Leder

En god vinder og en dårlig taber i flyverskjul efter det brasilianske valg

Venstrefløjens Lula da Silva vandt præsidentvalget. Det er godt for Brasilien og for det internationale klimasamarbejde. Den afgående præsident, Jair Bolsonaro, viste sig først efter 45 timer, men med budskabet om, at han vil respektere forfatningen
Tilhængere af den afgående brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, blokerer en hovedvej i protest over valgnederlaget.

Tilhængere af den afgående brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, blokerer en hovedvej i protest over valgnederlaget.

Caio Guatelli/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
3. november 2022

Med mindre end to procentpoint vandt Lula da Silva søndag præsidentvalget i Brasilien, og set udefra er det både godt og vigtigt.

Det er især vigtigt, fordi de seneste knap fire år med den stærkt konservative Jair Bolsonaro ved magten har betydet, at Brasiliens naturområder – især Amazonas – er kommet under voldsomt pres.

Jair Bolsonaro har nærmest ved enhver given lejlighed åbenlyst og meget demonstrativt udtalt og vist, at han ikke bekymrer sig om naturen eller klimaets tilstand – mens Lula da Silva omvendt lover, at han vil bringe Brasilien tilbage i det internationale klimasamarbejde og sikre, at de brasilianske regnskove ikke forsvinder.

Gik i flyverskjul

Det er derfor to ideologiske modsætninger, der har kæmpet om magten i Brasilien, og mange havde på forhånd frygtet, hvordan Bolsonaro ville tage et eventuelt nederlag. Især fordi han i månederne op til valget har mistænkeliggjort det brasilianske valgsystem – præcis som USA’s præsident Donald Trump gjorde, da han led et tæt nederlag i januar 2021.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Tryde Munch

Det forlyder, at Bolsonaro ikke meddelte noget ud før, fordi han holdt intense møder med militæret om et kup, der var linet op med det trafikale kaos / lastbilblokaderne, men dele af de væbnede styrker ville ikke være med. Derfor endte han efter sigende med at måtte anerkende sit nederlag og overdrage magten.

Alvin Jensen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar