Leder

Et mørke har sænket sig over Tunesien, og problemerne står i kø for at blive løst

Mens en økonomisk krise truer med at slå Tunesien omkuld, har landets præsident Kais Saied fået indført sin nye forfatning, der giver ham mere magt og får kritikere til at frygte, at det vil føre til et diktaturregime. Lyset er – for nu – slukket for det spirende demokrati
Tunesiens præsident, Kais Saied, vandt mandag afstemningen om landets nye forfatning, der svækker parlamentet og giver præsidenten mere magt over regeringen og retsvæsenet.

Tunesiens præsident, Kais Saied, vandt mandag afstemningen om landets nye forfatning, der svækker parlamentet og giver præsidenten mere magt over regeringen og retsvæsenet.

Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
29. juli 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det blev som ventet. Mandag stemte et flertal af tunesere ja til en ny forfatning, der i nogles øjne skal få Tunesien på rette kurs, mens andre ser det som et endeligt dødsstød til det skrøbelige demokrati.

Omkring 2,6 millioner tunesere deltog i valget ud af cirka ni millioner stemmeberettigede – af dem stemte 94,6 procent ja til den nye forfatning, der svækker parlamentet og giver præsidenten mere magt over regeringen og retsvæsenet. Det er en lavere valgdeltagelse end ved tidligere valg, der har været afholdt siden revolutionen i 2011, og kritikere kalder afstemningen for »falsk og utroværdig« og mener, at præsident Kais Saied vil føre landet tilbage mod autokratiske tilstande.

Selv har Saied afvist, at landet vil blive et autoritært styre, og slået fast, at de friheder, der kom med forfatningen fra 2014, vil blive bevaret, og at han vil skabe »et ægte demokrati og ikke et formelt«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Ja men han følger vel bare i Trump's, Putin's og Xi's fodspor ?