Leder

Den kolde krig mellem USA og Kina er sat på køl – men kun midlertidigt

De to præsidenter, USA’s Joe Biden og Kinas Xi Jinping, fik i denne uge genåbnet kommunikationslinjerne og dermed skabt lidt varme i en ellers forfrossen stormagtsrivalisering. De to stormagter er dog fortsat på kollisionskurs
Både USA’s Joe Biden og Kinas Xi Jinping slog mandag aften venskabelige toner an.

Både USA’s Joe Biden og Kinas Xi Jinping slog mandag aften venskabelige toner an.

Doug Mills

Udland
16. november 2022

Mandag aften mødtes USA’s Joe Biden og Kinas Xi Jinping for første gang ansigt til ansigt som præsidenter. Og det var et stærkt tiltrængt møde. Forholdet mellem de to stormagter har på det seneste været mere fjendtligt end på noget andet tidspunkt de seneste mange årtier, og kursen har været stift rettet mod en kold krig.

Deres tre timer lange møde i forbindelse med G20-topmødet på Bali var derfor et forsøg på at bringe noget varme ind i et forfrossent forhold. Smilene var da også brede, da begge slog venskabelige toner an.

»Det behøver ikke udvikle sig til en kold krig,« sagde Biden efterfølgende, mens Xi ifølge sin talsperson anså mødet for at have været »dybdegående, ærligt og konstruktivt«.

Det mest konkrette gennembrud – og det er et uhyre vigtigt et af slagsen – var, at Xi og Biden gav grønt lys til, at deres to lande nu kan genoptage klimaforhandlinger, som ellers var sat på pause og taget som gidsel af voldsomme stridigheder om Taiwan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Egentlig ikke nogen særlig fiks overskrift.