Leder

Colombias venstreorienterede præsident giver håb om fred og retfærdighed

Med den tidligere guerillasoldat Gustavo Petro som ny præsident i Colombia varsles et opgør med den gamle orden og eksisterende elite, både i forhold til sociale reformer og i forhold til den grønne omstilling, Colombia skal gennemføre
Colombianere fejrer indsættelsen af Colombias første venstrefløjspræsident, Gustavo Petros, med dans og traditionel folkemusik i den colombianske hovedstad, Bogota.

Colombianere fejrer indsættelsen af Colombias første venstrefløjspræsident, Gustavo Petros, med dans og traditionel folkemusik i den colombianske hovedstad, Bogota.

Laura Salazar

Udland
11. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I juni vandt venstrefløjskandidaten Gustavo Petro snævert præsidentvalget i Colombia, og søndag i sidste weekend blev han indsat som Colombias præsident for de kommende fire år.

Det var den 62-årige Gustavo Petros andet forsøg på at blive præsident – allerede i 2018 forsøgte han at vinde valget, men blev dengang slået af den netop afgåede, stærkt konservative, Iván Duque Márquez.

Gustavo Petro bliver derfor den første venstreorienterede præsident i det sydamerikanske lands nyere historie, og det betyder selvfølgelig, at det også er en ny ideologisk vej, Colombia nu træder ned ad. Det er kun godt for Colombia og dets godt 50 millioner indbyggere.

For selv om Colombia historisk har ligget underdrejet af fattigdom og vold, har det sydamerikanske land de seneste knap ti år taget nogle kæmpe skridt i en positiv retning. Frem til 1990’erne var Colombia hærget af borgerkrig og væbnede kampe mellem forskellige oprørs- og paramilitære grupperinger, men med en fredsaftale indgået med oprørsgruppen FARC i 2016 lykkedes det den daværende præsident Juan Manuel Santos at afslutte mere end 50 års borgerkrig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er vist kapitalistisk propaganda inde over. Blodig revolution og diktatur er noget der kommer med kup. Væbnet revolution kommer oftest hvis nogen forsøger en nedkæmpe en fredelig revolution.
Men ellers gød artikel.