Leder

Omstridt energitraktat, der går imod Parisaftalen, kan være på vej mod lykkeligt sammenbrud

EU-lande står i kø for at komme ud af en traktat, der beskytter fossile selskaber og spænder ben for den grønne omstilling. Faneflugten kan være begyndelsen til enden for den kontroversielle Energy Charter Treaty
Energitraktaten er blandt andet grunden til, at det tyske energiselskab RWE har lagt sag an mod den hollandske regering, som har besluttet at udfase kulkraft i 2030.

Energitraktaten er blandt andet grunden til, at det tyske energiselskab RWE har lagt sag an mod den hollandske regering, som har besluttet at udfase kulkraft i 2030.

Ina Fassbender

Udland
24. november 2022

Det blev en relativt stille dag på kontoret i Ulan Bator for det mongolske formandskab for Energy Charter Treaty-samarbejdet. Der var lagt op til store reformbeslutninger mellem de 53 medlemslande af traktaten, der siden 1990’erne har sikret grænseoverskridende investorbeskyttelse i energisektoren.

Men umiddelbart før det vigtige møde tirsdag meddelte EU-Kommissionen, at man på vegne af EU trak sit forslag til ’modernisering’ af ECT-traktaten, fordi EU ikke kan finde internt fodslag om forslaget. Faktisk har først Frankrig, Holland, Polen og Spanien, dernæst Tyskland, forleden Slovenien og Luxembourg og i nær fremtid måske Østrig meddelt, at de træder helt ud af traktaten.

ECT er et levn fra tiden efter Den Kolde Krig, hvor EU var ivrig efter at åbne samarbejde mod øst med blandt andet olielande som Azerbajdsjan, Kasakhstan, Turkmenistan og Uzbekistan om leverancer til Europa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den traktat er en forbrydelse mod menneskeheden.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Kirsten Nielsen, Inge Lehmann og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Med udsigt til en kommende blå regering bliver udmelding nok ikke aktuelt for dk

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Inge Lehmann, Ole Olesen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Forhåbentlig er de blå så bange for at tabe flere gange, fordi de ikke er grønne nok

Én af de få gode ting Donald Trump fik gennemført, var at standse TTIP og den tilhørende ISDS traktat. Stor tak til Trump for det.