Leder

Med sin nul-COVID-19-politik har Kinas kommunistparti bragt sig selv og landet ind i en blindgyde

Denne uges protester på verdens største iPhone-fabrik vidner om, at frustrationerne er ved at koge over i Kina over de voldsomme coronarestriktioner. Mens kommunistpartiet har præsenteret sin coronastrategi som bevis på det kinesiske politiske systems overlegenhed, så fremstår den nu som et gigantisk problem
Afspærring i Beijing, som nu igen er ramt af nedlukning på grund af den kinesiske regerings nultolerance over for COVID-19.

Afspærring i Beijing, som nu igen er ramt af nedlukning på grund af den kinesiske regerings nultolerance over for COVID-19.

Jade Gao

Udland
26. november 2022

En pandemi kan være brugbar for et politisk system, der vil fastholde sin kontrol. Da arbejdere på verdens største iPhone-fabrik i den kinesiske by Zhengzhou onsdag protesterede over strikse coronarestriktioner, som havde holdt dem indespærret på fabrikken i ugevis, blev de mødt af politiets knipler i voldsomme sammenstød. Og da myndighederne ville forhindre, at protesterne skulle sprede sig, beordrede de næsten syv millioner af byens indbyggere i lockdown.

I de fleste lande har man valgt at leve med virussen, men næsten tre år efter pandemiens start fører Kinas kommunistparti fortsat en nultolerancepolitik med hårde restriktioner, nedlukninger og massetest. I adskillige byer har millioner været sat i tvungen karantæne – ofte er de løbet tør for mad og medicin.

Det til trods oplever Kina netop nu de hidtil højeste smitterater med 31.444 tilfælde i hele landet torsdag. Og selv om det ikke er mange sammenlignet med det, Europa har oplevet, så fastholder Kina sin nul-COVID-19-politik og lukker nu ned igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så kunne man vel forestille sig, at Kina supplerer sin nultolerance med massevaccination med egnede vacciner.

Når Kina nu har dårlige vacciner og dårlig vaccinedækning, har kommunistpartiet næppe andet valg end nedlukninger for at undgå en katastrofe.
Andre lande ville også være tvunget til nedlukninger, hvis de ikke havde gode vacciner, og vi ville ikke seriøst kunne klandre vores regeringer for dårlige vacciner

Willy Johannsen

Det her drejer sig ikke bare om Covid.
De råber ned med Xi og kommunistpartiet.
Det er måske ikke begyndelsen på enden.
Men det er enden på begyndelsen....
Herligt!

Torben K L Jensen

Kina er i gang med at udvikle deres egen RNA-vaccine så måske er den store forsinkelse den dårlige undskyldning et udtryk for den rettidige omhu - der kan muligvis være en mere nærliggende grund til netop dét. Kina er ved er bringe den vestlige Verden til randen af en dybereliggende ression som en taktisk manøvre i tech-krigen med USA - noget der kun går ud over andre vestlige lande. Skal man være virkelig ond kunne man sige at det er Kina´s bidrag til krigen i Ukraine der allerede har bragt Europa til fallittens rand.

Xi kan da bare slå på tråden til Pfizer eller Moderna , der er masser af vacciner. Selvfølgelig udviklet i den frie verden hvor innovation blomstrer. Hvorfor mon han ikke har gjort det for længst ? Jeg gætter på forfængelighed, det lover ikke godt for Kina’s fremtid

Jeg må indrømme, at jeg er oprigtigt imponeret over Torben K L Jensens evne til at skrive kontrafaktisk samtidshistorie.

jens christian jacobsen

@Willy Johannsen
Jeg har læst, at USA og deres medier i Vesten håber det samme som dig. Ikke så overraskende. Du kan læse mere nøgterne kommentarer til protesterne her i kommentarsporet...