Leder

De selviscenesættende aktivister har ret: Lad kullet under Lützerath ligge

Dramaet om den forladte tyske landsby Lützerath udviklede sig til et bizart og effektivt mediecirkus. Aktivisternes kompromisforladte demokratiforståelse er tvivlsom, men de har jo ret: Brunkul i år 2023 er en skandale
Politiet til hest og med visir foran de flere tusinde demonstranter ved Lützerath.

Politiet til hest og med visir foran de flere tusinde demonstranter ved Lützerath.

Imago/Ritzau Scanpix

Udland
16. januar 2023

Plottet er som taget ud af den tyske romantik:

Under en landsby slumrer en skæbnesvanger skat. Grådige rigmænd bilder derfor det jævne folk ind, at den ydre trussel mod riget fra øst gør det nødvendigt at rive landsbyen ned og grave den farlige skat op af jorden. Modstandsfolk kæmper for landsbyens overlevelse, skattens hemmelighed og klodens fremtid – indtil de sortklædte håndlangeres knusende magt slår til …

Nej, der er ikke tale om en Wagner-opera eller en Netflix-serie, men om dramaturgien i slaget om den tyske landsby Lützerath. Et drama, som i weekenden lakkede mod enden, da næsten alle klimaaktivister under enorm mediedækning blev slæbt ud af landsbyen, og over 10.000 demonstranter deltog i den store finale med Greta Thunberg i spidsen. Politiet brugte knipler, peberspray og vandkanoner mod demonstranterne, mens 70 politifolk er blevet kvæstet i sammenstødene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jan sørensen

Til skribenten
Luk for varmen resten af vinteren og hør hvad din familie siger.
Aktivisterne selv frasagede sig varme ville jeg tage dem alvorligt.
Men de kan jo holde varmen når de nu skal gå hjem. For de bruger selvfølgelig ikke fossile transportmidler, på samme måde som de selvfølgelig heller ikke har en smartphone

erik pedersen

Tak til Mathias Sonne.

Helle Degnbol, uffe hellum, Jørgen Mathiasen, Margit Hansen, Carsten Munk, Svend Erik Sokkelund, Ejvind Larsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Luisa Neubauer fik lov til at mundhugges med NRWs indenrigsminister i et helt kvarter hos Anne Will søndag aften om aktionen i Lützerath. Neubauer kan slet ikke lade sådan en lejlighed gå tabt.

Ikke desto mindre var det absolut overflødigt. Hele den lange liste af erhvervsfolk, erhvervsorganisationer og begges politiske repræsentation især i CDU samt RWE tager ansvaret for en fejltagelse, som vil blive fordømt i historien. Det er noget af en misforståelse at sætte sit liv ind på, at få fejltagelsen fastslået. Det svarer til at piske en død hest til skindet brister.

Morten Larsen

A-kraft ! Det mindst ringe. Der er nye teknologier, I hvert fald til vi har et bedre alternativ. Glem sol og vind, og slet ikke på land, for grønne er de ikke, hvis man sætter sig lidt ind i det. Og langt fra pålidelige nok.