Leder

Emiren stjal det hele, selv Messi og det ikoniske øjeblik

Den vidunderligt medrivende VM-finale var en smuk og tragisk afslutning på det, der har været en triumf for regimet i Qatar. Trods den enorme skandale forblev kritikken et lokalt europæisk anliggende, som først og fremmest afslørede Vestens begrænsede moralske autoritet
Med Messi som trofæ i den sorte arabiske kåbe badede emiren sig veltilfreds i lyset fra VM.

Med Messi som trofæ i den sorte arabiske kåbe badede emiren sig veltilfreds i lyset fra VM.

Franck Fife

Udland
20. december 2022

Den tragedie, der er årets verdensmesterskaber i fodbold, kulminerede søndag aften, da Argentinas anfører, Lionel Messi, løftede pokalen iført en sort arabisk kåbe, en bisht, som emiren personligt havde iført ham øjeblikket inden.

Rent sportsligt var mesterskabet en storslået fortælling. Den mageløse, hæsblæsende finale satte punktum for en tiltagende medrivende turnering, hvor hovedpersonen Messi – alle tiders bedste spiller – måtte så forfærdeligt meget igennem, før han endelig gjorde Argentina til verdensmester.

Den egentlige vinder er imidlertid Qatar. I visse nordvesteuropæiske lande har slutrunden ført til en ny, kritisk offentlighed om den lille ørkenstat og en til tider opløftende moralsk mobilisering. Men i det store hele har kritikken været begrænset set i lyset af skandalens omfang. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Det her drejer sig slet ikke om forholdene for migrantarbejdere i Qatar og at 6.000 angiveligt er døde gennem ulykker relateret til WM spektaklet. Det drejer sig udelukkende om at skabe nyhedsdrama og godt med gang i den. Jo mere jo bedre. Det øger omsætningen alle vegne i den her såkaldte nye "moderne" verden. Alle tjener godt på det på både lovlig og ulovligvis. Og migrantarbejderne? Ja de ender med at være nyttige idioter som resten af verdens C hold. De overflødige. En "moderne" verden, som Danmark nu skal deltage i.

Udenrigsministreret har slået hårdt på jungle trommerne om, at dansk erhvervsliv skal deltage i Saudi Arabiens megaprojekt med en ny High-tech ørkenby ved navn Neom 300 gange større end København til 3000 milliarder kroner med plads til millioner af indbyggere. Igen skal migrantarbejdere udfører arbejdet. Så længe de altså er i live. I Qatar døde 6.000 migrantarbejdere fra fortrinsvis fattige områder i syd asien grundet ligegyldighed med deres liv. I det her projekt vil der sandsynligvis dø 20 gange så mange fra C holdet - Uden hensyn.

Danske virksomheder kan hente milliarder her på opfordring af udenrigsministeriet med en rejseivrig udenrigsminister, som gerne kikker forbi byggepladsen og danser sværddans.

Moralen er forsvundet som dug for solen. Men der bliver masser af nyhedsdrama at berette. Så kan vi alle sammen komme godt op at kører med nye ulykker og ødelæggelser. Vi er jo også på det område blevet til narkomaner og kan bare ikke få nok.

erik jensen, Peter Mikkelsen, ingemaje lange, Rasmus Kristiansen, Dorte Andersen, Poul Reynolds, Arne Albatros Olsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Information: ”Vi dækker ikke Qatar. Vores avis-konkurrenter skal kritiseres, fordi de gør.”

Også Information: ”Nu skriver vi lige en leder kun om Qatar, som også afslører, at vi har fulgt intenst med i begivenhederne.”

Hvilket ”lokalt europæisk anliggende” taler i om? Et par memes på de sociale medier? Der har jo ikke været nogen handling. Europa har ikke engang forsøgt at være reel ”moralsk autoritet” på området. De 99 (i Europa) fester videre, mens én (i Europa) står og ser mopset ud ovre i hjørnet. Det kalder I så et ”europæisk anliggende”.

Men Information er jo ikke bedre selv. Selv med de tomme ord i den tidligere leder kan man ikke dy sig fra at prøve at få en eller anden slags klik ud af det.

Ja, emiren stjal det hele. Også jeres avis.

Når vi danskere tænker laurbærblad, tænker vi på kødsovs. Men havde FiFAs repræsentanter ved en pokaloverrækkelse i Rom eller Athen givet Messi en laurbærbladskrans, så havde vi nok tænkt at det hang samme med at hans hold havde løbet med sejren. Og at det nok gav mening et eller andet sted.

Men at han får en bisht af emiren i qatar!? Det er fanme uhyggeligt, du! Hallo! Kan vi få lov at være her?

erik pedersen, Dorte Andersen og Lars-Bo Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Lakrids
Lakaj
Quatar
Goodbye

Flemming Jensen

Tyskerne skulle ikke have holdt sig for munden, de skulle have ytret sig i stedet for. Den der tier samtykker.

Marianne Jespersen

Også på Information er moral godt - især som dobbeltmoral. Måske skulle I have valgt et andet billede ? eller alene have omtalt en fantastisk fodboldkamp.
Hele vejen under de andres fedtspilleri - har I formået kunsten at tale forarget om de andre uden selv at være et alternativ.

Jesper Johannsen

Det har ellers altid været god skik, at holde sport ude af politik for i det mindste at have bare et fristed at være mennesker sammen i. Uanset hvad.

I det hele taget er det både naivt og idiotisk, at kræve hele verden skal være som os. For så gode er vi altså heller ikke. Mange ude i verden vil endog sikkert sige tværtimod.

Peter Mikkelsen

Hvornår bliver der sat fokus på Danmarks udnyttelse af migrantarbejdere i byggeriet og i landbruget, Og vor meddelagtighed til de slavelignende tilstande for de arbejdende mennesker overalt i verden, der er forudsætningen for vores forbrug af billige fladskærme, mobiltelefoner, kaffe mm. Dobbeltmoralen skriger til himlen.