Leder

Det er skamløst af Erdogan at tage ikke bare Sverige, men hele NATO som gidsel i sin valgkamp

Rasmus Paludans koranafbrændinger er usympatiske, men lovlige og retter sig kun mod et symbol, mens Tyrkiet skader Europas sikkerhedsinteresser, hvis det nægter Sverige NATO-medlemskab. Den opførsel kan en alliancepartner ikke tillade sig
Rasmus Paludans afbrænding af koranen foran Tyrkiets ambassade i Stockholm, har fået Tyrkiets præsident op i det røde felt og det kan få fatale følger for Sveriges optagelse i NATO og for hele Europas sikkerhedspolitik.

Rasmus Paludans afbrænding af koranen foran Tyrkiets ambassade i Stockholm, har fået Tyrkiets præsident op i det røde felt og det kan få fatale følger for Sveriges optagelse i NATO og for hele Europas sikkerhedspolitik.

Udland
25. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Rasmus Paludan, som hverken fik vælgere nok til at komme i Folketinget eller Riksdagen, turnerer igen med sit eneste trick på repertoiret – og denne gang med en sand krænkelsesjackpot på verdensscenen som resultat. Han har fået oprørte muslimer, den offentlige mening, politikere verden over, Tyrkiets præsident Erdogan og dennes befolkning på nakken efter for gud ved hvilken gang at have afbrændt islams hellige bog, Koranen – og denne gang foran Tyrkiets ambassade i Stockholm, under svensk politibeskyttelse og med demonstrationstilladelse.

Der er gode grunde til at føle og udtrykke retfærdig harme over det stupide stunt, hvad enten det nu er, fordi man oplever et skattet symbol skændet, anser bogafbrændinger for fordømmelige i almindelighed – eller fortvivles over de potentielt fatale følger for Europas sikkerhedspolitik. Det sidste er det nye og graverende i sagen: På grund af en nullitet som Paludan tegner Sveriges vej ind i NATO nu så ufremkommelig, at den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, tirsdag lod forstå, at Finlands endelige NATO-optagelse muligvis vil ske uden det samtidige følgeskab med Sverige, som ellers var køreplanen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Sverige & Finland

Det er som sagt et must og af absolut vigtighed for sikkerheden i Østersøen og i Estland, Letland, Litauen, Norge og Polen og glem det ikke vores egen nation Danmark.

at Sverige & Finland bliver medlem af NATO - Hjertelig velkommen her fra.

Erdogans benspænd kan hænde vi ikke kan lide dem, kan hænde at der er sager, hvor han under ingen omstændigheder kan få indrømmelse eksempelvis journalister som er flygtet til Sverige de skal ikke udleveres eller jages ud af landet.

Men Sverige.

Hvor tåbeligt at tillade den danske onde klovn Rasmus Paludan at brænde koraner af foran det tyrkiske ambassade. Send Paludan på en fjeldtur: så kan hans entourage brænde deres indebrændte følelser af på en øde plads, hvor vi andre kan blive fri for at se på dette pinlige optrin af infantil opførsel eller et forsøg på at tækkes vennerne i Rusland ??.

Hvor tåbeligt og vanvittigt: at der hænger dukker af den tyrkiske Præsident Recep Tayyip Erdogan uden at den svenske Regering reagerer tydeligt og kraftfuldt. Uanset hvad så er Tyrkiet en NATO partner og ikke en NATO fjende til Finland og Sverige.

Finnerne har allerede løst deres hjemmearbejde med det tavse og stille diplomati uden at sætte demokratiet og grundlæggende rettigheder over styr.

Nu må tiden gå med tyrkisk vrede delvist berettiget og så må vi se, om vi kan få NATO medlemskabet på plads, for det er i alles interesse også Tyrkiets som er udfordret af den russiske ekspansion i Sortehavet og den russiske tilstedeværelse i ruinerne af Syrien, som russerne også fik destrueret til ukendelighed.

VH
KFK

The clown in Ankara make us all turks.

Poul Simonsen

Erdogan er en despot, som der ikke kan siges særlig meget positivt om. Men hvis han - bestemt ikke af bevidste årsager - kan forhindre NATO-oprustning og krigseskalation, så vil det være en gevinst for menneskeheden.

Steen K Petersen, Anne Bruun, Arne Albatros Olsen, Karsten Nielsen og Eva Kristin Nergård anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Lande der er sekulære og dermed har gjort religion til en privat sag kan ikke fortænkes i at lægge en anden vægt på ytringsfriheden end et land, hvor religion er en integreret del af politikken. Erdogan respekterer ikke andre landes territoriale grænser og de love der gælder der. Erdogans territorie breder sig til der, hvor den yderste tyrkiske statsborger har slået dig ned. I stedet for at arbejde for fred ved at fratage de borgere der generer ham deres statsborgerskab går han i krig med det hele lande og alliancer.
Erdogan og Paludan er næsten “brødre” i dispropertionale handlinger. Paludan har dog endnu ikke meldt sig som mægler.

Søren Kristensen, Anne Bruun, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Ytringsfrihed og Ytringsfrihed er to ting. For mig er ytringsfrihed ikke at genere alle religioner og politiske afarter som man ikke er enig i. Hvis man forventer at andre skal respektere ens synspunkter og adfærd, gælder det begge veje. Fogh, Fremskridtspartiet og Erdogan er een alen ud af et stykke stykke og er lige så "hjernedøde" som Paludan. Hvis man forventer respekt om sig selv, må man også vise respekt for andre. Løgn og fortielser førte til Irakkrigen, og kaliffen Foghs krav om ret til, i Ytringsfrihedens navn, at genere andre religioner og stater, og
førte til ambassade afbrændingen i Pakistan og det der var værre bl.a.a. danske soldaters liv og førlighed i Irak, som Fogh i allerhøjeste grad var medansvarlig for. Shame on him.

Peter Bryde Poulsen, Anne Bruun, Hans Larsen, erik pedersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jo jo jo...

Men siden hvornår har ordet "SKAMLØST" figureret i Erdogans ordbog?

Hvis ikke det var den tåbelige Paludan og hans idioti, der var blevet brugt som undskyldning, ville det nok være noget andet.

Kære Information
Hvis I vil høvle Erdogan, så find på noget andet.
Beklager - jeg ved heller ikke, hvad...

Og jeg er i øvrigt enig i de sidste linjer i konklusionen: Lad som om, Sverige allerede ER medlem...

uffe hellum, Anne Bruun, Ole Meyer og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Poul Simonsen
24. januar, 2023 - 21:02

"Erdogan er en despot, som der ikke kan siges særlig meget positivt om. Men hvis han - bestemt ikke af bevidste årsager - kan forhindre NATO-oprustning og krigseskalation, så vil det være en gevinst for menneskeheden."

Skal jeg forstå det sådan, at du mener, det er ok at "ofre" Erdogans såkaldte terrorister i Sverige og udlevere dem til hans nåde - eller at lade ham bestemme, at Sverige ikke kan blive medlem af NATO...

... er ok???

uffe hellum, Per Klüver, Hans Larsen, Ole Meyer og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Jan Kauffmann

Og pludselig giver ideen om en EU hær mere mening

Torben Skov, Inger Pedersen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Antoniette caldera

Forløbet kunne have været forhindret med lidt omtanke fra svensk politi. Det var ikke svært at forudsige de politiske konsekvenser af at lade Paludan udføre sit stunt i nærheden af den tyrkiske ambassade. Så man kunne bare have sagt "nej" og taget et evt. juridisk slagsmål senere. Da han senest besøgte Skåne, blev hans "demonstration" flyttet til et afsides sted uden tilskuere.

Torben Siersbæk, Anne Bruun, Miklôs Tōtfalusi, Eva Schwanenflügel, William Kern, Hans Larsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Sveriges og Findlands NATO-medlemskab:

Alle vi andre NATO-lande kan vel bare indgå bilaterale forsvarsaftaler med Sverige og Findland .. .uden om Tyrkiet

uffe hellum, Per Klüver, Ole Meyer og Robert Elbrønd anbefalede denne kommentar
Robert Elbrønd

Ja, nogen er i sandhed krænkelsesparate.
Rolf Andersen.
Men hvorfor bilaterale aftaler?
Jeg har ikke læst op på det, men går ud fra at de enkelte medlemmer af NATO godt må indgå i tilsvarende forsvarsalliancer med andre lande? En forsvarsalliance mellem Sverige, Finland, Estland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark, Norge og England, så er der også en atomparaply. For så vidt kunne den omfatte samtlige aktuelle NATO-lande. Fraset naturligvis Tyrkiet.

En fodnote eller sidebemærkning:

Blasfemiparagraffen i den danske straffelov blev ophævet i 2017, i Sverige allerede i 1970, ifølge hvad jeg har kunnet google mig til. Om det så var en god idé eller ej, kan da diskuteres – jeg mente ja for 6 år siden, og mener det fortsat overvejende.

Det indebærer så naturligvis at Paludan eller andre selvpromoverende idioter også ville have haft lov til at afbrænde en bibel. Ikke at det vil gøre indtryk på Erdogan & co., men pointen er alligevel at Islam naturligvis ikke har krav på ekstra beskyttelse i forhold til andre religioner. Men det er de nok ligeglade med....

Steen Simonsen

spillet omkring Sveriges optagelse i Nato, viser også noget om hvilken organisation Nato er.

Morten Larsen

Sverige kunne, med udgangspunkt i de optøjer andre Paludan koran af brændinger har været årsag til i adskillige svenske byer, have nægtet af give tilladelse til demonstrationen, med udgangspunkt i rigets sikkerhed, og den offentlige ro og orden. Det ville ingen andre end Paludan sympatisører have anfægtet. De kunne også havet givet tilladelse til demonstrationen, men uden politibeskyttelse, jeg tror ikke at Paludan ville have turde, at gennemføre den afbrænding uden. Han er jo som lille broderen der står og provokerer, fordi stærke storebror står bagved og redder ham. Uden storebror (politiet) Intet show. Det er umådeligt dårligt håndteret af Sverige, de må sgu da have kunne forudse, at det ville være dynamit på bålet, i forhold til deres I forvejen meget anstrengte forhold til Tyrkiet. Det kunne Paludan i hvert fald.

Endnu værre og endnu mere skamløst er det at Tyrkiets regering allerede har sagt ja til optagelse af Finland og Sverige i NATO.

Der er kun et at gøre.

NATO-TO, denne gang uden Tyrkiet

jens christian jacobsen

@Morten Larsen
Sverige kan kun forbyde ytringer med henvisning til rigets sikkerhed, hvis riget - Sverige - rent faktisk er truet, har mobiliseret, eller hvis regeringen mener det. Det er ikke tilfældet.
I stedet skal Sverige få en aftale med NATO om en form for associering. Det kræver ikke alles accept, men at et flertal anbefaler det. For tyrkerne bliver ved med at gøre, hvad der passer dem. De har USAs permanente tilgivelse, for USA har to luftbaser i landet, og dem vil de gerne bevare.
Finland derimod, som danske medier ikke gider skrive om, er langt mere udsat. Her kan russerne rykke ind uden risiko, så længe Finland ikke er medlem af NATO. Sverige kan tage det mere roligt, hvis besindige kræfter i landet ellers kan dæmpe russofobier og hysteri i de svenske medier og i store dele af befolkningen.

"I stedet skal Sverige få en aftale med NATO"

Sverige har allerede en aftale med MATO som den tyrkiske regering har været med til at forhandle. I den forbindelse var der nogle områder mellem Sverige pog Tyrkiet der skulle afklares. Dette er sket. Derfor ligger der nu en traktat i NATOs hovedkvarter som den tyrkiske regering med Erdogan i spidsen har tiltrådt omhandlende indmeldelse af Finland og Sverige i NATO.

jens christian jacobsen

@Niels Bøjden
Ja, der ligger allerede en aftale, men den vil tyrkerne jo ikke underskrive. Ingen (læs USA) vil tvinge tyrkerne, så derfor kunne en associeringsaftale være en vej udenom. Som Norge har med EU.
Jeg håber at finnerne snart skriver under på aftalen med NATO. Hvorfor skal de vente på svenskerne? De er langt mere truet med 1285 km grænse mod Rusland. Og så har de historiske erfaringer med russisk agression, som svenskerne ikke har. Bortset fra nogle ubåde i et par skærgårde...

Søren Kristensen

Heldigvis kan Tyrkiet ikke forhindre at Sverige arbejder sammen med NATO.

Peter Aarslev

Hvor ville det være dejligt at læse en leder hvor jeg efterfølgende kan skubbe stolen tilbage og udbryde: "Today I've learned". I stedet får jeg en hjernelam leder der udtrykker samme niveau af forargelse og professionaliseret indignation som jeg kan finde ind over hækken hos min nabo over en kold øl som replicering på "Nå - hva' så, hvordan går det så?". Giv mig gerne en ordentlig analyse jeg kan blive klogere af. Forargelse og nedgørelse af de jeg ikke kan li', kan jeg godt selv klare.