Leder

Længe leve kong Charles!

Storbritanniens nye konge har et langt livs radikalt miljøengagement bag sig. Man må håbe, at landets ny konservative premierminister vil lytte og tage ved lære af sin indsigtsfulde majestæt
»Vi går som søvngængere mod katastrofens afgrund,« sagde den daværende prins Charles, 14 år før FN’s generalsekretær vovede en lignende formulering.

»Vi går som søvngængere mod katastrofens afgrund,« sagde den daværende prins Charles, 14 år før FN’s generalsekretær vovede en lignende formulering.

Daniel Leal/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
10. september 2022

Nogen grønskolling er han jo ikke, 73-årige kong Charles 3., Storbritanniens og Commonwealth-landenes regent siden torsdag eftermiddag, da dronning Elizabeth 2. gik bort. Men grøn er han, den nye konge. Verden har givetvis aldrig set en majestæt med en sådan indsigt og et så passioneret engagement i miljøkampen som Charles.

»Jeg forstår fuldstændig frustrationen (…) Folk bør virkelig få øjnene op for, hvor fortvivlede mange unge mennesker er,« sagde daværende prins Charles, da han for et år siden kommenterede de radikale unge i Extinction Rebellion, der blokerede gaderne i London og limede sig fast til regeringsbygninger i protest mod regeringens svage klimapolitik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Leve republikken!

erik jensen, Mogens Bach Jensen, Sven Elming, Alan Frederiksen, Nike Forsander Lorentsen, Erik Karlsen, Marianne Stockmarr, Martin Nielsen , Mogens Holme, John S. Hansen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

David Zennaro

Hvorfor det - hvis den eneste fornuftige stemme tør åbne munden, fordi han ikke er på valg?

Annette Barfred, Else Mortensen, Thomas Højmark, erik pedersen, Mathias Petersen, Lili Kress, Steffen Gliese, Erik Tvedt, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Erik Karlsen, Sine Jacobsen, Naja Abelsen, Rolf Andersen, John Andersen, Ete Forchhammer og Preben Kristensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Tak for den beskrivelse.

Else Mortensen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

En mærkelig vaklen er det, at man pludselig sætter pris på at kongelige blander sig i politik -så længe man er enig!

Deres blotte eksistens er en skamplet på ethvert demokrati.

De bør tie, og være glade for at der tilsyneladende stadig er en del af befolkningen der sætter stor nok pris på kongerøgelse og live -operette - til at de fortsat kan modtage deres overførselsindkomster fra skatteyderne.

Gælder i UK såvel som i DK.

erik jensen, Mathias Petersen, Torben Lindegaard, Georg Rasmussen, Alan Frederiksen, Nike Forsander Lorentsen, Marianne Stockmarr og Martin Nielsen anbefalede denne kommentar

Republikaner er ikke mere kriminelle end royalister, men har en større retfærdighedssans, alle født lige, alle med de samme muligheder, så er der ikke mange argumenter tilbage andet end tradition, og var kongehus et nyt koncept var det aldrig blevet godkendt, så der røg det sidste argument, så hvis man vil betale til at enkelte kan leve i overdådig luksus må den enkelte royalist selv punge ud.

erik jensen, Mathias Petersen, Nike Forsander Lorentsen og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Hvor i verden har man republikker, er indbyggerne lykkeligere der, og har de en højere grad af demokrati, gennemsigtighed og (menneske)rettigheder?

Tyskland? Hader sig selv, deres liv og deres historie = neurotikere
Frankrig? Forelskede i sig selv, deres liv og deres historie = narcissister
Italien? Korrupt og mafiøst.
Schweiz? Røvkedeligt, calvinistisk og profitfikseret.
USA? No comments!
Rusland? Ahem...
Kina? Udfyld selv.

Men de må meget gerne fjerne Mohammed Bin Salman af Saudi-Arabien.

Else Mortensen, erik pedersen, Steffen Gliese, Erik Tvedt og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

King of the United Kingdom
King of Australia
King of Canada
King of New Zealand
King of Jamaica
King of the Bahamas
King of Grenada
King of Papua New Guinea
King of Solomon Islands
King of Tuvalu
King of Saint Lucia
King of Saint Vincent and the Grenadines
King of Belize
King of Antigua and Barbuda
King of Saint Kitts and Nevis

Alan Frederiksen

Det er ikke alle steder i England man er glad for monarkiet. https://www.bt.dk/fodbold/dronningen-lagt-for-had-liverpool-lukker-for-k...

Der har gennem Englands historie eksisteret et modsætningsforhold mellem de fine "in the south" og dem nordpå ligesom i Games of Thrones https://www.esquire.com/uk/culture/film/news/a6525/game-of-thrones-alleg...

Frederik Schwane

Monarkiet i den form vi har i Danmark og England sikrer netop det, vi ellers har travlt med at kritisere politikere for.

Institutionen (hvilket det jo er) sikrer at landets overhoved har et langsigtet perspektiv på at sikre sammenhæng i landet. Hvor repræsentanterne for folket har et mere kortsigtet perspektiv ift. den valgperiode, de er valg ind i.

Et land er mere end politik; det er også at have nogle traditioner at samle folk om, at have en stemme, der kan tale ind i moral og dannelse, og en stemme der kan tale til hjertet i os alle. Og med vores dronning, at have en stemme, der viser os betydningen af kultur og kreativitet. Hun er en rollemodel for os alle, og det tror jeg også, at Frederik bliver (allerede er) den dag, han skal overtage rollen.

Alt sammen noget folkets repræsentanter ikke kan løfte, da de jo er døgnfluer i det lange perspektiv.

Alternativet ville være en præsident, der er valgt for en periode, og som ville fokusere på netop den periode. Alle traditionerne rundt om ville forsvinde.

Flemming Olsen, Lili Kress og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

det er svært at forstille sig en republik tillidsrepræsentativ præsident måske valgt hvert 10. år – frem for et kulturindavlet antikveret latterligt privilegeret familiedynasti der repræsenterer sig selv en stokkonservativ nationalopfattelse kapitalismens sidste figenblad savnet af en Gud Far ? etellerandet noget der er større end OS – urkomisk at menneskeheden i øst og vest over hele linjen ikke er kommet længere end stammetænkning på alle niveauer – dem og os tralala.. – måske er det vores hjerner der har brug for en opdatering – The Royal Tennenbaums LMAO – jeg har virkelig svært ved at forestille mig monarkier efter grøn kolbøtte Øko–fascisme ellerhvadderkommer til at ske ? i ? fremtiden ?

Frederik Schwane

Ditlev Palm, måske naivt at tro - for det tror jeg, at du gør - at en folkevalgt præsident vil være folkelig og af folket. Begge vil være elitære, begge vil være ledere. så ingen forskel der. Bortset fra at præsidenten har mere direkte adgang til at udøve magten. Stammetænkning, tja, måske bare gammel visdom om, at mennesket - som de dyr vi er - har brug for nogle rammer for ikke at slå hinanden ihjel.

Forskellen på en monark og en præsident er dog, at præsidenten også skal fokusere på sit evt. genvalg. Følg med i den kørende valgkamp og vurder selv seriøsiteten - og sammenhængskraften - i det.

Else Mortensen, Brian Andersen, erik pedersen, Kim Øverup og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

nå naivt måske eller håbefuldt idealt – jeg skrev ikke Folkepræsident eller noget i den retning – det høje embede eller borgerlige ombud er naturligvis på en måde elitært – som bedst mest tillid uplettet vandel uden frygt og dadel – lidt Nobelprisagtigt – måske noget vi ikke rigtig har prøvet før – så hvorfor tænke på præsident som en der skal genvælges som skal føre valgkamp som skal have m a g t og fingeren på knappen ? der findes måske lande med præsidenter der ikke er amerikanskagtige russiskagtige kinesiskagtige eller afrikanskagtige – ellers må vi opfinde sådan en ! – jeg tænkte på en person som den bedste som ingen magt har andet end at repræsentere Nation Folk som giver håndtryk til dem der går ind for den slags eller gnider næse til andre og i det hele taget er venlig giver et godt indtryk på mennesker uden modydelse og krav om at producere noget som helst andet end netop dét – på den gode måde ! en tillidspost som ikke går i arv som ikke er solgt på stemmer skyldfri – men ikke nødvendigvis en der kan gå på vandet

Frederik Schwane
11. september, 2022 - 10:36

Præcis!

va mæ Vaclav Havel :-)