Leder

Sveriges blå regering nedlægger miljøministeriet, glemmer naturkrisen og forgylder atomkraften

Ulf Kristerssons blå trepartiregering, holdt oppe af Sverigedemokraterna, har nedlagt det svenske miljøministerium, fortiet miljøet i regeringsgrundlaget, fjernet støtte til vindkraften og sendt 400 milliarder svenske kroner efter ny atomkraft
Den nye svenske regering har nedlagt miljøministeriet og placeret området under erhvervsministeriet, som Kristdemokraternas formand, Ebba Busch, står i spidsen for.

Den nye svenske regering har nedlagt miljøministeriet og placeret området under erhvervsministeriet, som Kristdemokraternas formand, Ebba Busch, står i spidsen for.

Christine Olsson/TT/Ritzau Scanpix

Udland
20. oktober 2022

Det er ikke startet heldigt for den nye svenske regerings vicestatsminister og minister for energi og erhvervsliv, Ebba Busch. Dagens Nyheter kunne tirsdag afsløre, hvordan den nye minister, der er partileder for Kristdemokraterna, har haft gæld hos kongens foged gennem tre år blandt andet for ubetalte regninger på tøj og sminke. Ikke noget godt skudsmål for den, der nu skal holde hus med både Sveriges energiforbrug og näringslivet, som det hedder på svensk.

Det er dog mere alvorlige forhold omkring ministerens resort og den samlede regerings linje for energi, klima og miljø, der har skabt bekymrede kommentarer i Sverige de seneste døgn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

NU må der virkelig advares mod “svenske tilstande”!

Rikke Petersen, Per Klüver, Torben Skov, Ditlev Palm, John Scheibelein, Steffen Gliese, erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Mon ikke lignende scenarie risikeres herhjemme, hvis blå blok og de såkaldte midterpartier får magten efter valget ?

Erik Karlsen, jens christian jacobsen, Torben Skov, John Scheibelein, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Liberalisme er ideologien for teenage-mentalitet i et luftkastel. Og her bliver det bevist, sort på hvidt.

jens christian jacobsen, Torben Skov, John Scheibelein, erik pedersen og Thomas Frisendal anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Tak for en desværre rigtig god analyse.

kan være at Sverige har hævet neutralitet udadtil men om 10 år er Folkhemmet et gated community spændt op med skrårem og Kalles Kaviar – kom de bagfra ?

Antoniette caldera

Den svenske regering har ikke nedlagt miljøministeriet men måske omdøbt det som led i en resortomlægning? Den slags sker også i Danmark efter hvert eneste fald og ved regeringsændringer mellem valg. Romina Pourmokhtari (L) er udpeget som ny klima- og miljøminister.

Derimod er det rigtigt, at de borgerlige partier i Sverige gik til valg på, at der skal bygges ny atomkraft, og at særlig økonomisk støtte til vindkraft skal skrottes. Det kan man være enig eller uenig i, men det er vel kun et tegn på et velfungerende demokrati, at beslutninger kan ændres af et nyt flertal.

Antoniette caldera

Kan tilføje at Ebba Busch (KD) er ny energi- og erhvervsminister. Måske er det derfra, Informations forvirring stammer? Men dette er da ikke spor anderledes end i Danmark, hvor vi både har Miljøminister Lea Wermelin (S) og Klima-, Energi-, og Forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Antoniette caldera

Hvis man vil forstå baggrunden for den svenske valgkamp er man nødt til at huske, at Sverige i årtier havde en billig, stabil og CO2-fri elforsyning baseret på en blanding af vandkraft og atomkraft. Men fordi der, blandt andet efter pres fra det svenske Miljøparti, er sket en forceret nedlukning af svenske atomkraftværker, er Sverige havnet i det samme lort som resten af Europa.

For første gang i årtier må der brændes fossile brændsler af for at lave strøm i Sverige, og i august og september nåede prisen på strøm absurde niveauer bortset fra det nordligste Sverige (elområde 1 og 2). Hvilket er en endnu større katastrofe end i Danmark, da Sverige har mere energiintensiv industri.

Dette har forståeligt nok fået mange svenskere til at mene, at det var en tåbelig beslutning at forcere afviklingen af atomkraft og gøre sig afhængig af fossil energi til elproduktion. Og snarere end at satse på 10 fugle på taget i form af ny og uprøvet teknologi til lagring af strøm, har et flertal af svenskerne valgt at satse på det, de kender, og som har fungeret rigtigt godt for Sverige i 50 år, nemlig atomkraft.

jens christian jacobsen

Antoinette Caldera- tak for en sober baggrundsskitse for de politiske beslutninger, der nu træffes hinsidan. Sverigesdækningen på Information er tendentiøs ringe.

ja – men det flytter fokus fra pointen – at Sverige ”..glemmer naturkrisen og forgylder atomkraften” – Sverige er på mange måder et mere polariseret pragmatisk samfund end de har lyst til at være

Antoniette caldera

@ Ditlev Palm

Ord som "glemmer naturkrisen og forgylder atomkraften" forekommer meget værdiladede og tendentiøse. Men det er da rigtigt, at miljø på ingen måde er en mærkesag for Sverigesdemokraterne. Det er det heller ikke for Dansk Folkeparti, så de perioder, hvor Dansk Folkeparti har siddet på de afgørende mandater i Danmark, er der også sket en nedprioritering af miljøområdet.

Så ja selvfølgelig betyder det noget, at svenskerne nu har stemt for en regering, der er afhængig af Sverigesdemokraternes stemmer i stedet for en, der er afhængig af Miljøpartiets. Hvis Pernille Vermund og Inger Støjberg får de afgørende mandater i Danmark efter næste valg, fører det nok heller ikke til en opprioritering af miljøområdet.

Hvad jeg forsøgte at sige var egentlig mest, at den svenske regerings beslutning om at tage atomkraft ind i varmen igen, skal ses som et svar på den forsynings- og energikrise, Europa er havnet i. Som Dan Jørgensen sagde, forsvinder opbakningen til den grønne omstilling nok ret hurtigt, hvis folk skal sidde uden strøm. Eller for den sags skyld, hvis den koster 5 kroner per Kwh, hver gang det ikke blæser.

atomgrønvask ? – jeg kan forstå hvad du vil sige – at det på den lange bane er rationelt pragmatisk at udvikle og anvende atomkraft i stor skala satse på stabil selvforsyning ? – suppleret (skrev jeg) med sol vind biogas whatevermaybe – MEN atomkraft/–energi eller kernekraft/–energi eller hvad man vil kalde det alt efter miljøtemperament kommer så med den sidegevinst at det vil ske på bekostning af de andre energiressourcer – om ”glemme og forgylde” skal ses som tendentiøs overdrivelse eller semantiske værdiladninger eller de facto konsekvens af den ny svenske energipolitiske kovending afslører fokus ! – jeg kan ikke se at det løser energikrise eller forsyningskrise eller strategiske infrastrukturkrise(er) overhovedet – det ser mere ud som en tvivlsom teoretisk dyr dronningebytning uden garanti for stabilitet afhængighed på forsyning kWhpris – og affaldsproduktionen er uafklaret – bortset fra at Sverige er granitudhugget og Danmark udskidt kalkvand https://www.youtube.com/watch?v=YlTukY9fV9Y – gør areal/befolkningstæthed og politisk kultur det sandsynligt at netop den svenske Stat af hensyn til egeninteresser og Folkhemmet er i stand til at finde placeringer for værker og langtidsparkering for affald tilpas langt væk fra civilisationen og i en blindgyde under Kiruna
at tankeoverføre atomkraft til Danmark er helt blæst akutkrisepopulisme der intet løser nu eller på den længere bane – og argumentet med at opbakningen til den grønne omstilling eller kolbøtte overhovedet ikke er der når det kommer helt tæt på hvert eneste menneske er for tarvelig – sæt fuld power på vedvarende energiteknologi – stop unødvendig motorveje/infrastruktur – udbyg EL–/højspændingsnettet – spar på unødvendig energiforbrug/produktion og afvent et par vintre og se hvad der sker på den grønne bevidsthedsfront når kriserne bider til

Det skal svenskerne nok blive glade for. For atomkraft er miljøvenlig energi der også virker når det er mørkt og vindstille. Så det er den helt logiske løsning, det kunne Danmark virkelig lære noget af. Håber den nye regering efter valget vil kikke til Sverige og se på deres løsninger, for det virker yderst fornuftigt.