Leder

Så er det officielt: Ungarn er ikke længere et demokrati. Og EU har et stort problem

EU-parlamentet har med overvældende flertal erklæret Ungarn for et »valgautokrati« – altså et ikkedemokrati. Nu skrider EU-Kommissionen endelig til handling. Men det er måske for sent
Tilhængere af partiet Fidesz jubler til en tale af den ungarnske premierminister Viktor Orban i april 2022.

Tilhængere af partiet Fidesz jubler til en tale af den ungarnske premierminister Viktor Orban i april 2022.

Attila Kisbenedek

Udland
17. september 2022

»Hvis vi vil være troværdige, når vi beder kandidatlande til EU om at styrke deres demokratier, så må vi også udrydde korruptionen på vores hjemmebane.«

EU-Kommissionsforkvinde Ursula von der Leyen gav den fuld retorisk gas, da hun i sin State of the Union-tale i denne uge udpenslede »truslerne mod demokratiet i det 21. århundrede«. At Ruslands indflydelse i Ungarn hører til blandt disse, lagde hun ikke just skjul på:

»Vi vil ikke tillade nogen som helst autokratiers trojanske heste at angribe vores demokratier indefra.«

Kremls indflydelse og den stærke afhængighed af russisk energi, som Ungarn trods alle sanktioner fortsat flittigt køber, udgør dog kun en brøkdel af problemerne i Orbán-land: Problemerne er overvejende følger af partiet Fidesz’ ombygning af den ungarske stat til et »illiberalt demokrati«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Ungarn og Polen

Jeg fraråder denne meget kontante fremfærd overfor Ungarn. Det er at jage den ungarske nation lige i armene på enten Kina og /eller Rusland.

Ligesom Kommisionens økonomiske politik overfor Grækenland oven på Finanskrisen jagede grækerne lige i armene på Kina.

EU Kommissionen opfører sig som en regelelefant på hjul i et glashus og virker helt uden realitetssans og blik for hvor meget de her skridt skader alle demokratiske medlemslandes sikkerhed set overfor den store trussel Diktaturet og det russiske regime i Kreml.

Vi står overfor en konfrontation med Rusland som for øjeblikket peger i retning af en 3. Verdenskrig med Europa som slagmark og Rusland. Ukraine er forspillet til denne meget store trussel mod hele Europa og mod demokratierne på kontinentet.

80 års fred og stabilitet og velstand i Europa er truet af Ruslands fremfærd og det russiske imperiale storhedsvanvid, som for tiden desværre trives i Kreml.

Hvad agter Kommissionen at stille op mod Polen ? skal de også disciplineres med sanktioner. Så er jeg stået helt af. Polen har løftet et meget stort ansvar for det ukrainske folk for vores sikkerhed i Europa. Personligt er trusselbilledet fra Regimet i Kreml mod Polen og det polske folk så voldsomt, at det kan sammenlignes med Polens forhold i tiden op til den 2. Verdenskrigs udbrud. Personligt hører jeg til dem, som mener det er på høje tid, at Polen anskaffer sig Kernevåben for at forhindre russiske planer om at eliminere Polen en gang for alle.

DE bør ligeså anskaffe sig kernevåben og udbygge Atomkraft som en varig del af tysk energiforsyning.

Ungarn: Det ungarske folk har løftet en stor og humanitær opgave, da de valgte at åbne grænsen for de mange ukrainske flygtninge, som har søgt husly i landet. Ungarerne har overalt vist deres gæstfrihed og ønske om at hjælpe nabolandets civilbefolkning mod den katastrofe, som er påført det ukrainske folk af det russiske overfald.

Der må være plads til, at en nation i Europa ikke ønsker at give Ukraine militær støtte. Det ungarske folk ved udmærket godt hvad Den Røde Hærs besøg kan udrette af ulykker og tragedier. Ungarn 1956 og Ungarn i vinteren 1944-1945, hvor russerne og Den Røde Hær hærgede og ødelagde landet. Ungarn har heller ikke udmeldt sig af NATO. De er vores allieret indtil det modsatte er bevist punktum. DE skal passe på med ikke at svigte Ungarn endnu en gang.

I DE er der partier som ønsker at droppe alle sanktioner mod Rusland indstille al hjælp til Ukraine også den økonomiske hjælp og som mener at vejen frem er at forstå ( læs Bukke og skrabe for Vladimir Putin ) og forhandle med diktaturet i Kreml. Die Linke og AFD. og så skal tyskerne gudhjælpemig til at belære Ungarn om demokrati og alverdens regler for god regeringsførelse. Det er helt ude af proportion. Die Linke samarbejder med SPD i flere delstatsparlamenter og CDU har flere gange forsøgt tilnærmelser til AFD specielt i det tidligere DDR.

Ungarn fik ikke meget hjælp fra DE, da landet blev forvandlet til et transitland for syriske flygtninge, der buldrede igennem det halve Europa inviteret af Fru Merkel til DE ikke af det tyske folk. Mange på venstrefløjen har travlt med at lovprise Fru Merkel for denne ukloge, farlige og naive handling, der definitivt udstillede sammenbruddet af EU´s asylpolitik og åbnede en ukontrollabel strøm af flygtninge samt andre personer, der fik nærmest fri adgang til det halve Europa. Det var et historisk svigt af DE´s forpligtelser sikkerhedspolitisk og som partner overfor de østeuropæiske nationer: Ungarn, Kroatien, Østrig, Slovakiet, Tjekkiet, Polen.

Den samme Fru Merkel har solgt DE økonomisk til Vladimir Putins gaseventyr. Hun og hendes parti CDU og SPD skabte en økonomisk model, som bragte de østeuropæiske nationer i forlegenhed og som gjorde DE selv fuldstændig afhængig af diktaturet i Kreml. Fru Merkel har ingen gang kunne få sig selv til at give en undskyldning for denne eklatante fejlagtige udenrigspolitik, som har skadet DE´s ry meget og med rette i hele Østeuropa.

Dem der er så optaget af principper og konventioner og som har travlt med at lovprise Fru Merkels katastrofale politik skal huske at de hermed selv tilslutter sig den samme kanslers forslag om at betale Tyrkiet en formue for helt at lukke flygtningeruten fra Syrien over Balkan landene til Europa. Jeg kan garantere alle konventionsrytterne, at et ophold i Tyrkiet langt fra opfylder den kilometer lange liste af idealistiske forestillinger om et humanitært ophold for asylansøgere.

Den store nabo Rusland mod øst kigger med. En nyttig idiot ? kansler som Fru Merkel kunne bruges til at instrumentalisere flygtningestrømme og dirigere dem mod Europa med det formål at skabe politisk polarisering og politisk kaos, som kan udnyttes af regimet i Kreml til at brække fundamentet for det europæiske hus op og ødelægge demokratiet.

Nu er det en nødvendighed at Ukraine tilbydes såvel et medlemskab af EU som et medlemskab af NATO. Der er ikke plads til halve løsninger med den store aggressive røde nabo mod Øst. Enhver sprække vil blive udnyttet af regimet i Kreml til at sønderslå og ødelægge Ukraine ligesom forgængeren Josef Stalin forsøgte at sønderslå og ødelægge Finland i 1939 og igen i 1941-1944.

Hvis nu Ukraine ikke opfylder de utallige demokrati krav, som EU nu går meget op i ? hvad så: skal Ukraines medlemsansøgning så annulleres og smides i skraldespanden ? Hvordan vil det blive tolket i Kreml ? en ny anledning til at fortære den nation, som diktaturet i Kreml ønsker at ødelægge en gang for alle.

Under den 2. Verdenskrig var de vestlige allierede England og USA i forbund med Sovjetunionen, fordi det var en nødvendighed at besejre Nationalsocialismen i DE og det tyske terrorregimente i hele Europa fra 1939-1945. Der var ikke nogen kommissioner ikke noget transnationalt bureaukrativælde som truede med at ekskludere Sovjetunionen fra det fine selskab og inddrage al militær og økonomisk støtte.

Jeg er ikke en tilhænger af Viktor Orbans politik, men jeg anser EU kommissionens forsøg på at straffe det ungarske folk, som en farlig og helt uholdbar vej.

Det ungarske folk har valgt Viktor Orban- det kan ingen betvivle for hans partis opbakning er overvældene. Kan hænde at vi ikke kan lide lugten i bageriet, men det er ikke EU´s opgave, at bestemme over landene og annullere folkenes valg af deres Regering og leder. Hvis EU mener det er formålet med deres handlinger, så har EU fået al for meget magt.

VH
KFK

Holger Nielsen, Ervin Lazar og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Kim Folke Knudsen 16. september, 2022 - 21:53

Også Ungarn skal leve op til de traktater, som landet helt selv
har accepteret og tiltrådt.

EU påpegede i 2018 12 områder med bekymrende udvikling i Ungarn -
Mathias Sonne fremdrager i artiklen 4 områder:
Domstolenes manglende uafhængighed,
den mangelfulde korruptionsbekæmpelse,
den knægtede mediefrihed
den skrantende akademiske frihed.

EU Kommissionen har ikke haft hastværk med at fastlægge sanktionerne
overfor Ungarn - pengekassen skulle være smækket i for længst.

Anne-Marie Paul, Holger Nielsen, Michael Keldsen, Emil Davidsen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, P.G. Olsen, David Zennaro, Poul Anders Thomsen, Jørgen Tryggestad, Else Marie Arevad, Peter Krogh, Jan Damskier, Jørgen Mathiasen, Jørgen Atzen, Torben Siersbæk, René Arestrup, Troels Ken Pedersen, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Poul Søren Kjærsgaard, Christian Güldner, Kurt Wissendorf Møller, Peter Meyling og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig skal EU reagere når aftaler overtrædes.

Men på et tidspunkt kommer det helt sikkert også til at ramme Danmark,som også ser sig i sin gode til at bryde aftaler og konventioner.
De navlepillende danskere vil snart få kærligheden at føle.
Ingen tvivl om det.

Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Inger Pedersen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

@KFK Tak!

Per Christiansen

@Kim F Nielsen det kan meget nemt være at EU ikke skal blande sig i Ungarns valg af leder.
Måske skal EU ikke blande sig? Men når disse lederer ændrer spillereglerne i “demokratiske” valg og forfatningen så er det EU pligt at blande sig.
Orban vil jo gerne have pengene!
Hvis Ungarn/Orban ikke kan forlige sig med reglerne i EU, står det jo ham frit at melde ungarn ud af EU.

Holger Nielsen, Michael Keldsen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Poul Anders Thomsen, Peter Krogh, Svend-Erik Runberg, Torben Siersbæk, René Arestrup, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kurt Wissendorf Møller

KFK
En lang udenomssnak og et forsøg på bortforklaring af det indlysende forhold, at Ungarn ikke lever op til den traktat, de har underskrevet.
Det er ganske simpelt, og hvis EU kunne bestå af stater, der valgte deres egen regler for statsledelse, ville EU falde fra hinanden i løbet af ingen tid.
Men det er måske osse pointen?

Anne-Marie Paul, Holger Nielsen, Michael Keldsen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Inge Nielsen, Else Marie Arevad, Peter Krogh, Svend-Erik Runberg, Jørgen Mathiasen, Jørgen Atzen, Torben Siersbæk, René Arestrup, Troels Ken Pedersen, Inger Pedersen, Steffen Gliese og Christian Güldner anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Hvis ikke man forlanger, at indgåede regler og aftaler skal overholdes, bør reglerne slettes.

Holger Nielsen, Jørgen Atzen, Torben Lindegaard, Per Christiansen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

Omkring det kleptokratiske er det til det umulige grænsende svært at finde ud af, hvordan den store "Operation rene hænder" gik for Italien omkring og efter Andreotti.

Det forekommer mig, at Berlusconi fulgte EFTER disse bestræbelser. Manden der gjorde ordet "oligark" verdenskendt. Det handlede ikke kun om kleptokrati, men også om at styre meningsdannelsen gennem ejerskab af medier.

EU's største problem er muligvis, at der er meget stor forskel på at tilhøre "De gamle" EU-lande, der var med til at grundlægge unionen, og så de helt nye. Plus at Italien er en "meget stor økonomi", fordi gæld medregnes i økonomiens størrelse. Ikke ved at trække fra formuen - men ved at lægge til. Lidt a.la begrebet "balancesum".

Jeg har endnu ikke læst noget om Orban, der kvalificerer ham til at stille op i kampen mod Silvio Berlusconi som EU's største oligark.

Begge har et godt forhold til Putin, der lige nu nok ses som oligarkernes samlende forbillede. Desuden har den republikanske halvdel af det amerikanske vælgerkorps et langt mere afslappet forhold til oligarki.

Særlig trumpist-fløjen må i sagens natur slet ikke se oligarki som et problem !!!

Holger Nielsen, Peter Krogh, Svend-Erik Runberg, Jan Damskier og Henrik Ilskov-Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Kim Folke Knudsen - 16. september, 2022 - 21:53.

Kort sagt, og med fare for at blive beskyldt for at levere en stråmand:
Fordi autokratiet/diktaturet Rusland har overfaldet sit naboland, Ukraine, skal vi i de demokratiske EU-lande acceptere at demokratiet ikke respekteres!

Den holdning er jeg helt uenig i!

Mogens Holme, Inge Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Svend-Erik Runberg

Vi vil så gerne, at vore politikere løser problemerne i endeløse forhandlinger.
Jeg husker, at folkelig protest har givet de hurtigste og bedste resultater:
Sydafrika. - I 1986 var Danmark det første land med handelsboykot af Sydafrika.
Siden en boykot af fransk vin efter en atomprøvesprængning i Stillehavet.
- Boykot varer fra Ungarn!
Den beslutning skal ikke gennem EU-Parlamentet!

Torben Siersbæk

@Svend-Erik Runberg - 17. september, 2022 - 20:01.

"Boykot varer fra Ungarn!"

Det kunne vi sagtens finde ud af. Men hvordan identificerer vi dem?

Det vil ikke være noget stort savn for mig fortsat ikke at købe Tokaier - eller anden vin - men hvad har vi ellers på det danske marked?

David Hutson, Inge Nielsen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar