Leder

Putins leg med gassen skærer i vores liberale selvforståelse

EU-Kommissionens krav om en europæisk gasbesparelse på 15 procent er et første blik ind i fremtidens mulige energiknaphed og fordelingskampe. Men det er også en nødvendig vej mod en mere central styring af Europas energiforsyning
Det er kun en tredjedel af gasledningen Nord Stream 1, der i øjeblikket er i brug. Men Putin kan stadig lukke helt for hanen, og det har sat EU i en svær erkendelsesproces.

Det er kun en tredjedel af gasledningen Nord Stream 1, der i øjeblikket er i brug. Men Putin kan stadig lukke helt for hanen, og det har sat EU i en svær erkendelsesproces.

Jens Büttner/DPA/Ritzau Scanpix

Udland
22. juli 2022

Man kunne næsten høre de lettede åndedrag henover Europa, da den russisk-europæiske gasledning Nord Stream 1 torsdag atter blev taget i brug. Men lettelsens suk var kort. For det er kun en tredjedel af gasledningens kapacitet, der udnyttes, og Putin kan til hver en tid atter lukke for hanen: Kreml sidder med Europa i et fast gasgreb, der styrer vores aktiekurser og angstfantasier om en »russisk« vinter.

På kort sigt er der derfor ikke noget alternativ til, at alle EU-lande – som EU-Kommissionen onsdag krævede – skruer 15 procent ned for gasforbruget, så vi undgår en energikrise.

Og på lidt længere sigt må vi helt ud af afhængigheden af russisk gas og af gas som sådan. For den alternative LNG-gas og individuelle gasfyr er et økonomisk og klimateknisk skråplan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Martin Sonne
Tak for en modig artikel der fint beskriver hvad EU burde gøre i den nuværende situation med med varmebølger og krig i Europa. Men jeg kunne tænke mig at spørge om hvordan temperaturen er der oppe på din selvvalgte piedestal,nu hvor samarbejdet begynder at krakelere - Orban er i Krelm pr. stedfortræder og Italien får måske måske en fascistisk regering der meg glæde modtager gas fra Rusland.
Husker min gamle formand Aksel Larsen´s vise ord "Lad være med at holde fanen så højt at du ikke kan nå jorden" En anden tid godt nok men ordene burde de skrive dig bag ørerne Sonne.

Niels-Simon Larsen

“ mindre forbrug og lavere temperaturer hjemme, hvor vi bor.”
Godt Sonne. Jeg følger spændt din modige fremfærd baseret på sund moral og fornuft.
I mange lande er borgerne politiske børn og uoplyste. At Italien går i fascistisk retning er bevis på min påstand. De vil slikke Putins sko for gas nu.

Hvilken. Dansk politiker bliver den første til at kræve nedgang i forbrug og lavere stuetemperatur. Der tales om offentlige varmestuer dog ikke her, men man kan forestille sig, hvad den mindste nedgang vil forårsage af politisk ballade.

Hvis de fattigste ikke skal fryse, må de rige punge ud. Det er tilfældigvis også dem, der ejer produktionsmidlerne. Hvis der bliver strammet, stiger arbejdsløsheden. Det gør måske ikke så meget nu, hvor der er mangel på arbejdskraft. Det vil vise sig, hvor fleksible, vi er. Hvis der ikke er efterspørgsel, OK, så går man hjem. Det samme med mangel på gas og olie. Hvis vi ikke kan indrette os efter forholdene, er det en brist i systemet. Vi skal nok til at lære, hvad solidaritet betyder.

Steen K Petersen, erik pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

"I kernen af det liberale demokrati står nemlig den selvstændige borger, der frit kan udfolde sig selv under hensynet til ikke at skade andres udfoldelse. Det forudsætter bare ubegrænsede ressourcer, og den fest er ved at være slut"

Den fest har været slut længe.
Men nu er det blevet mere synligt.

Steen Ole Rasmussen

Nu er det vel først og fremmest tyskerne, som kommissionen synes, at vi skal være solidariske med!

Helt ærligt, med det forbrug, som landet med de højest flyvende typer præsterer, kunne man da i den grad forlange, at netop tyskerne bare stoppede piben ind og sig selv!

Den liberale drøm er død. Det, der er godt for den ene er generelt noget lort for andre. Den enes forbrug betyder ødelæggelse af planeten på markedets betingelser, og understreger dermed, at den liberale drøm hele tiden har været en illussion.

Det her handler om, at verden ikke længere har plads til den tabende vinderstil, at tyskernes overforbrug betyder mindre til andre og ødelæggelse af klimaet.

Det er sku ikke Putin, der har afsløret den store selvfede løgn.

Se dog på jer selv!

Steen K Petersen, Torben K L Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Burkal

Tak for din leder.
Du skal lige checke din kommentar om at Danmark har sat prop i Thyra feltet.
Mig bekendt åbner Total, efter en stor ombygning, som følge af undergrunden sank, en gasproduktion der er større end Danmarks forbrug af naturgas i midten af næste år.

Marianne Jespersen

Jeg elsker artikler der omtaler det store VI - alle Vi som nu endelig (!) skal forstå hvad solidaritet betyder og derfor i solidaritet med overklassen dvs. den besiddende klasse nu skal skrue ned for varmen i stuerne og fryse i solidaritet med industriejerne i Tyskland, som i årevis kun har modtaget "solidaritet" fra harzramte working poor.

I forvejen er mange mennesker i Danmark af vores politikere pålagt den samme form for solidaritet fx. via arbejdsprøvning og div andre gratis praktikordninger og kontanthjælpsmodtagere og unge arbejdsløse ved nedsættelse af både økonomi og rettigheder mv. Jeg har absolut ingen liberal selvopfattelse, men har konstateret at den meget meget ofte stikker frem i Informations spalter og ofte udgør bladets indignerede kritik af fx. ulighed og elendighed kun en "hattedame solidaritet" med taberne i vores samfund.

Det er da fint og på tide hvis det reelt gør ondt på skribentens og Informations liberale selvforståelse. Hvis flertallet i folketing og lobbyorganisationerne også gør op med " deres liberale selvforståelse" så går vi da måske en bedre fremtid i møde, men Vi er en del som aldrig har købt den liberale samfundsmodel, men til gengæld heller ikke er specielt optimistiske mht. mulighederne for reelle grundlæggende solidariske forandringer her og nu.

Mogens Holme, Arne Albatros Olsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Steen Ole Rasmussen
” Helt ærligt, med det forbrug, som landet med de højest flyvende typer præsterer, kunne man da i den grad forlange, at netop tyskerne bare stoppede piben ind og sig selv!

Den liberale drøm er død …”

Det kan være drømmen er død, men Tyskland er en af vores største samhandelspartnere. Går tysk økonomi i stå, er vi dømte til fattiggården. - drømmen genopstået mareridt.

Morten Balling

"Går tysk økonomi i stå, er vi dømte til fattiggården."

Fattiggården er nedlagt, men hvornår er det vi skal til at spare på ressourcerne? Det vil uvægerligt føre til at nogen vil føle sig "fattigere". I hvert fald ift. til de materielle goder.

Sådan frit fra hukommelsen, uden at snyde og slå op: Prøv at se om i inden i jeres eget hoved kan finde frem til, hvad det reelt betyder at være "rig", og dermed også, hvad det vil sige at være fattig.

F.eks. kunne man spørge om man er rig, hvis man har rigtigt mange penge, men dør af sult fordi man ikke har noget mad at købe for alle de penge man har?

Lillian Larsen, Steen Ole Rasmussen og Nils Lauritzen anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Man er rig, når man har så meget overskud, at man, når man har dækket alle basale behov, også kan beskæftige sig med kunst, filosofi, leg osv.

Lige nu læser jeg George Monbiot: Private sufficiency, public luxury
https://centerforneweconomics.org/publications/private-sufficiency-publi...
og det er inspirerende, synes jeg, i en tid, hvor i hvert fald jeg har brug for inspiration for ikke at henfalde til dystopisk selvforsvar.