Leder

G20 på Bali: Det globale diplomati er i live – og Rusland er endnu mere isoleret end håbet

Raketnedslaget i Polen faldt som en bombe ved årets G20-møde. Men verdens 20 førende lande leverede en forsigtig og dog overraskende konsensus ved mødet, der ligner et lille, men positivt retningsskifte i det globale diplomati
Tirsdag fik verdensordenen endnu en rystetur med raketnedslaget på NATO-territorium i Polen – det stjal også opmærksomheden på G20-mødet.

Tirsdag fik verdensordenen endnu en rystetur med raketnedslaget på NATO-territorium i Polen – det stjal også opmærksomheden på G20-mødet.

Steffen Hebestreit/DPA/Ritzau Scanpix

Udland
17. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det er blevet november, og vi kan så småt konstatere det: 2022 har været et lorteår. Vi havde knap nok rystet en pandemi af os, før der udbrød krig i Ukraine. Siden da har vi oplevet titusinder af krigsofre, millioner af flygtninge og atomtrusler i Europa. Globalt har vi oplevet en truende fødevarekrise, en snigende energikrise og stigende CO₂-udledninger – oven i stadigt mere komplekse geopolitiske spændinger, hvor Xi Jinping endda begyndte året med at tale om et »grænseløst venskab« mellem Kina og Rusland.

Krigen har udstillet, at afgørende lande som Kina, Indien, Sydafrika og Saudi-Arabien har ganske andre agendaer end Europa og USA. Alligevel gav G20-mødet på Bali blandt verdens 19 afgørende økonomier plus EU en gnist af håb op til årets afslutning – og op til afslutningen på klimakonferencen i Egypten.

Hvad der stod til forhandling, var nemlig ikke bare G20-formatets fremtid som global krisekomité, men også selve fremtidens verdensorden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Håbet glimter grønt i horisonten.

Jens Christensen

En velmenende, engageret og positiv amerikansk præsident er central her. Lad os håbe, det fortsætter yderligere også efter de næste to år.

Erik Tvedt, Torben Siersbæk, Kurt Wissendorf Møller og Maia Aarskov anbefalede denne kommentar

Ja, så er det man spørger sig selv. Når nu G20 er en klub for økonomiske spørgsmål. Hvorfor forsøger man ikke at løse det økonomiske spørgsmål om at redde verden for det globale overforbrug. Det er her man har musklerne til det.

Hvorfor overlade det til klimafolk i COP27, der netop ikke har økonomi som omdrejningspunkt andet end som hjælpepakker til der hvor det allerede er gået galt?

UPS det russisk producerede måske SA–3–missil der slog ned på den anden side af grænsen til Polen – Rusland benægter at det kom fra dem – Ukraine benægter at det kom fra dem !
så måske kom det bagfra ?
skudretningen er god til Lviv og Lutsk – måske et ukrainsk luftforsvarsmissil som ramte en russerraket og medførte kursændring – eller ramte ved siden af
det vil være p i n l i g t højtspillet hvis Ukraine med vilje har fyret et russisk produceret missil af mod Polen for at eskalere konflikten
eller hvis russerne med vilje har fyret et missil af mod Polen for at flytte fokus 180˚ fra Kherson til PRZEWODÓW – som kom på Verdens kort
på en måde er det jo held i uheld at Ukraine opererer med russisk grej – havde de haft NATOgear ville det have været tydeligere eller sværere at forklare sig ud af
så var det i virkeligheden Rusland ? – og NATO–Vesten mener det strategisk taktisk opportunt at udspille Ukraine–kortet – Volodymyr Zelenskyy protesterer og benægter hårdnakket – det er han i sin gode ret til og har han ret er han en helt ! – men han spiller måske ikke samme spil som de andre ! – Ukraine har i hans optik momentum på fronten og har brug mere militært isenkram – og frihed ! – G20 er only in it for the money !
og fandt nogen ud af hvem der knaldede Nord Stream 1 & 2 – eller er dén spegede affære bare suget ned i mediernes malstrøm .)