Leder

Serbien udstiller EU’s geopolitiske mangler og behovet for en vestlig pendant til Kinas silkevej

Balkanlandet Serbiens udenrigspolitik hviler på tre søjler: EU, Kina og Rusland, hvilket gør landet til den perfekte petriskål for at undersøge, hvordan de tre magter gør sig gældende. I Serbien kan man blandt andet se, hvordan EU begår geopolitiske begynderfejl, og hvorfor det er bidende nødvendigt med et vestligt alternativ til Kinas silkevejsprojekt
En minegigant med tætte bånd til den kinesiske stat har overtaget minerne i Bor i det østlige Serbien og skruet gevaldigt op for produktionen til stor gene for de lokale. Eksempelvis 84-årige Roksanda Tasic, hvor minesprængninger tæt ved angiveligt har fået hendes hus til at revne flere steder.

En minegigant med tætte bånd til den kinesiske stat har overtaget minerne i Bor i det østlige Serbien og skruet gevaldigt op for produktionen til stor gene for de lokale. Eksempelvis 84-årige Roksanda Tasic, hvor minesprængninger tæt ved angiveligt har fået hendes hus til at revne flere steder.

Vladimir Zivojinovic

Udland
2. august 2022

EU-kandidatlandet Serbien har udenrigspolitisk længe forsøgt at finde en balancegang mellem EU, Kina og Rusland. I de seneste uger har Information sat fokus på balkanlandet, som er noget nær den perfekte petriskål for at undersøge, hvordan de tre stormagter geopolitisk gør sig gældende. 

Serbien og det aktuelt invaderende Rusland har i lidt over et århundrede haft et stærkt on/off-broderskab. Både Putin og Serbiens præsident, Aleksandar Vučić, har dygtigt udnyttet det fælles bånd erindringspolitisk og fremhævet det ved enhver lejlighed.

Under krigen i Ukraine er broderskabet dog falmet en smule, i takt med at EU – som Serbien gennem sin kandidatstatus er dybt økonomisk afhængig af – er begyndt at udtrykke klare forventninger til, at Serbien tilpasser sin udenrigspolitik til unionens og indfører sanktioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg faldt lige over denne om Kinas Belt and Road, ret aktuel. Forfatteren synes at være troværdig. Om serberne blot dette: De må selv finde ud af, hvor de vil høre til. Hidtil har det knebet gevaldigt. Men her linket: https://www.gisreportsonline.com/r/belt-road-initiative/

Hans Aagaard, Torben K L Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis noget giver mig optimisme for fremtiden er det Kina´s "Belt and Road Initiative" og BRICS-samarbejdet der uden skelen til ideologier får tingene sat på "skinner" - en global omfordeling af ressourcer, "know how" og mest af alt gøre op med USA´s økonomiske hegemoni med at bruge petro-dollar som terrorvåben.

Hans Aagaard, erik jensen, Anders Graae, Tina Petersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Der findes nu et amerikansk alternativ til det kinesiske Belt and Road-projekt nemlig Build Back Better World (B3W). Det blev lanceret af Biden på G7- mødet i Glascow i juni 2021.

Torben K L Jensen

Gælder det program ikke kun USA ? og er det hele ikke i gået i vasken i senatet ?

jens christian jacobsen

Torben Jensen: investeringer i BBB fik en 'global' udløber i et såkaldt 'world-program.'
Se fx www.cfr.org