedersen, Gitte Holmen, Mogens Holme og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Er problemet ikke, at udvalgte dele af befolkningen indenfor landbrug/fiskeri og industriproduktion, samt mine drift.
Er og vil forblive tabere til globaliseringen og kravene om at nå klimamål.

Deres arbejdspladser er flyttet ud, og de kan ikke omstilles til en funktion i den nye hjemlige økonomi
De har deres rod i den gamle økonomi, og vil forblive tabere i den nye økonomi.

Spørgsmålet kan være om vi efter aftale med disse tabere, bør afvikle deres beskæftigelser, og indføre land zoner til dem, hvor de kan bo og leve et inaktivt liv.

På passiv forsørgelse, afskrevet som de overflødige under omstilling fra fortidens økonomi til fremtidens økonomi.

På den måde bestikker vi os til social ro og social stabilitet.
Mens vi skaber fremtidens arbejdspladser til deres børn og børnebørn.
Med de rigtige uddannelser og kompetencer til de nye jobs i fremtidens nye økonomi.

På den måde bestikker vi os til ro på bagsmækken, og disse mennesker kan leve på passiv forsørgelse i enklaver i provinsen.
Uden behov for bil og mobilitet til arbejdspladser der ikke længere findes.

Måske EU's landbrugs og fiskeristøtte vil være givet bedre ud til denne afvikling?
I stedet for at blive brugt til at holde liv i erhverv der ikke kan klima tilpasses.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Jørgen Mathiasen

Det er nogle særprægede kommentarer, man kan se her, og grunden er måske, at det ikke særligt klare begreb "gule veste" bliver tematiseret.

Regeringerne er ikke alene under pres for at hjælpe landområder, der er andre grupper (organiseret i fagforeninger), som gør deres indflydelse gældende. Tysk Metal er eksempelvis på vej med et overenskomstkrav på 8% lønstigning.
Mere svage grupper kan ikke stille den slags krav, men de kan godt være et politisk problem og derfor få opmærksomhed hos den slags mennesker (økonomer), der ellers sjældent har noget godt at sige om samfundets svageste. Det var tilfældet i søndagens udgave af "Anne Will" på ARD, hvor der i Informations (franske) terminologi var en diskussion af "de gule vestes problemer".

Klimaændringerne burde have gjort det, men det er blevet krigen i Ukraine, der har sat et tryk på omstillingen til vedvarende energi i Forbundsrepublikken. Bedre sent end aldrig.

Gitte Holmen

NEJ DET ER IKKE DE GULE VESTES SKYLD - ET BUD

Jeg læste i en artikel, at man kan mene, at det må være udtryk for den almindelige verdensborgers kognitive dissonans, at verden er så meget ude af balance og også er svar på, hvorfor vi "handler mod bedrevidende". Nej, det er verdenseliten, der bevidst har skabt det morads, vi oplever på mange fronter i hele verden. Den almindelige verdensborger kan ikke tillægges hverken denne "forandringsmagt og -kraft" eller dette ansvar i en verden med mekanismer, der samler penge og dermed magt på færre og færre hænder - der dygtigere og dygtigere kan udnytte vores urmenneskehjerner og -psykologi globalt. Til gengæld kan det tydeligt ses, at den globale verdenselite (og deres nyttige, veluddannede og velbetalte idioter) har skabt og haft en fest "på almindelige menneskers regning".

Mange "almindelige mennesker" har undervejs lidt under "vores måde at være verden på". Også selv om man fra elitens side har forsøgt sig med at "få dette faktum til at gå væk" ved vedholdende at slå på, at "alt er ens egen fejl, eget ansvar og problem". De har dygtigt tryllet begrebet "strukturelle vilkår" væk" i takt med, at verden er blevet mere og mere lovløs - med mulighed for DE FÅ fra eliten "kan gøre lige, hvad der passer dem". Dvs. udnytte og udbytte mennesker, dyr, naturen, ressourcerne - og det uden at skulle bekymre sig om konsekvenserne heraf. Verdenseliten har kun skullet stå til ansvar for én ting: Mere og mere økonomisk overskud til aktionærerne - og fordi ubegrænset, ureguleret vækst jo skulle være så ubetinget godt for hele klodens befolkning.

Nu mener eliten så, at vi, de almindelige mennesker, for alvor må til at tage personligt ansvar for og betale for dette morads, vi sammen har fået skabt i verden - og som måske også truer eliten selv? Dvs. betaling for denne "dansefest hos og for eliten" - og hvor vi andre har skullet "følge musikkens takt og tone" for at kunne overleve, selv om vi ikke var/er inviteret og derfor heller ikke har kunnet vælge musikken. Eliten kræver endda nu betaling med "forhøjede priser" af os almindelige mennesker, fordi de løsninger, som eliten kommer med som både kortsigtede (overgrebsagtige) "chok-terapier" i de enkelte lande (der jo har det med hurtigt at give voldsomme socio-økonomiske problemer) og de mere langsigtede globale løsninger alle er tiltag, der (potentielt) medfører endnu større "Distribution of Wealth" og dermed også af magt (læs og lyt fx til Vandana Shiva om landgrapping i Indien).

Og så tænker jeg, at verdenseliten ellers roligt fortsætter deres dansefest - mens de "chok-terapier", der fx rammer fødevareforsyningen, gør, at mange mennesker fremover slet ikke har overskud til overhovedet længere at kunne "følge musikkens takt og tone". Og hvordan mange af dem - der stadig "kan få fyldt på tanken" af hvad der nu udbydes af fødevarer - at de er endnu mere obs på at "følge musikkens takt og tone".

Sus johnsen, Ejvind Larsen, Torben Skov, Kasper Pedersen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Steen Ole Rasmussen anbefalede denne kommentar

Hvis udviklingen fortsætter ad den udstukne kurs, vil jeg tro, at man i min forventede levetid vil se de for ulighed og klimakatastrofe ansvarlige politikere og erhvervsfolk forsøgt klynget op i lygtepælene. Undertrykkerne vil selvfølgeligt svare igen med militær og politi. Det bliver særligt spændende i USA, pga. de mange våben.

“Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable."
(John F. Kennedy)