Leder

Supereuropæeren Ursula von der Leyen har talt. Nu skal hun møde virkeligheden

Traktatændringer, nye finanspolitiske regler, indgreb i energimarkedet og fælles flygtningepolitik. Kommissionsformand Ursula von der Leyen lancerer i sin ’state of the union’-tale et modigt program for EU, men også en vision, som vil støde på stærk modstand hos medlemslandene
Traktatændringer, nye finanspolitiske regler, indgreb i energimarkedet og fælles flygtningepolitik. Kommissionsformand Ursula von der Leyen lancerer i sin ’state of the union’-tale et modigt program for EU, men også en vision, som vil støde på stærk modstand hos medlemslandene

Christophe Petit-Tesson/Ritzau Foto

Udland
15. september 2022

Ursula Von der Leyens tale i Strasbourg om tilstanden på kontinentet kan indvarsle en ny fase for EU. Men kun hvis medlemslandene vil være med. Og kun hvis hun mestrer de politiske træk på det europapolitiske skakbræt, der skal få de mange store ord til at blive til virkelighed.

Den tyske EU-kommissionsformands talestrøm onsdag faldt med et anspændt kontinent som publikum. Medlemslandene lancerer milliarddyre støttepakker på stribe for at holde hånden under forbrugere og virksomheder i energikrisen. EU er præget af inflation og krig – og kontinentet står over for grundlæggende forandringer af det økonomiske handels- og globaliseringsdrevne internationale landskab, som har været unionens raison d’être de seneste 30 år.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Heldigvis er hun et tænkende menneske, langt for den liberalistiske ideologi, der har pint EU-samarbejdet i mere end 20 år. Siden vi fik den katastrofale Lissabontraktat, har der hos mange været et stort ønske om at tage nye skridt med en ny, der kan bringe os tilbage i kampen for gode samfund med frie og trygge borgere i stedet for et buldrende klassesamfund.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Michael Hullevad, Poul Søren Kjærsgaard og Christa If Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nogle af de få indere der ved hvem hun er kalder hende (sikkkert ganske ubevidst) Ursula Wonderland :) Lad os håbe det har noget på sig.

Willy Johannsen

Når jeg tænker langt tilbage, og senere husker kritikken ved valget af hende, så synes jeg, hun har udviklet sig til en person, jeg føler mig rimeligt tryg ved.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Poul Søren Kjærsgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

hun har udviklet sig til en person, jeg føler mig rimeligt Utryg ved.

Jeg føler mig ikke trygt ved hende, når jeg husker på, hvordan hun misforvaltede bl.a. restaureringen af det tyske skoleskib og andre større drifstopgaver som forsvarsminister.

Man kunne have fået et nyt skib for de penge der flød til et enkelt firma og skelleterne bliver ved med at falde ud af skabet.

Hun giver IC4 rumlen i Danmark baghjul.

John Andersen, Torben K L Jensen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Nogen udvikler sig til det bedre, eksempel: von der Leyen
Nogen udvikler sig til værre, eksempel; en vis mand i Kreml.

Jeg husker "Gorch Fock" .
Men et nyt skole skib, vil nu engang ikke være "Gorch Fock".
Det skib har en nostalgisk plads i tyskernes bevidsthed.
Vi skrotter heller ikke skoleskibet "Danmark".
Selv om det efterhånden er meget dyrt at holde det ved lige.

Eva Schwanenflügel og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

At tro at man kan "omfordele" de store profitter som energi selskaberne har/får skabt er vist ikke særligt gennemtænkte. Der har/får så mange i kæden af energi handlere der har tjent at et regnestykke næppe kan gøres op. Det havde været nemmere at lægge låg på priserne, men det er vist for sent.

Torben K L Jensen

Måske er der bare nogen der har hvisket gamle Schlüter´s ord i hendes øre : "Ideologi er noget skidt".

Carsten Nørgaard

@Willy Johannsen:
Kritikken dengang gik på, at medlemslandene ignorerede Europaparlamentets spidskandidat, som ellers er sådan, systemet er skruet sammen, og fandt den nye præsident for Kommissionen gennem en handel i et baglokale, som ikke engang kom til afstemning i Det Europæiske Råd(!!)

Herudover var der jo ingen, der kendte hende – udover tyskerne fra hendes tid som forsvarsminister (CDU) osv.

Men jo, hun kunne have været værre. Også en ret imponerende person i det private.

Bjørn Pedersen

Er "supereuropæisk" ikke blot synonym for føderalist, som hun jo også er? Er det et specielt positivt karaktertræk at være en "supereuropæer" i politik? Sådan i modsætning til at være superdansker med klaphat, makrelmadder og håndbajer?

Jeg har svært ved at se at den ene nationalromantik skulle være forskellig fra, endsige bedre end den anden (pan)-nationale romantik om et mytisk "vi" europæere...

Men bevares, von der Leyen er sikkert en snild bureaukrat, der kan skabe en EU-stat, og så kan man altid få en kulturelite til at dyrke vores "europæiskhed". Man skulle tro at historisk gentagelse fremmede forståelsen.

Jes Balle Hansen , Ole Olesen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Man behøver næppe at se sig selv som "Supereuropæer" for at se en pointe med at forstærke i hvert fald dele af "Unionens" virke. Det virker simpelthen som om der er så meget nationalstater, som endda kan være mindre end Danmark, kan løse. Her er EU snarere en "lille" enhed end en stor, men FN virker dog ikke særlig handlekraftigt på nogen god måde.
Så kan man for min skyld godt enten droppe eller nedtone snakken om "kontinentet" eller "europæerne". Regner "europæerne" egentlig de måske 95-til 99% der ikke har særligt forhold til unionens institutioner eller et eller andet velstandsniveau for rigtige "europæere"?
Det mest "europæiske" ved mig er dog slægtstavlen i en særlig europæisk region som dog også strækker sig over "dammen".