Mellemøstens unge ønsker mindre religiøs indflydelse

Antallet af unge i Mellemøsten, der ønsker at mindske religionens greb om samfundet, er vokset. Det skyldes en kombination af inkompetente islamister, fortærskede religiøse institutioner og voldelige jihadister.
I blandt andet Libanon har flere protester krævet en klar adskillelse af religion og politik. Billedet viser sammenstød mellem demonstranter og politiet i Libanon under en demonstration mod landets regering tidligere på året.

I blandt andet Libanon har flere protester krævet en klar adskillelse af religion og politik. Billedet viser sammenstød mellem demonstranter og politiet i Libanon under en demonstration mod landets regering tidligere på året.

Udland
27. december 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da den 23-årige iranske mand Majidreza Rahnavard blev henrettet af præstetyret for nylig, tordnede han trodsigt mod kameraet og sagde, at han ikke ønskede sig en traditionel islamisk begravelse. Han ville hverken have, at nogen læste Koranen eller bad en islamisk bøn ved hans grav.

»Bare fejr mig og spil festlig musik,« lød hans sidste ord, inden han blev hængt.

Majidreza Rahnavards antireligiøsitet fremstod for mange som revolutionær og usædvanlig i en region, hvor religion ofte spiller en enorm rolle i det offentlige rum, men der er rigtig meget, der tyder på, at Rahnavard udtrykte en mere og mere almindelig irreligiøs holdning blandt unge i Mellemøsten.

Og det er ikke bare i Rahnavards Iran – hvor hovedtørklædet blev brændt i år – at denne trend er tydelig. Siden 2008 har flere anerkendte meningsmålingsinstitutter i Mellemøsten fremlagt resultater, der viser, at unge i Mellemøsten og Nordafrika er trætte af religion.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:

" --- en mere og mere almindelig irreligiøs holdning blandt unge i Mellemøsten".

Sådan, meget generelt betragtet, er der uden tvivl noget rigtigt i det, men der er store forskelle landene imellem, der er store regionale forskelle inden for de enkelte lande, specielt er det væsentligt at skelne mellem unge i de større byer og i landområderne, og ikke mindst betyder uddannelsesniveauet hos de enkelte unge en hel del.

Hvad med mere præcise og detaljerede artikler om emnet, inden man begynder at skrive ledere om det?

Peter Mikkelsen, Carsten Bjerre, Annette Chronstedt og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Gid det var så vel.

Helle Schøler Kjær

Tak for viden og indsigt i dine aldrig svigtende analyser af Mellemøsten.

Arne Albatros Olsen

Demografien er ikke med det konservative islamiske livssyn !

Med en majoritets religion hvis navn er "underkastelse". Held og lykke med det. Eneste model er at forkaste religionen og acceptere moral og det personlige ansvar som bærende.

Men det bliver nok ligesom Tyrkiet, hvor storbyerne vender sig mod religionen som og resten af landet står i stampe med tanker fra nogle århundreder siden om hvordan livet skal indrettes. Og her kommer kampen så til at stå.

Søren Kristensen

Det hedder sekularisering og sådan noget tager rigtig langt tid; her til lands er processen langt fra fuldbragt, hvis den nogensinde bliver det? Det kendetegner jo mennesket til alle tider, at det har brug for noget ubegribeligt at tro på, som trandencerer alt det vi bøvler med til hverdag og hvor fattigdom altid har spiller en markant rolle, som katalysator for religiøse forestillinger; så at Mellemøstens metropoler sekulariseres, parallelet med den rigdom der akkummuleres, er ikke overraskende; llgesom det heller ikke overrasker at der ikke sker ret meget ude i landområder, hvor udviklingen stort set står i stampe - hvis den ikke ligefrem går baglæns.

Ulrik Goos Iversen

Tak til Waaled Safi for dine mange gode artikler og reportager gennem året! De har været med til at gøre Information til en meget mindre ringe avis!