Millioner af kinesere vil se tilbage på året, der gik, og forbande det langt væk. Det blev året, hvor kommunistpartiets værn mod pandemien slog revner, og hvor prisen blev betalt af den menige borger. Men det blev også året, hvor hovedsageligt unge, urbane kinesere fra alle dele af landet fandt en fælles stemme og brugte den på en måde, der er uhørt i Kina. Deres kollektive opråb førte til politisk forandring. Flere faktorer spiller ind, men der er ingen tvivl om, at de massive folkelige protester, der fandt sted i slutningen af november, er en del af forklaringen på, at Kinas Kommunistiske Parti nu har opgivet sin nultolerancepolitik over for COVID-19.
Indtil for nylig insisterede styret på at holde smitten under kontrol med alle tænkelige midler. Metoderne blev i løbet af året mere og mere uberegnelige og umenneskelige. Mens resten af verden åbnede, valgte Kina isolation. Ekstreme nedlukninger, massetest og karantæner blev tvunget igennem selv ved de mindste smitteudbrud. Følgerne har ikke bare været økonomisk deroute, jobmangel og et vaklende boligmarked. De har også sat sig i samfundet på måder, der kan vise sig at rykke ved forholdet mellem stat og borger.
Desværre må man formode at despotiet ( kommunistpartiet) kommer efter nogle af de demonstranter, som de gav efter for.
Så lade os se hvordan epidemien udvikler sig, der vil nok komme en masse muligheder for kritik af det kinesiske styre
Det der slår mig er den enormt behov vi har i de vestlige lande, for at alle i verden vedkende sig den vestlige overlegenhed, om denne handler om vacciner eller værdier.
Det vi brugte flere århundreder at påtvinge andre befolkninger på , som deres befrielseskriger fra kolonimagter havde sat på standby må så komme tilbage af egen fri vilje, fornuften må sejre og anerkendelsen af at vi , i vest, har ret, at vores samfunds model er den bedste ,at vi har en slags moralsk overlegenhed som alle må simpelthen tage til sig.
Det der slår mig også er at de lande som er særlige udpeget som kamplads for de vestlige værdier er alle de lande som er udprunget af befrielseskriger som havde en snert af en socialistisk tankegang.
Indien for eksempel er ikke kampplads om de vestlige værdier, det kan man undre sig over når man ser hvad der forgår der, der er ingen leder om Indien i Information, man kunne nævne en masse andre lande med diktaturer eller tvivlsomme pseudodemokratier som vi er, i vest, god venner med.
Hvorfor er kampen om Kina så vigtigt ? Hvem har besluttet det? Er det virkelig en kamp om demokrati, eller er det en kamp for den vestlige markeds overlevelsen?
@Poncelet : Nu forholder det sig sådan at det faktisk er Xi, der har brugt Corona til at vise autokratiets overlegenhed over for de frie samfund i forhold til at beskytte borgerne.
"Alligevel vil partiets modsvar minde en del om dengang i form af mere censur, kontrol og ideologisk indoktrinering. En anden fællesnævner er kommunistpartiets manglende evne til at erkende fejl og stå ved sit ansvar. Dengang som nu bliver skylden i stedet forsøgt placeret hos ondsindede fremmede magter..."
Og sådan et parti har også tilhængere her i landet....
Glædelig jul.
CCP er lige nu inde i et stadie, som man kunne kalde magtens forbandelse.
Og jeg tror ikke at de kan sno sig udenom.
Ja, Willy. Jeg er en af dem.
Forstår godt hvis Karner nægtes indrejse i Kina. Men døren til USA står sikkert altid åben for ham.
Men i dagens anledning:
God Jul til alle kommentarfeltets anti-kommunister!
@ Marie-Christine Poncelet
Problemet er jo, at den kinesiske befolkning aldrig har fået lov at välge, hvilken samfundsmodel, de gerne vil have. Diktaturet er blevet dem påtvunget af en lille herskende elite, som gennem årtier har slået al modstand ned med vold. Hvis du ikke kan se, hvorfor det er et problem, er videre debat nok nyttelös.
@Antoinette Caldera:
Har amerikanerne 'fået lov til' at vælge et libertært kapitalistisk system? Ikke meget der tyder på fuld opbakning derovre. Og når så de utilfredse gør oprør og angriber staten falder I i svime og godter jer når staten slår tilbage og straffer.
Det handler som altid om hvem man holder med og ikke om ædle principper.
I øvrig har mange uafhængige kilder gennem årene måttwt anerkende, at langt størstedelen af den kinesiske befolkning støtter det kommunistiske partis ledelse af samfundet.
@ Jens Christian Jacobsen
Når styret i et land välger at forfalske coronatal, burde det väre helt indlysende for alle, at noget er fuldständig galt. Kina er her i selskab med lande som Hviderusland. Og ja USA har et langt bedre politisk system end Kina. Den helt afgörende forskel er, at det er muligt for amerikanerne at slippe af med en dårlig leder som f.eks. Trump. Hvorimod Xi Jinping nu synes at väre dikator for livstid.
Men ja du har sikkert ret i, at mange kinesere bakker op om dikaturet. Dels er de hjernevaskede at de statskontrollerede medier, og dels er folk villige til at se gennem fingre med manglende frihed, så länge der er ökonomisk fremgang. Og det har både Putin og Xi Ping levet höjt på i en del år.
Antoinette - du taler som en gammel højrefløjspolitiker fra hedengangne de Uafhængige. Eller som en Reagan (eller Biden-) apologet. Helt faktaresistent så jeg opgiver at angive kilder du alligevel ikke tror på.
PS. Kilderne er amerikanske og australske. Lokker det?
Nej, vel?
@ Jens Christian Jacobsen
Ja når man ikke har nogen argumenter, så kan man altid falde tilbage på namedropping. I dag har Information en artikel med titlen:
"Snestormene i USA udstiller uligheden i indkomstsikkerhed og levestandarder"
Her er der sjovt nok ingen kommentarer, der harcellerer over, at Information tillader sig at bringe en artikel, som er kritisk over for forholdene i USA. Men når Information skriver en artikel, der er kritisk over for forholdene i Kina, er der straks personer som du selv og Marie-Christine Poncelet, der farer op som en trold af en äske for at harcelere over, hvor urimeligt det er, at Information kan finde på at skrive noget kritisk om Kina og dets regime.
Som om der er noget som helst underligt i, at en avis interesserer sig for forholdene i Verdens mest folkerige land og näststörste ökonomi. Jeg kan nästen få det indtryk, at I bliver betalt af det kinesiske regime for at sprede dets propaganda i Vesten.