Leder

Erdogans NATO-bremse rammer Sverige og Finland

Fundamentale forskelle i kriterierne for udlevering af ’terrorister’ blokerer for tyrkisk ja til de nordiske NATO-ansøgere
Tyrkiets præsident, Erdogan, pointerede over for Sveriges Ulf Kristersson, at det i tyrkisk optik er en hån, at kurdiske PKK-medlemmer med svensk asyl går frit omkring og demonstrerer i Stockholms gader.

Tyrkiets præsident, Erdogan, pointerede over for Sveriges Ulf Kristersson, at det i tyrkisk optik er en hån, at kurdiske PKK-medlemmer med svensk asyl går frit omkring og demonstrerer i Stockholms gader.

Henrik Montgomery

Udland
11. november 2022

Det er betagende at følge NATO’s tiggergang til Tyrkiet i håbet om at opnå præsident Erdogans ja til Sverige og Finland som nye medlemmer af den nordatlantiske alliance.

Som bekendt kan NATO kun optage nye lande ved konsensus, og her er Tyrkiets islamiske og basalt set antivestlige regering en sten i støvlen. Som da Anders Fogh Rasmussen måtte betale for sit job som generalsekretær med et forbud mod en dansk baseret kurdisk tv-kanal.

Og som situationen er nu, hvor generalsekretær Jens Stoltenberg i den forløbne uge tilsidesatte arbejdet med at tackle Ukraine-konflikten for at rende fra ministerium til ministerium i Ankaras dystre funkisarkitektur med en opfordring til ’hurtigst muligt’ at ratificere Sveriges og Finlands medlemskab.

Forskellige syn

Både forsvarsminister Akar og udenrigsminister Cavusoglu var helt kolde i en vis legemsdel, og det samme var deres politiske chef, da han tirsdag holdt pressemøde med Sveriges nye borgerlige statsminister, Ulf Kristersson, der var fulgt efter Stoltenberg for at tale sin sag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Det er ikke nemt at se en løsning på problemerne omkring Tyrkiets veto
imod Finland og Sveriges optagelse i Nato - og da slet ikke, hvis man
medtænker, at Putin sikkert vil være mere medgørlig i kommende gas-
og oliepris forhandlinger, hvis Tyrkiet effektivt har blokeret for de 2 landes
optagelse i Nato.

Så det forekommer noget nært umuligt at få Finland og Sverige med.

Nato og EU bør troer denne Erdogan....
En diktator der speler et højt spil, sammen med Russerne, de skal sættes på plads.

problem(for)løsning – måske 20 PKK–kurdere forsvinder diskret sporløst fra Folkhemmet på en hemmelig (USA)(?)–flyver uden mellemlandinger ukendt destination transponderen slået fra – måske Uzbekistan eller et eller andet andet Langtbortistan ! – og se VETO forvandles til NATO – VUPTI .)

Rolf Andersen, erik pedersen, erik jensen og Dan Jensen anbefalede denne kommentar

Tyrkiet lever under Erdogans regime på ingen måde op til NATOS kriterier for medlemskab, som både kræver fredelige løsninger på etniske og territoriale konflikter samt ikke mindst at menneskerettigheder respekteres. Efter "kuppet" i 2016, som stærke indicier peger på at Erdogan selv stod bag (se f.eks. den rystende dokumentar "En gave fra gud" af norske Jørgen Lorentzen) blev et utal af politiske modstandere og kritikere fængslet, uden nævneværdig kritik fra hverken EU eller NATO.
Så hvis ikke Erdogan accepterer optagelse af fuldt demokratiske stater som Sverige og Finland, kan de øvrige NATO lande ifølge egne kriterier smide Tyrkiet ud af alliancen og tilbyde igen at søge optagelse, når og hvis de lever op til demokratiske vestlige værdier og respekterer menneskerettigheder og fri tale.
Det kommer selvfølgelig ikke til at ske.

Erik Karlsen, Rolf Andersen, Annette Chronstedt og Peder Bjerring anbefalede denne kommentar

salaam Khamel Ull–Zuut – tjek op i atlasset hvor det er at NATO(USA) har skråparkeret sine violette snabeltyrkersko – İncirlik Hava Üssü – Tyrkiet har siden Gallipoli i 1915 været på tålt strategisk skråplan med (resten af) Europa – farvel Armeniere farvel Kurdere – om der sidder en Atatürk en Erdogan en Harun al Raptusch eller en anden vezir på tronen ? – whatever Iznogood .)

Mellemløsningen er jo allerede etableret: Både USA og UK (og Danmark) har lovet fuld militær opbakning til Sverige og Finland, skulle de blive angrebet.

Sverige og Finland er allerede associerede medlemmer af NATO, og militært på højde med de krav, der opstilles. Landende deltager også i fælles NATO-øvelser.

Så Erdogans stillen sig på tværs har ikke en reel betydning - den er bare irriterende, og han mister troværdighed i vesten - men vinder måske lidt i Rusland.

Torben Lindegaard

@Rolf Andersen 11. november, 2022 - 17:18

"Sverige og Finland er allerede associerede medlemmer af NATO ...."
citat fra læserbrev

Du refererer vel til Natos Partnerskab for fred, PfP, program ?

Sverige og Finland er ganske rigtigt medlemmer heraf; men det er
Rusland og Ukraine også - og var det allerede i 2014, da Krim
blev annekteret af Rusland.

Så PfP er i sig selv ikke en bønne værd.

Anders Thornvig Sørensen

To NATO-lande ud af 30 har i skrivende stund ikke ratificeret optagelsen af Sverige og Finland i alliancen, nemlig Ungarn og Tyrkiet.

Ungarerne har givet tilsagn om at lave ratifikationen i december. Det er ikke blot et spørgsmål om Ungarns stilling i NATO og i forhold til USA. Eftersom et stort flertal af EU-landene samtidig er NATO-medlemmer, handler det indirekte også om Ungarns traktatmæssige forpligtelse til sikkerhedspolitisk solidaritet inden for EU. Så når ungarerne har ladet sig bevæge til at sætte en tidsfrist for ratifikationen, vil de nok også lade sig bevæge til at overholde denne tidsfrist, eventuelt lidt forsinket, men immervæk.

Søren Kristensen

I mellemtiden tyder alt på at Sverige og Finland, på trods af manglende ratificeringer, allerede er defakto medlemmer af NATO og at vi derfor kan regne med dem - ligesom de kan regne med os. Jeg mener, hvad ligner det hvis NATOs forsvarspolitik skal til at styres fra Ankara?

Torben Lindegaard

@Søren Kristensen 13. november, 2022 - 11:14

Du skylder en definition af begrebet "defakto medlem af NATO",
som du anvender i dit læserbrev.

Ukraine er medlem af Nato's PfP, Partnership for Peace.

Ikke desto mindre gjorde Nato det krystal klart, at Nato's musketered,
Natotraktatens artikel fem, alene kunne hævdes af medlemmer af selve
Nato, allerede da Rusland for et års tid siden startede sin opmarch til
invisionen af Ukraine.

Så Finland og Sverige er ikke lukket ind i varmen endnu -
og det er uvist om det nogensinde kommer til at ske.

Anders Thornvig Sørensen

Torben Lindegaard
13. november, 2022 - 19:50

Det er ganske vist, at Sverige og Finland bliver optaget i NATO; eller de to lande bliver givet noget, som har den samme faktiske virkning.

Hvordan det konkret kommer til at foregå, ved jeg ikke. Men jeg ved, at det kommer til at ske, på den ene eller anden måde. Man kan ikke standse tidevandet ved at sætte et skilt i strandsandet påskrevet "veto".

den politiske højresvingstur medfører ikke kun statustab som grønt foregangsland – den forestående NATO–godkendelse som hænger på vippen med ErdoganTyrkiets VETOpres slukker visionen om Sverige som en helle for Verdens forfulgte
i går morgen i solopgangens første stråler hører jeg i radioen at en i Folkhemmet boende kurdisk familie i går kløjedes i dulmaen midt i en radiosamtale mellem Kristersson og Erdogan om NATO–Sverige og PKK (stenen i snabelskoen) – det høres at betingelsen for NATO–Sverige er deportation af et navngivet medlem ved familiemiddagsbordet
lige efter det svenske valg og regeringskonstellationen med sminket kryptofascistisk bagside kom jeg til at skrive at kanelbullelandet ville springe ud i frit fald med asylREA på IKEAhylden – og det kommer til at ske – der er 10 dage til Black Friday ! og pakke PKK–kufferten
om et øjeblik står Aserbajdsjaner Georgier Armenier måske Ukrainer i exitkøen – Sverige er gået fra grøn til sort – heja Jimmie .)