Leder

Socialdemokratisk sejr sætter socialdemokraten Scholz under pres

Det endte spektakulært, da SPD søndag vandt delstatsvalget i tyske Niedersachsen. Valget giver medvind til kansler Scholz, men FDP’s undergang i Niedersachsen kan skabe liberal panik i Berlin, og så er tysk delstatspolitik pludselig relevant for hele Europa
Socialdemokraten Stephan Weil er en lidt mindre kedelig udgave af Olaf Scholz. Helt frem til valgdagen var der tvivl, om han kunne blive siddende som ministerpræsident. Det kunne han.

Socialdemokraten Stephan Weil er en lidt mindre kedelig udgave af Olaf Scholz. Helt frem til valgdagen var der tvivl, om han kunne blive siddende som ministerpræsident. Det kunne han.

Imago/Ritzau Scanpix

Udland
11. oktober 2022

Hovedstaden Hannover er både hyggelig og historisk, men ikke just en sprudlende metropol. Og som et forvokset Jylland med langt mindre kyst er landskabet mange steder skønt, men sjældent bjergtagende: Med sine otte millioner indbyggere er delstaten Niedersachsen især præget af landbrug, kødfabrikker og industri – som for eksempel hovedsædet i verdens største bilfabrik, Volkswagen.

Som et geografisk kunstprodukt fra efterkrigstiden er den vesttyske delstat Niedersachsen med andre ord temmelig tysk – og dermed en del af kernen i Europa.

Desto vigtigere var de skred, som foregik i den store delstat ved søndagens valg: Ikke kun for Niedersachsen, men også for tysk og europæisk politik i en krisetid.

Helt op til valgdagen var det åbent, om socialdemokraten Stephan Weil – en lidt mindre kedelig udgave af Olaf Scholz – kunne blive siddende som ministerpræsident. Det kunne han. Endda med bravur.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Tja...
For det første skal Bundesrats medlemmer, altså regeringerne i de såkaldte delstater, billige en hel del love bl.a på det økonomiske område. For det andet er ministerpræsidenterne i forbundslandene en afgørende forsamling af ledere i partipolitikken, også når der skal opstilles en kandidat til posten som forbundskansler. Ved næste valg kommer CDU/CSU ikke uden om ministerpræsidenten i Schlesvig-Holsten.

Niedersachsen har en befolkning, som er lidt større end Danmarks, mens den i NordRhein-Westfalen (NRW) er tre gange så stor. Informerede i europæisk politik plejer derfor at holde et godt øje med, hvad der sker i Tysklands befolkningsrigeste og stærkt industrialiserede forbundsland.