Leder

Assad har overlevet, men hans land har ikke

De seneste protester i Syrien fortæller en historie om et land i total desperation og martret af konflikter, som verden har vendt ryggen
Efter 11 års krig lever 90 procent under fattigdomsgrænsen, og 12 millioner mennesker får ikke nok at spise, vurderer FN

Efter 11 års krig lever 90 procent under fattigdomsgrænsen, og 12 millioner mennesker får ikke nok at spise, vurderer FN

Louai Beshara

Udland
6. december 2022

Få i Syrien tør udfordre Assad-regimet efter 11 års krig, som har krævet 500.000 menneskeliv, men søndag fik nogle i byen Sweida i den sydlige del af landet nok. Her stormede demonstranter provinsregeringsbygningen i en region, som ellers aldrig protesterer mod regimet. To mennesker er blevet dræbt, den ene er en politimand.

De seneste protester i det sydlige Syrien fortæller en historie om et land i total desperation. Efter 11 års ødelæggende krig har Assad overlevet ved magten, men langt størstedelen af de syrere, han hersker over, lever nu i fattigdom.

Syrien har i snart et helt årti været under vestlige sanktioner. Kun få tør handle med Damaskus, og de få, som gør det – Rusland, Iran og Irak – er selv i knibe i disse dage. Rusland har rodet sig ud i en krig i Ukraine, præstestyret i Iran slås internt om, hvordan man skal håndtere det igangværende oprør, og irakerne kæmper med kroniske kriser.

Syriens ensomhed og isolation efter en ødelæggende krig har ført til, at 90 procent af befolkningen i dag lever under fattigdomsgrænsen, og 12,4 millioner mennesker har ikke nok at spise, vurderer FN.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Når Syriens magthaver har en ven som Putin, har folket ikke en chance.,
Landet er for lille i forhold til Putins magt.
Endnu da...

Alexander Zwisler, Jacob Nielsen, Holger Nielsen, Søren Kristensen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Der er en skandale, at vi vender det blinde øje til Syrien og det Syriske folk. I går fyldte især en historie mig med måløshed. 2 syriske unge mennesker som har været her i 8 år har mistet deres opholdstilladelse og har ikke fået en permanent. Så finder Udlændingestyrelsen ud af, at de har haft en bedstefar i Irak. De har dog aldrig været der og har ingen tilknytning dertil. Så nu skal de sendes til Irak. Det er håbløst, absurd og virkelig grænseoverskridende. Hvad pokker har vi dog gang i herhjemme. Undskyld mig, men jeg orker ikke høre mere om Ukraine. De må se at få forhandlet fred med Putin. Menneskene i Syrien bliver myrdet af deres egen regering, IS, Tyrkiet USA m.fl. Vi kan ikke VENDE DET BLINDE ØJE TIL. Jeg kan ihvertfald ikke. Jeg støtter det Syriske folk. Der er rigeligt med folk, der støtter Ukraine.

Jørgen Kærbro Jensen, nanna Brendstrup, Lene Junker, erik pedersen, Carsten Munk og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvad med at holde tilbage krokodilletårer og fjerne sanktionerne?

Nels Friis Christensen

Anne-Marie Esmann, der bliver fred I Ukraine, når fascisterne er sparket hjem til Rusland.

@Anne Marie Esman : Dit udsagn om at Ukraine må se at få forhandlet fred med Putin taler vist for sig selv. Der er for mig at en indbygget ondskab i det du siger. Du taler om et folk som er udsat for henrettelser, deportationer , bortførelse af børn, totur mm og for tiden daglig bombning af kritisk infrastruktur . Det er en ondskab vi ikke har set på kontinentet siden 2 verdenskrig . Og lirer du bare så noget af.
I øvrigt nævnte du USA mens Rusland ikke blev nævnt direkte i din oplisten af dem som dræber syrerne. Det var da en mærkelig propertions sans
Er enig med dig i at vi bør behandle de syrere der er kommet her og blevet integreret ordenligt.

Andreas Lykke Jensen, Alexander Zwisler, Jacob Nielsen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Den Syriske civilbefolkning lider under de sanktioner, som både USA og EU har valgt at indføre og håndhæve..

Det forholder sig imidlertid så heldigt, at Syrere mestendels er distinkt ikke-kaukasiske i deres fænotypiske udtryk - mange af dem endda distinkt muslimske i deres religiøse tilhørsforhold - så alt andet end en mild hovedrysten i mødet med deres ulykke, vil vel nok være en kende overdrevent...De er trods alt ikke Ukrainere.. ;P

--

Før Syrerne var det Irakerne, der i årevis måtte stå mål for samme 'menneskekærlige' behandling.. Vi elsker skam mennesker, her i 'Vesten'!!

--
Libyen er i dag et så meget bedre sted end før Vestlig intervention, ikke sandt? Vi bekymrer os vel lige så meget for de menneskeskæbner, der hver dag opgår i intet i Libyens sand, som vi bekymrer os om..Vild med Dans?..

--

Det er rørende...nærmest rørende, at bevidne denne evne i visse mennesker, til sådan helt og aldeles at identificere sig med et narrativ, der evigt maler verden i ukomplicerede farver..Og selvfølgelig altid uskyldsrent hvidt, hvor netop vi selv bor.. :D

Torsten Jacobsen

Her er et interessant interview med Alena Douhan om situationen i Syrien lige nu..
https://www.youtube.com/watch?v=rT0x9ezM6WM

Bjørn Pedersen

Noget jeg savner hver gang, der rapporteres fra eller om angreb i Syrien er... Assads holdning til f.eks.Tyrkiets angreb på Syrisk territorium, og på syrisk-kurdiske aktører, der ikke er modstandere af regimet. Har Assad opgivet at forsvare Syrien/sine personlige interesse, eller nyder han bare at Erdoğan fjerner *potentielle* fjender?