Leder

Olieindustriens folk har været til stede i klimaforhandlinger i årevis. Nu sidder en af dem for bordenden

I forrige uge blev direktøren for det statsejede olieselskab i de Arabiske Emirater, Sultan al-Jaber, udpeget til formand for FN’s kommende klimatopmøde
Direktøren for det statsejede olieselskab The Abu Dhabi National Oil Company i De Forenede Arabiske Emirater, Sultan al-Jaber, er formand for den kommende COP i Emiraterne. Spørgsmålet er, hvad han vil bruge positionen til.

Direktøren for det statsejede olieselskab The Abu Dhabi National Oil Company i De Forenede Arabiske Emirater, Sultan al-Jaber, er formand for den kommende COP i Emiraterne. Spørgsmålet er, hvad han vil bruge positionen til.

Rashed al-Mansoori

Udland
26. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

På FN’s seneste klimatopmøde var der 636 lobbyister fra olieindustrien.

Der var ansatte fra Shell International og British Petroleum til stede uden for forhandlingslokalerne. Der gik medarbejdere fra Total Energies og Chevron rundt mellem embedsmænd og ministre. Og antallet af lobbyister var steget i forhold til året inden, viste gennemgangen af deltagerlisterne foretaget af organisationerne Corporate Accountability, Corporate Europe Observatory og Global Witness. 

De seneste år er den fossile industri altså blevet mere og mere synlig på klimatopmøderne, og i år er ingen undtagelse. Faktisk er selveste formanden for den kommende COP fra olieindustrien.

I forrige uge blev direktøren for det statsejede olieselskab The Abu Dhabi National Oil Company i De Forenede Arabiske Emirater, Sultan al-Jaber, udpeget til formand for den kommende COP, som afholdes i Emiraterne.

Det er altså en olieselskabsdirektør, som skal lede forhandlingerne og samle verdens lande om at nedbringe brugen af … olie. 

Opgaven

Der har altid været modstand mod ambitiøse aftaler i de internationale klimaforhandlinger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Suk!
Tænk, hvis der ikke var aftagere til al den olie…
De topmøder må vist skifte navn, og det/de nye begynder med 1.

Det er totalt korrupt! At FN tillader det, er helt grotesk.

Ete Forchhammer , Inge Lehmann og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Morten Olsen 26. januar, 2023 - 09:24

Det er da ikke overraskende, at FN er komplet ude af stand til at håndtere
et så alvorligt problem som CO2 udledningerne på denne klode.

FN er fuldstændig impotent, når det kommer til problemstillinger med
modsat rettede interesser landene imellem - og eventuelle aftaler skal
vedtages med konsensus .... imellem 200 lande !!!!!!

Det er ikke en helt korrekt fremstilling af hvordan en klimakonference forløber. Der er en dagsorden, som stort set er bestemt ud fra, hvad der skete på de tidligere møder. Sidst på konferencen, når landene ikke kan blive enige og der stadig udestår nogle enkelte højpolitiske sager som f.eks. en loss og damage finansiering, så kan formandskabet præsentere en pakkeløsning, som giver og tager noget fra alle, og sige at det er take it or leave it. Der er ingen afstemning. Hvis ingen brokker sig højlydt, så siger formanden: ”It is so decided”. Det er sådan de fleste møder afsluttes efter et par nervepirrende døgn efter 2 uger forhandling. På det tidspunkt har formandskabet stor indflydelse. Hertil kommer at landene ofte tager beslutning om et eller flere emner som formandskabet finder vigtigt, og som ikke har været på den officielle dagsorden. Men det er som oftest beslutninger, som er formuleret som hensigtserklæringer.
Jeg er enig i, at det sender et rigtigt dårligt signal med en prominent olieperson for bordenden, men han sætter ikke dagsordenen og landene kan jo prøve at blive enige om alt det vigtige inden formanden sammensætter en pakkeløsning.
Og endelig så er det jo ikke klimakonferencerne, der bestemmer om vi skal stoppe med at bruge fossil brændsel. Det kan vi jo heldigvis bare gøre, hvis vi vil. Hvis man tror klimakonferencerne, næste gang nummer 28, redder klimaet, så bliver man slemt skuffet. De skaber opmærksomhed, og nogle aftaler som sjældent er bindende og i hvertfald uden mulighed for at håndhæve det aftalte.
Måske I kan huske Canada, da de i 2012 var sikre på at de med alt deres oliesand aldrig vil når deres bindende reduktionsmål, så meldte de sig bare ud af Kyoto Protokollen. Bl.a derfor er reduktionsmålene under Paris aftalen heller ikke bindende.

Anne Frimer-Larsen

Konklusion - vær vel forberedt, vågen, snedig og konstruktiv under udarbejdelse af slutdokumenterne, hvilket kan maksimere ' den rette menings' indflydelse.