Leder

Regningen for klimaskader i fattige lande vokser – ilande løber fra den

Der kommer ikke nogen global aftale om erstatning til ulandene for deres voksende tab og skader efter klimakatastrofer, sagde USA’s klimaudsending John Kerry om det forestående klimatopmøde COP27
I Pakistan er mere end 7,5 millioner mennesker er drevet på flugt fra deres hjem efter de seneste oversvømmelser i september måned.

I Pakistan er mere end 7,5 millioner mennesker er drevet på flugt fra deres hjem efter de seneste oversvømmelser i september måned.

BANARAS KHAN

Udland
23. september 2022

Her er den aktuelle situation i det oversvømmede Pakistan, som FN’s Kontor for koordinering af humanitære anliggender, OCHA, rapporterer den:

1.500 mennesker har mistet livet. 12.900 personer, heriblandt 4.000 børn, er kommet til skade. 936.000 husdyr er døde. 765.000 huse er ødelagt og 1.140.000 beskadiget. 1.460 offentlige sundhedsklinikker er ramt af skader. 12.700 kilometer vej og 370 broer er helt eller delvist ødelagt. 7.600.000 mennesker skønnes fordrevet fra deres hjem af oversvømmelserne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

Endnu engang topper Danmark i greenwashing og hykleri. Med den ene hånd afsætter vi sølle 100 mio i støtte til klimaskader og snakker om at begrænse skader, med den anden hånd godkender vi mia. investering i nye olieboringer i Nordsøen.
Energi Watch udtrykker det meget klart: Alt imens klimaminister Dan Jørgensen (S) fremstiller Danmark som et foregangsland for at stoppe olie- og gasproduktionen, har han netop godkendt udbygningen af et nyt felt i Nordsøen. https://energiwatch.dk/Energinyt/Olie___Gas/article14428989.ece?utm_camp...

Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Det er altså vigtigt at have en plan for hvordan man vil kunne skaffe energi, når man udfaser Nordsøens. Og det har man ikke. Derfor er vi nu i den katastrofe situation at vi må købe den af despoter i Rusland og Arabien, og til den pris som de dikterer. Og det gør ingen forskel når vi i Danmark går alenegang, og udfaser den over de næste 27 år, andet end at vi nu energimæssigt er på røven.

Uanset at man ikke kan lide olie og naturgas, så kræver det energi at ovnen hos bageren skal opvarmes til mere end udendørs temperatur. Det er almindelig fysik, her på planeten.

Der mangler realitetssans. Eller som Saudi Aramcos chef netop har udtalt; “Denne krise har vist, at klima- og energiomstillingsplanerne blot er en række af sandslotte, som bølger af virkelighed har skyllet væk. Verden over står milliarder af mennesker nu over for de energi- og leveomkostninger, der sandsynligvis vil være både alvorlige og langvarige”.

Jeg har også børn, og ville ønske at verden ikke havde brug for fossile brændstoffer. Men der er desværre ikke noget quick fix. Mere end 80% af jordens energiforbrug kommer stadig fra olie og gas. I år 2050 vil det stadig være langt mere end 50%, selvom at den danske udfases der.

Niels-Simon Larsen

Det er svært at se bort fra nu pakistanernes lidelser. Der er hele tiden nogle, der bliver ramt grusomt af katastrofer.
Der tales om en slags erstatninger. Hvor langt kan man gå tilbage? Tager vi eksemplet Storbritanien, der engang besad en fjerdedel af verden, så bliver regningen større, end landet kan betale. Kan Danmark fx forlange skadeserstatning for bombardementet af Kbh 1807? Kan fx handelsstationer rundt omkring i verden stille krav til Danmark? Hvor langt tilbage kan man gå?

Alle de ugerninger, der er begået, kan ikke gøres op, og når der nu kommer en ny regning dumpende i form af skader for udpining af naturen, så bliver det helt uoverskueligt, men det er jo det, der gør. Vi rige lande afkræves en bod for umådehold og forstyrrelse af klimaet. Vi rige lande er banalt sagt skyld i klimaet.
Det næste er, at fattigere lande skal have en erstatning for tørke og oversvømmelse. Selvfølgelig er det sådan, at disse lande er korrupte og mere eller mindre diktatorisk ledede. De penge de får, ender selvfølgelig også i alle mulige mærkelige lommer. Pengene kommer de fattige lande til del, men ikke deres fattige befolkninger, og så har vi balladen: Skal vi fodre de korrupte hel- og halvrige? Det vil være umoralsk, men vi kan ikke blande os i, hvem der skal have pengene. Også i de rige lande går pengene i de forkerte lommer.
Igennem mange år har vi hjulpet ulandene, men til hvad? Vi kan jo ikke hjælpe nogen til et andet system, end det vi selv har, kapitalisme. Vi kan ikke give ægte hjælp, før vi selv har bragt orden i eget hus.
De fattige lande får ingen reel hjælp. De kan få lidt nødhjælp, for der står jo i Bibelen, at man skal hjælpe, så det gør vi med stor patos. Mødet i Ægypten kan ikke blive til andet end endnu en afklædning af vores moral. Når ikke engang lille, søde Danmark gider indrette et retfærdigt og bæredygtigt samfund, ser det sort ud.
Sådan lyder den politiske vejrudsigt. Værsgo.

Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek og erik pedersen anbefalede denne kommentar