Søndag overlod Israels præsident, Isaac Herzog, formelt Benjamin Netanyahu regeringsdannelsen, efter at et femte parlamentsvalg på tre år omsider har etableret et håndterbart flertal på 64 af de 120 sæder, der udgør Knesset, Israels parlament.
Efter godt et år med en tværgående koalition, der trods åbenlyse svagheder gav et slags løfte om en demokratisk udvikling ved inddragelsen af et israelsk-arabisk parti, er vælgerne nu ikke bare tilbage ved det gamle, men forbi det og videre ud ad en hidtil uset højreekstrem tangent.
Netanyahus kommende kabinet vil ud over hans Likud-parti inkludere de to ultrareligiøse partier, Shas og Forenede Tora-Jødedom, og det ekstremistiske Religiøs Zionisme, der rummer arvtagerne til den racistiske rabbiner Meir Kahanes Kach-parti, der blev forbudt i 1988.
dybt rystende
Dybr rystende, ja.
Men overraskende???
Israel bliver jo ofte betegnet som det eneste sande demokrati i Midtøsten...bl. a. af mange danske medier og danske politikere.
Denne demokrati-betegnelse bliver det meget svært at forsvare fremover.
Religiøs ekstremisme og demokrati er som ild og vand. Inkommensurabel.
Israel ser ud til at vælge en styreform der ligner noget der kan kaldes zionistisk fascisme.
Jeg køber ikke israelsk frugt. Er jeg alene om det? Og nytter det noget? Hvad ellers ... ?
Israel´s demokrati er en kopi af det engelske fordi det tidlige var et engelsk mandatområde - England der heller ikke har en forfatning,kun en tusind år gammel håndfæstning kaldet "Magna Carta" og noget der gælder for mange tidligere engelske kolonier hvor "winnner takes it all"- en direkte opfordring til politisk polarisering som man feks. ser i USA for tiden.
Israel er godt nok en mærkværdighed i mange henseender.
Mht. forfatning, tror jeg nok at en del israelere vil få sig et billigt grin over at få st vide, at landet ikke har en forfatning, og de kan få en god tid til at gå med UK, der også har en forfatning.
Der er godt nok ikke mange lande, der ikke har valgt at samle forfatningslove i én samlet lovtekst, men det betyder altså ikke, at landene ikke har en forfatning.
En af de besværligheder, der følger af den måde at regulere styrets udformning og magtens fordeling og udøvelse, er selvfølgelig, at man ikke kan slå op i "Grundloven" og se, hvad der gælder.
At det heller ikke altid er tilfældet, hvor man HAR en samlet, nedskrevet forfatning, vidner en del indlæg om valg, forfatningsdomstol oma. her på Information.dk om....
Boykot medicin fra Teva . Det er israelsk . De fører sig frem som bæredygtige og socialt ansvarlige.
@Torben K L Jensen - 15. november, 2022 - 10:35.
Flertalsvalg i enkeltmandskredse, som bruges i UK, vælges ofte som en mekanisme til at sikre en klar flertalsdannelse i det valgte organ.
Du og jeg kan sagtens blive enige om at det er en uskik - efter vores demokratiopfattelse - at se den ofte ringe proportionalitet imellem stemmeandele og parlamentsrepræsentation der findes i House of Commons.
Der er bare det ved det, at vælgerne i UK generelt er rimeligt tilfredse med systemet. Og man kan heller ikke hævde, at det ene system er mere "demokratisk" end det andet.
Flertalsvalgmåden fortæller entydigt, hvem din repræsentant i parlamentet er, hvilket ikke kan siges om vores proportionalvalg.
Mht. Israel så går du lidt i vandet. Man bruger nemlig proportionalvalg med hele landet som en valgkreds. Man har dermed ikke det mudder vi kender med tre hovedområder med hver deres kredsmandater og det roderi vi så ved det seneste danske FT-valg.
Men "winner takes it all"-princippet er ikke anvendt i Israel.
Israel har så andre demokratiske udfordringer med de besatte områder og generelt integrationen af arabiske israelere, men det har ikke så meget med valgmåden at gøre.
Og ham er MF gode venner med...