Leder

Ny sag mod Google er rettet mod overvågningskapitalismens oprindelse

Monopoler er en sygdom i kapitalismen. De hæmmer innovation, øger priserne og fører til en skandaløs koncentration af udemokratisk magt. Sådan var det med røverbaronerne for 100 år siden, og sådan er det med de store techselskaber i dag.
Det er ikke bare urimeligt, at ganske få firmaer dominerer den digitale infrastruktur, vi alle sammen er afhængige af – det er demokratisk skandaløst, skriver Mathias Sindberg i denne leder.

Det er ikke bare urimeligt, at ganske få firmaer dominerer den digitale infrastruktur, vi alle sammen er afhængige af – det er demokratisk skandaløst, skriver Mathias Sindberg i denne leder.

Justin Sullivan

Udland
28. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Et af de mest afgørende kapitler i fortællingen om amerikansk kapitalisme er opgøret med de store monopoler ved indgangen til det 20. århundrede. I den hastige industrialiserings virvar havde ganske få uhyrligt rige og uhyrligt magtfulde erhvervsfolk etableret sig som totalt dominerende inden for hver deres felt. Røverbaroner, kaldte man dem, og mellem sig kontrollerede folk som oliemagnaten John D. Rockefeller, jernbanemogulen Cornelius Vanderbilt og finansmanden JP Morgan den ny industriøkonomis basale infrastruktur. Alle markedets aktører var afhængige af energi, kapital og transport.

»Når store sociale eller økonomiske omvæltninger har fundet sted, uanset hvor meget godt der er i dem, vil der med sikkerhed også være noget ondt,« sagde præsident Teddy Roosevelt i 1902. Det onde var monopolerne. Stigende priser, faldende innovation, koncentration af udemokratisk magt. Alt det, der havde gjort USA stort, risikerede at gøre USA småt, mente folk som Roosevelt – en afvikling af det frie marked med det frie markeds midler.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her