Leder

Olieselskaberne er med deres klimahykleri blevet fjender af fremtiden

Kongreskomité i USA afslører, hvordan olieselskaber taler grønt udadtil, men indadtil stadig holder fast i den fossile forretning og søger at spænde ben for klimahandling
I en rapport forpligter ExxonMobil sig til »at gennemføre udledningsreduktioner til støtte for en netto nul fremtid« i 2050. Det er næsten for godt til at være sandt – og det er det heller ikke, skriver Jørgen Steen Nielsen.

I en rapport forpligter ExxonMobil sig til »at gennemføre udledningsreduktioner til støtte for en netto nul fremtid« i 2050. Det er næsten for godt til at være sandt – og det er det heller ikke, skriver Jørgen Steen Nielsen.

Kathleen Flynn/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
21. september 2022

Man bliver helt blød om hjertet. Det amerikanske olieselskab ExxonMobil beskriver i rapporten Advancing Climate Solutions, hvordan man »forpligter sig til at gennemføre udledningsreduktioner til støtte for en netto nul fremtid« i 2050.

»Vores plan for udledningsreduktioner i 2030 er i overensstemmelse med vejen til Paris«, skriver man med henvisning til klimaaftalen fra COP 21 i Paris. På 54 sider gennemgår selskabet sine mange initiativer for at bringe CO₂-udledningerne til netto-nul.

Tænk hvis oliegiganten, som i årtier hemmeligholdt sin viden om klimatruslen og førte fordækte kampagner mod klimapolitik, nu omsider har indset situationens alvor, sadler om og vil bruge sine kræfter på at redde verden. Det er næsten for godt til at være sandt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Læg dertil hvordan de i massivt omfang forurener med kemikalier bl.a PFAS som har skabt alvorlige sundhedsproblemer i de mange frackede områder i USA og andre steder i verden.
https://www.ehn.org/fractured-series-on-fracking-pollution-2650624600/fr... .
Har danske myndigheder overblik over om dele af PFAS forureningen i Nordsøen kunne stamme fra boreplatformene ?
Den absurde situation er at olieselskaberne har fået særdeles lukrative skatteaftaler i Danmark som gentagne gange er blevet kritiseret af økonomerne.
https://www.zetland.dk/historie/sOXVa1Jb-aOMNamWw-eeb6d
Samtidig får olieselskaberne mia tilskud til tvivlsomme projekter med at pumpe co2 tilbage i undergrunden.
https://www.danskindustri.dk/di-business/arkiv/nyheder/2021/12/di-kampe-...
Alt i alt har olieindustrien hele vejen igennem fået særbehandling og de har ovenikøbet en investorbeskyttelse gennem ECT.
https://www.altinget.dk/energi/artikel/greenpeace-i-tre-nordiske-lande-t...
Hvornår bliver disse selskaber for alvor gjort ansvarlige for deres forbrydelser mod menneskeheden?

Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Niels-Simon Larsen, Ingrid Olsen, Inger Pedersen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Arne Albatros Olsen, Morten Jensen, Carsten Munk, Torkil Forman, Martin Christensen, Thomas Jørgensen, Ejvind Larsen, erik pedersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

"Hvornår bliver disse selskaber for alvor gjort ansvarlige for deres forbrydelser mod menneskeheden"?

Svaret er desværre, aldrig! Politikerne er korrupte og klar til at sejle os alle sammen ud over afgrunden. Løsningerne kommer ikke fra den kant med deres hockeystave og nedlagte klimaråd.

Nej, det skal komme nedefra med en revolution. De unge og indignerede skal tage kapmen op mod disse forbandede psukopater, der er villige til at sætter livsgrundlaget på spil for ussel mamon.

Problemet er, at det ikke kommer til at ske. Den folkelige opbakning til at udøve aktivt selvforsvar er der ikke. Vi er blevet for magelige og syntes det er for meget, når unge klimaaktivister pifter hjulene på de forurenene SUV´er.

Det er fame uhyggeligt du.

Lise Forman, erik pedersen, Inger Pedersen, Steen K Petersen, Søren Fosberg og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Når jeg tænker ned gennem årene på kampene med klimabenægtere, så er der ingen åben kapitulation. Ingen siger: Undskyld jeg var dum.

Nu læste jeg lige Kronprinsens tale om klimaet. Ikke før nu har han mig bekendt sagt noget om det, men nu, hvor det er for sent, skal der gøres lidt.
Olieselskabernes kurs har hele tiden været at gøre så lidt som mulig og korrumpere modstanderne så meget som muligt med løgn og bedrag.

Det er samfunddets støtter, vi har over for os, alle dem i pænt tøj og med korrekt optræden. De stemmer på de såkaldt ansvarlige partier. De står for Gud, konge og fædreland, den danske model og indoktrineringen gennem kristendomsundervisning, professionel sport og underholdning. Det er den danske mentalitet, der er noget i vejen med. Det kan kun gå galt på den måde.

Vi har ikke en chance, før vi ændrer systemet.

erik pedersen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Steen K Petersen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

USAs position som supermagt hviler på kontrol med de fossile ressourcer hvadenten som producent, internationale aftaler eller sanktioner. Heri ligger dets magt og det vil det ikke opgive før der ikke er noget tilbage af verden at redde.

Vor egen klimaambitiøse regering, rød som blå, bidrager med nøl, løgn og propaganda til fossilindustriens manipulationer. Og nu vil man kvæle Klimarådet. Har regeringen fået et vink fra dens herre i USA eller fra fossilindustrien? For det kan vel ikke være noget den selv har fundet på her lige før valget?

Problemet er for stort til at vores sølle demokrati kan håndtere det. Oprør nedefra er nok eneste udvej. Håbet er jo lysegrønt.

Jeppe Lyngsø Bundgaard, erik pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Hvis man selv har været med til at forbruge fossile brændstoffer er det en smule hyklerisk at give andre skylden for det.

Niels-Simon Larsen

Hvem skal så ændre systemet? Selvom vi alle har skyld på os, bliver vi da nødt til at aktivere os.

Skal vi skændes om skyld mens verden og vores livsgrundlag forsvinder? Nej lad os i stedet holde fokus på at omgå kapitalismen ved konkret at forandre vores forbrug og finde alternative fællesskaber, hvor vi kan hjælpe hinanden med at leve så enkelt og grønt, at CO2 niveauet reelt falder.

Frederik Schwane

Niels-Simon Larsen, enig, min pointe er, at det ændrer intet så længe enhver forsøger at give alle andre skylden end én selv.