Leder

Xi Jinping har lagt vejen for sine autoritære fremtidsvisioner

Den sidste rest af konsensussøgende magtdeling i kinesisk politik er borte. Xi Jinping er ubestridt leder og har omgivet sig med støtter, der i meget ringe grad repræsenterer resten af samfundet. Hverken i eller uden for partiet findes der i dag alternativer til Xis autoritære fremtidsvision
Xi vil vise verden, at kinesiske erfaringer, værdier og viden også kan føre til en lys fremtid. Kravet til de godt 96 millioner partimedlemmer er disciplin og ubetinget loyalitet

Xi vil vise verden, at kinesiske erfaringer, værdier og viden også kan føre til en lys fremtid. Kravet til de godt 96 millioner partimedlemmer er disciplin og ubetinget loyalitet

Koki Kataoka/AP/Ritzau Scanpix

Udland
27. oktober 2022

Kroningen af Xi Jinping som kinesisk leder på ubestemt tid er fuldendt. Efter sidste uges kongres i kommunistpartiet står én ting klart: Xis dominans er total. Den sidste rest af konsensussøgende magtdeling i kinesisk politik blev sendt hjem sammen med en aldrende Hu Jintao, Xis forgænger på posten. Hans fraktion blev udraderet, og på ydmygende og symbolsk vis blev Hu mod sin vilje eskorteret ud af Folkets Store Hal på kongressens sidste dag.

I dagens Kina er det ikke længere et fælles anliggende i partitoppen at vælge nye ledere. Uden fuldstændig loyalitet over for Xi – partiets kerne, som han kaldes – er der ingen adgang til magtens inderkreds. Xi har derfor selv kunnet sætte sit hold. I den stående komité er valget faldet på seks mænd, der alle er hankinesere, og alle er trofaste politiske allierede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Xi Jinping er en mand man bør lytte til - hvad enten man kan lide det eller ej og man kunne lidt sarkastisk sige at manden er kommet for at blive.

Jan Henrik Wegener

Der er nu gået ca. 73 år siden de kommunistiske ledere proklamerede deres magtovertagelse o Kina. Udadtil ser de ud til at kunne fortsætte længe.
Fra deres russiske forløbere overtog magten centralt til nedlæggelsen af Sovjet forløb omtrent 74 år. Så der er vel ingen garanti for Xi eller de der umiddelbart måtte følge ham. Der er rumforskning forbedring måske helt uden CCP.

jens christian jacobsen

Suk. Vist på tide med lidt whataboutisme:

'..Det er udtryk for et samfundssyn, hvor individet kan formes og om nødvendigt tvinges til at passe ind i fællesskabet.'
I hvilket land 'tilpasses' individer ikke ind i det samfund der omgiver dem? I hvilket land har samfundet ikke repressalier sat i system, hvis du ikke tilpasser dig?
'..Hvor diversitet og et alsidigt civilsamfund er en trussel.?
I hvilket land bliver 'diversitet' forstået som modmagt ikke opfattet som en trussel mod systemet? Skulle 'alsidighed virkelig være en trussel i Kina?' Dokumentation, tak.
'..Hvor markedskræfterne bliver set på med mistro?'
Ikke i Kina. Her har kapitalismen længe været en del af statsideologien. Desværre.
'.Og hvor censuren sætter stadig strengere begrænsninger på den offentlige opinion, mediernes virke og den akademiske frihed.'
Udgrænsning og isolation er også begrænsninger for at deltage i den offentlige opinion. Det sker overalt i Vesten. Akademisk frihed? Kan man nogetsted forske i hvad som helst man har lyst til?
Der er givet flere forbud i Kina end i Vesten. Til gengæld bliver du afskåret fra fællesskaber og overladt til dig selv, hvis du i Vesten skejer for meget. Men du har selvfølgelig friheden til at dø alene. Andre behøver ikke hjælpe til.

Jeppe Lyngsø Bundgaard, Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@jens christian jacobsen - 27. oktober, 2022 - 11:54

"Suk."

DET må du nok sige!

SUK!!!

Skal alle dine mærkværdige formuleringer forstås sådan, at Mette Frederiksen er en fuldgyldig dansk Xi?

Og at du bliver sendt i KZ-lejr nu for at sige "sandheden"?

Sikke noget sludder!

jens christian jacobsen

... og nu de kinesiske 'politistationer' rundt om i Holland, Sverige, Canada, USA (sic) og mange andre lande. De skulle angiveligt tilbageholde flygtede tidligere og nuværende borgere i Kina som de 'hemmeligt' sender tilbage til Kina - hvor de forsvinder.
Så inden Informations Kina-skrivere 'får fat på' nyheden, så det følgende:
Mon USA tillader kinesiske politistationer - oven i købet uden myndighedernes vidende - rundt om i landet?
Næppe.
Når fantastiske oplysninger om kinesiske 'politistationer' der helt lovligt skulle være etablerede rundt om i Vesten. må man spørge sig selv:
1) Hvordan inddrages og beskrives problemer omkring misinformation og kildekritik i nyhedsstrømmen?
2. Hvilke kilder bruges i denne sag om 'politistationer?' Officielle kilder, egne reportere, andre medier mv. Er der nogen vurdering af kildernes troværdighed?
3. I hvilket omfang bruges indhold fra sociale medier som kilde, og hvilke typer kilder er det i så fald?
4. I hvilket omfang er rapporteringen transparent ift hvilke kilder der anvendes, og hvorvidt er data verificeret/bekræftet?
Se denne fremragende kritiske publikation fra det svenske institut for Medier - om hvordan man bedriver troværdig journalistik. Det kunne Informations journalister lære meget af. https://mediestudier.se/wp-content/uploads/2022/10/kallkritik_och_krig_s...
For at påbegynde en kritisk kildegennemgang af historien om politistationerne. Den kommer fra den Kina-kritiske NGO: Safeguard Defenders der bl.a. er støttet af den amerikanske National Endowment for Democracy (NED). Fortsæt selv efter retningslinjerne ovenfor.
Gæt hvem NED sidste er støttet af..
USA forsøger at få det øvrige Vesten med i en mediekrig og en isolation af Kina. Kina-skriverne her i avisen er nyttige idioter.

Torben K L Jensen

FN har lige offentiggjort en klimarapport der fortæller at "The tippingpoint/point of no retur" rykker så faretruende nær at Information burde droppe deres "Kina-bashing" og i stedet fortælle om den truende katastrofe og hvordan helt almindelige dødelige kan forberede sig uden at skabe den store panik med snak om "den gule fare" når den helt eksistentielle fare er parkeret lige under USA´s pinocchio-næse.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Torben Siersbæk, det er ikke nødvendigt med kz lejre for at skabe tavshed om upopulære meninger og stoppe andeledes tænkende i at ytre sig. Det er såmænd nok at udskamme, nedgøre og angribe folks person og integritet i medier og debatter.
Det er et særdeles effektivt system.

jens christian jacobsen

Torben Siersbæk - vi har gang på gang vores udvekslinger. Ikke altid lige morsome eller udviklende. Men nogen gange.
Så med det håb: Hvad mener du egentlig?

Klaus Kristensen

Bør vi frygte Kina? Svaret må være et klart nej. Om 50 år vil Kina være en nation af oldinge. Indien vil have en ung og dynamisk befolkning. Kina vil være henvist til anden violin i Asien. Første violin i verden vil være helt udenfor deres rækkevidde.

Jan Henrik Wegener

Der er ikke rigtig gode grunde til at Kinas ledelse skal friholdes fra ansvar sp lidt som andre landes ledere.

Torben Siersbæk

@Jens Christian Jacobsen - 27. oktober, 2022 - 16:50

Du er i din fulde ret til at anke over min sprogbrug. Og jeg skal gøre rede for baggrunden.

I din kommentar 27. oktober, 2022 kl 13:17 omtaler du - afvisende, som jeg læser det - de nye informationer om voldsomt pres fra officielle kinesiske repræsentanter overfor kinesere udenfor Kina, der florerer i nyhedsmedierne i det, der omtales som "hemmelige politistationer".

Du latterliggør kommentatorer og andre personer, der forholder sig kritisk til Kina.

I Kina skal man vare sig for at kritisere det kommunistisk parti og dets ledelse. Hvis man ikke opfører sig, som myndigheder (og hertil hører også det kommunistiske parti) får man i det mindste en alvorlig formaning - tænk f. eks. på den øjenlæge, der stod frem med observationerne af det, verden lærte at kende som Covid-19. Han blev i den grad trukket igennem sølet af den lokale partiorganisation, og blev tvunget til skriftligt at trække sine udtalelser tilbage. Baggrunden for den afklapsning var Xi's behov for at fremstå som perfekt.
Tragisk - men også karakteristisk for seriøse videnskabsfolk og sundhedsprofessionelle - blev han, takket være sit engagement i andres helbredelse, selv smittet og døde af den sygdom han advarede om at man skulle tage dybt alvorligt - og samarbejde åbent om med resten af verden. (Se mere i denne artikel fra TV2: https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-02-06-kinesisk-laege-er-dod-advarede-... - overskriften var "Li Wenliang fik en reprimande for at advare om et udbrud af coronavirus.")
Hvis man tillader sig at spørge efter borgerindflydelse, så det kan høres udenfor ens egen hoveddør, skal man ikke undre sig over at politiet afhenter en til afhøring, og efterfølgende overgiver en til domstolen, der sikrer at man i mange år ikke kan sprede den slags gift. Tvivler man på denne påstand kan man spørge folk i Hongkong - eller rettere, folk, der er sluppet ud af Hongkong i tide. Det har du sikker togså set.

Hvis man uheldigvis skulle være muslim og - endnu værre - bo i Xinjiang - så skal man slet ikke gøre sig nogen anstrengelser - der er masser af plads i de KZ-lejre, som Kina kalde "Genopdragelsesfaciliteter". Der er alt for mange troværdige rapporter om tortur og tvangsarbejde i meget stort omfang i disse lejre til at det kan bagatelliseres som usaglig vestlig propaganda.
Hvordan kan nogen have undgået at støde på informationer om dette afskyelige forehavende?

Når du derfor tillader dig at ligestille vesten med det kinesiske diktatur går du langt over alle de grænser, jeg mener man kan tillade sig at krydse, hvis man ønsker at blive taget alvorligt.

Derfor min slutbemærkning, der (sarkastisk,) siger, at du - her i det forfærdelige vestlige diktatur - IKKE risikerer at blive spærret inde for at mene OG YTRE kritik af magten.

Selv ikke Men In Black blev dømt for deres usmagelige demonstration, hvor de (ikke?) opfordrede til at slå Mette Frederiksen ihjel.

---
Og det må vist også kunne være et klart svar til Jeppe Lyngsø Bundgaard.

Ib Gram-Jensen, Jan Rønberg og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Det ser ikke for godt ud for Kinas fremtid. Uanset hvilket system man har, viser erfaringen , at det er dårligt med for meget magt i for lang tid på få hænder . Se bare Putin og Erdogan. Trumph prøvede måske på noget lignede . Men her stod de amerikanske institutioner imod og demokratiet vandt .
Kina har toppet , nu går det ned. Allerede i år ventes den amerikanske vækst at overstige Kinas , hvor ungdomsarbejdsløsheden eksploderer . Mon ikke USA , som overlevede kommunisme og nazisme også er her når Kina ,som vi kender det i dag , ikke er mere. ? Og er det ikke godt hvis det er sådan ?