Leder

SV-regering hen over midten? Det tyske eksempel skræmmer ikke partipolitisk, men praktisk

Flirten mellem V og S giver hovedpine i begge partier. Men erfaringen fra Tysklands »store koalitioner« viser: Regeringer hen over midten øger ikke politisk splittelse, men derimod den »nødvendighedens politik«, som er ved at smadre Merkels eftermæle
På Venstres landsmøde i weekenden gav Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ny næring til den ofte forkætrede SV-løsning, der tilbage i 1979 da også kun holdt et års tid. Han rakte hånden ud mod Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

På Venstres landsmøde i weekenden gav Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ny næring til den ofte forkætrede SV-løsning, der tilbage i 1979 da også kun holdt et års tid. Han rakte hånden ud mod Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Ernst van Norde

Udland
22. november 2022

Efter det historisk mudrede folketingsvalg med et meget spinkelt flertal til rød blok er spørgsmålet åbenlyst: Bliver det et mere stabilt forhold, hvis Socialdemokratiet går i seng med ærkefjenderne fra Venstre og lever i et grimt fornuftsægteskab hen over midten frem for i et ustyrligt rødt hønsehus?

På Venstres landsmøde i weekenden gav Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ny næring til den ofte forkætrede SV-løsning, der tilbage i 1979 da også kun holdt et års tid. Han rakte hånden ud mod Mette Frederiksen og Socialdemokratiet med budskabet til sit eget parti: Hellere få en risikabel indflydelse, der i bedste fald kan køre Lars Løkke Rasmussen ud på et sidespor og fremstille Venstre som naturlig leder af blå blok, end slet ikke at få indflydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Der er vel forskel på en færdiglavet ret og koldskål - ik´ Sonne.

Hvordan skulle Ellemann Jensen kunne bevare rollen som leder af det såkaldte borgerlige Danmark eller blå blok i en SV-regering? De øvrige blå partier vil anse det for forræderi og en tændstik under samarbejdet i blå blok. Ingen der vil se Ellemann Jensen som deres leder.

Rolf Andersen, Poul Erik Pedersen, Torben K L Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Det kan siges kort: indsigtsfuld og godt argumenteret analyse.

mvh. poul.

Jørgen Mathiasen

Det vil nok ikke hjælpe, men skal siges alligevel:
Aftaler mellem politiske partier er ikke ægteskaber og skal heller ikke sammenlignes med ægteskaber, bl.a. fordi interesser kan få partier, der ellers erklærer, at de ikke kan være i samme stue, til at indgå nye aftaler. Politiske koalitioner er løsninger på politiske opgaver.

I øvrigt fremstår Merkels periode som kansler i meget høj grad som stilstandskonsensus og en form for magelighed, hvor russerne sørgede for billig energi, kineserne for et marked for tyske industriprodukter og amerikanerne for sikkerhed. Det falder ikke SPD, der var en del af konsensus, helt nemt at gøre op med det.

Og når tiden kommer. Og Venstre har tid til de store organisatoriske analyser( det har partiet ikke nu med regeringsforhandlinger eller nærmere sonderinger, hvor man skal se nogenlunde enige ud - både i pressen og inde hos Mette Frederiksen): er Ellemann Jensen den rigtige til at lede partiet og samtidigt lede den borgerlige Danmark.

Hvis jeg var Elleman (og det er jeg gud-ske-lov ikke ,-), ville jeg holde mig til at være leder af en ansvarlig opposition, der godt kan indgå forlig med en S-ledet regering, men alligevel bevare selvstændigheden og anstændigheden. Ikke mindst i forhold til de andre partier på den 'blå' side af spektret.

... undskyld, der skulle nok have stået "blåsorte"

Torben K L Jensen

Merkel´s berømte agenda "at Merkle" der betyder at "forsinke,udskyde" vigtige beslutninger både i Berlin og i EU - så som Diesel-skandalen der askulle til for at omstille den tyske bilindustri til el-biler og endnu værre - den manglende digitalisering af det tyske samfund og i sidste ende har hun trukket demokratiet ud af ligningen.