Leder

Storbritannien har brug for en regering, der tager folkets mismod alvorligt

I sin nytårstale konstaterer den britiske premierminister, Rishi Sunak, at politikere alene ikke skaber samfundet. Det er indlysende rigtigt. Så meget desto mere forargeligt, at han nu vil gøre det sværere for folk at strejke
Den britiske premierminister, Rishi Sunak, har beskyldt strejkende for at »skabe ulykke for millioner« og kaldt timingen op til jul »ondskabsfuld«.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, har beskyldt strejkende for at »skabe ulykke for millioner« og kaldt timingen op til jul »ondskabsfuld«.

Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
7. januar 2023

Der var en besynderlig begejstring i den britiske premierminister, Rishi Sunaks, nytårstale. Midt i det, der tegner til at blive en mismodets vinter i Storbritannien, talte Sunak om »optimisme og entusiasme«, om at »afvise pessimisme og fatalisme«, om at briterne havde brug for et nyt »mindset«.

De titusindvis af briter, som er ved at blive skubbet under fattigdomsgrænsen, eller de knapt halv million lønmodtagere, der har strejket de seneste måneder, vil måske indvende, at problemerne kræver andet og mere end gåpåmod og positiv indstilling.

Én ting i Sunaks tale er dog utvivlsomt rigtigt. »Sandheden er,« sagde han, »at ingen regering, ingen premierminister, kan ændre en nation med viljens kraft eller per diktat«.

Et samfund i strejke

Samfund er noget, man bygger i fællesskab. Og lige nu er civilsamfundet på barrikaderne i Storbritannien. Jernbanearbejderne strejker, postvæsenet strejker, ambulanceførerne strejker. Skraldemændene har strejket, grænsevagterne har strejket, og mest afgørende: Sygeplejerskerne strejker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

fin egenfeldt

Årsagen til mismodet er polariseringen, der i England har været accelererende i længere tid end f.eks. i Danmark. Polariseringen gælder også den mellem produktion og natur med sidstnævntes destruktions som følge.

Forhåbentlig får det organiserede Danmark gennem foråret overenskomst kampe vist andet end mismod. En sejr vil vende "polariserings-skruen". Mon ikke det er det eneste effektive middel mod mismodet. Mon ikke det også vil give ungdommen modet på fremtiden tilbage.

Morten Larsen, Rolf Andersen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Morten Larsen

Den almindelige britiske befolkning betaler nu prisen, for årtiers neoliberal politik. I deres tilfælde er der ok ingen vej tilbage, for arbejderklassen. På sin vis kan man argumentere for at den almene Brite selv er skyld i denne situation, tænk bare på at der var uforståeligt mange arbejdere der stemte Boris Johnson og Brexit, men det er udvikling som er foregået i årtier før dette, paradoksalt nok, med den almindelige arbejder som "nyttig idiot". De ligger som de har redt. Kunne man tro, at de er ved at vågne ? Min pointe er, at vi (DK)
har chancen nu, for ikke at følge det samme dead end spor, men vælger vi det ? Jeg tvivler sgu, for at være ærlig...?

Det er dyrt at markedsføre en bestemt politik. Men har du pengene; ja så virker det !!
Lad os dog blive enige om at vi en større eller mindre grad kan påvirkes af markedsføringen i politik.
-Lad og forbyde det at (de facto) købe stemmer via store beløb til politiske partier !!

-En fri og ordentlig presse.

NU