Leder

Chiles vidunderlige opvisning i demokrati

Søndag afviste chilenerne det, der er blevet kaldt verdens mest progressive forfatning. Det er et nederlag for landets præsident Boric, men ikke for den forbilledlige demokratiske proces, han har været med til at sætte i gang
Den slags demokratisk innovation, vi i disse år er vidne til i Chile, er usædvanligt radikal, skriver Mathias Sindberg i denne leder.

Den slags demokratisk innovation, vi i disse år er vidne til i Chile, er usædvanligt radikal, skriver Mathias Sindberg i denne leder.

Adriana Thomasa/EPA/Ritzau Scanpix

Udland
9. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ingen forfatning bør stå for evigt, bemærkede Thomas Jefferson i forbindelse med arbejdet med den amerikanske forfatning. »Jorden tilhører altid de levende.«

Det gælder ikke mindst i Chile, hvor den nuværende forfatning fra 1980 er formuleret under Augusto Pinochets militærdiktatur. Søndag aften stemte et stort flertal af chilenerne imidlertid nej til et nyt forfatningsudkast, som venstreorienterede verden over ellers havde hyldet som historisk progressivt.

Straks efter afstemningen beklagede Colombias nye, socialistiske præsident, Gustavo Petro, da også, at »Pinochet er i live igen«. Men intet kunne være mere forkert. Resultatet er naturligvis et nederlag for Chiles unge præsident, Gabriel Boric, der støttede den nye forfatningstekst. Men der er ikke nødvendigvis tale om et hårdt slag for det demokratiske eksperiment, han har været med til at sætte i gang.

Med lidt god vilje er det blot det seneste kapitel i den vidunderlige fortælling om tidens politiske opbrud i Chile. Den fortælling går cirka sådan her: I 2019 gik tre millioner chilenere på gaden i protest mod ulighed, høje leveomkostninger og ringe offentlige servicer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Hvad fanden er det for en overskrift ? Citat der vil noget : "It´s all about the money,stupid" og det viser jo bare at demokratiet i Chile kam manipuleres.

Jeg forstår heller ikke konklusionen. Efter alt at dømme er den chilenske befolkning blevet udsat for en massiv misinformation.

Ete Forchhammer , Torben K L Jensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Det er vel ment som en trøst til den unge præsident, at han ikke må gi’ op?