Leder

Glem det udvandede europæiske prisloft: Brug mindre gas og lav mere grøn energi

EU har vedtaget et gennemhullet loft over den pris, som vi vil give for gas på verdensmarkedet. Det lunkne kompromis fortæller, at magtbalancen tipper mod det statstro Sydeuropa – og at vores fokus skal ligge på omstilling
Løsningen i energikrisen finder vi ikke i krøllede markedsregler, men i besparelse på kort sigt og grøn omstilling på lidt længere sigt. At et farvel til gas og olie fra verdens petrodiktaturer også er den bedste kur mod afpresning fra Putin og korruption fra Qatar, tager vi hjertens gerne med i købet, skriver journalist Mathias Sonne i denne leder.

Løsningen i energikrisen finder vi ikke i krøllede markedsregler, men i besparelse på kort sigt og grøn omstilling på lidt længere sigt. At et farvel til gas og olie fra verdens petrodiktaturer også er den bedste kur mod afpresning fra Putin og korruption fra Qatar, tager vi hjertens gerne med i købet, skriver journalist Mathias Sonne i denne leder.

Jens Dresling

Udland
21. december 2022

Qatar Gas Cup – altså VM i fodbold – er endelig slut. Globalt og især i den arabiske verden fik sheikerne omtrent den prestige, de havde bestilt. Mellem Europa og Qatar er der derimod en elendig stemning efter afsløringen af Qatargate, hvor vicepræsident i Europa-Parlamentet, Eva Kaili, blev nuppet med en kuffert fuld af cool cash: Energimillioner, der var flydt tilbage til Europa som bestikkelse.

Putins Rusland har ellers vist, hvordan man kan skabe politisk indflydelse helt uden den slags Olsen Banden-rekvisitter: Forførelse af de politiske og økonomiske eliter og løfter om gensidige fordele rækker.

Nu er Rusland ude af billedet som gasleverandør, mens Qatar er inde i varmen. Desværre er de i Qatar bare rasende på Europa, der har svaret igen på Qatargate med undersøgelser, adgangsforbud i parlamentet, udsættelse af visumaftaler og en kold skulder til Qatar Airways.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og hvorfor dog ikke komme i gang med geotermik, der for alvor vil kunne sætte damp på turbinerne overalt.

Hvorfor er der ingen der taler om alle de boliger med dårligt energimærke? Vil energirenovering ikke være et godt sted at sætte ind. Pengene kan evt hentes ved at droppe topskattelettelser eller lade dem med billig varme betale et mindre beløb hver mdr (50 - 100 kr) til en renoveringsfond hvor husstande med behov kan søge tilskud til energi optimering og etablering af fjernvarme eller andet hvis fjernvarme ikke er muligt. Tænk hvis alle boliger i dk, om 10 år, som minimum har energi mærke B.

Susanne Kaspersen, David Zennaro og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@Leif Drud - der er titusinder af udlejningsejendomme med meget ringe isolering. Udlejer er ligeglad, da lejerne bare betaler. Evt et varmetilskud betalt af fælleskassen. Det rene idioti!

Thomas Andersen

Ifølge klimaforsker på Københavns Universitet, så kollapser vores økosystem i 2040.

Med den nye regering er reelle tiltag sat på pause i 4 år, for ikke at tale om, at store dele af verden ser ud til, at være ligeglad med handling på klimaområdet.

2040 er om 17 år.

https://uniavisen.dk/klimaforsker-hele-lortet-kollapser-i-2040-det-er-om...

Kim Houmøller, Susanne Kaspersen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Efterladte olie- og gasboringer verden over:

Verden over er der tikkende metan bomber i form af millioner af efterladte olie- og gasborehuller. De er spredt verden rundt både på land og under havet. Alle vegne. Herfra lægger der årligt enorme mængder af metan gas helt ukontrolleret. Nogen steder har det fundet sted i over 30 år. Og ingen gør noget ved det. For det er der ingen penge i. Kun udgifter.

I Tyskland alene er der ca. 14.000 efterladte olieboringer og 900 naturgas boringer. På verdensplan menes der at være mellem 20 og 30 millioner sådanne efterladte borehuller.

En kæmpe overset skandale med enorme konsekvenser for særligt klimaet. Der kan være tale om mange millioner tons metan der undviger årligt på den måde.

Der mangler fokus på det område. En international jagt må sættes i gang for at spore og stoppe disse og andre ukontrollerede metan udslip. For det er lavthængende, men nødvendige, frugter at plukke. For hvad nytter det, vi forsøger at nedsætte udslippet af drivhusgasser gennem enorme milliard investeringer, alt i mens det her foregår og undergraver det hele?

Jesper Johannsen

Der venter en milliard stor regning for olie- og gasselskaber. Og de har så fundet på en smart kapitalistisk løsning til at slippe uden om. Ved at sælge olie- og gasboringer billigt til mindre selskaber som udelukkende har til formål netop at opkøbe nedtjente olie- og gasboringer for at hente de sidste rester op og så gå i betalingsstandsning efter et par år. Så er der ingen penge tilbage til at lukke boringerne. Og de ansvarlige store olie- og gasselskaber, som har tjent mange mange milliarder på olien og gassen er på den måde helt lovligt undsluppet ansvaret og har sparet milliarder til oprydningen som skatteyderne så hænger på.

Sådan er kapitalisme. Sådan er privatisering. Sådan er det ”moderne” trick samfund. Regningen ender altid nederst i hierarkiet. Når det regner på præsten drypper det på degnen er en omgang selvretfærdig kapitalistisk og kristent vrøvl.

Men vi er jo alle troende i det ”ordentlige” borgerlige samfund og underkaster os øvrigheden. De almægtige.