Leder

Tag toget til Europa (hvis du har røven fuld af tid og penge)

Den europæiske togdrift kører katastrofalt dårligt som alternativ til den forurenende flytrafik. EU-koordinering er afgørende, men også nationalt må vi i Danmark feje foran egen togdør
Som togpassager føler man sig ofte som en klovn i en politisk komedie, når man tager et dyrt og langsomt tog gennem Europa, skriver europakorrespondent Mathias Sonne i denne leder.

Som togpassager føler man sig ofte som en klovn i en politisk komedie, når man tager et dyrt og langsomt tog gennem Europa, skriver europakorrespondent Mathias Sonne i denne leder.

Kristine Kiilerich

Udland
5. januar 2023

Forestil dig det: ’Breaking news: På en lang række europæiske banegårde er der udbrudt omfattende protester mod prisstigningerne på de dårligt sammenhængende togrejser.’

Nej, vel? I årevis har vi i Europa haft omfattende mediedækning af gule veste og minimale prisstigninger på benzin – og i Danmark af SVM-regeringens symbolske flyafgift på 100 kroner. Den usammenhængende togdrift tager vi såvel nationalt som europæisk derimod som en naturlov – og de saftige prisstigninger, som vi i disse uger oplever ved blandt andet DSB og Deutsche Bahn, havner som notitser i aviserne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Amen.

Inge ambrosius, Lis Andersen, Inge Lehmann, Rolf Andersen, Elisabeth From, Steffen Gliese, uffe hellum, Torben Siersbæk og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar

Løsningen ligger sikkert i højere kilometerpriser på motorveje, især for lastbiler, og højere brændstofpriser, især på brændstof til fly og skibe.

Sagen er jo, at tog godt kan køre 100% grønt, og meget hurtigt, men der er ikke noget incitament, når biler og skibe og fly er så ufatteligt billige.

Hvis det koster flere tusind per person i transport at holde et møde i København, så tror jeg de fleste opgaver kan ordnes lokalt i Århus eller ved et web-møde. Hvis det kun koster få hundrede, er det alt for fristende at sende folk frem og tilbage.

Hvis det koster et par hundrede at køre til København fra Køge, så tror jeg godt, jeg kan købe varerne online og arbejde hjemmefra.

Når prisen er korrekt, kan vi stadig bruge elbiler til lokale opgaver, men det nemmeste er da at vælge en restaurant i gå-afstand.

Annette Munch

Det kunne være interessant om Information vil grave et spadestik dybere og se på markedets interesser ved at blokere for en udvikling af tognettet i Europa, og har gjort det i årevis.
Gerne i samarbejde med Corporate European Observatory. https://crm.corporateeurope.org/civicrm/mailing/url?u=6446&qid=1216098
- en uafhængig tænketank, der undersøger lobbyisternes/markedskræfternes magt i EUs beslutningsprocesser

Samt DKs trafikpolitik og danske lobbyisters indflydelse i Trafikudvalget og i hvilket omfang statens klimapolitik på transportområdet, der involverer togdriften.

Hertil kommer hvordan EU her kan arbejde til gavn for borgerne og klimaet ved at prioritere koordinationen af trafik/transportområdet

Jonas Bangsgaard, Jørgen Tryggestad, Christel Gruner-Olesen, Steen Obel, Steen K Petersen, Thomas Larsen, Kim Houmøller, Kim Rune Sloth Jensen, Inge Lehmann, Linda Pedersen, Peter Beck-Lauritzen og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Det er fuldstændig vanvittigt. Da jeg tilbage i halvfemserne var på selvarrangerede efteruddannelsesophold i Italien, var der ikke til flybilletter i budgettet, så jeg måtte - heldigvis - tage toget. I dag ville det være omvendt. Og i øvrigt: Hvorfor skal togpassagererne fortsat finansiere Storebæltsbroen? Billigste billet fra København til Korsør er 88 kroner og fra København til Nyborg 248 kroner.

Anders Hüttel, uffe hellum, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Rolf Andersen og Linda Pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Så er det heller ikke værre, hvis man har muligheden for at indrette sig, i hvert fald. Jeg købte billetter til Nordjylland i går, bl.a. fordi det kan gøres billigt, den en koster dog 500 retur, fordi det var om kort tid, men den anden lå på de almindeligvis tilgængelige 99 kr hver vej.
For Europa gælder det netop, at det er portalerne, den er gal med - man kan f.eks., ikke for tiden, hvad jeg har forsøgt at få journalister til at indse, bestille billetter til Italien igennem bahn.de (den tyske togportal) og i konsekvens heraf heller ikke den glimrende trainline.com. Det er en forringelse, der er indtruffet under coronaen, og den er ikke værre, end at man blot skal bestille separat over nettet igennem Tyskland frem til den italienske grænse og derfra de yderst favorable italienske afgange. - Jeg konstaterede, at jeg fortsat vil kunne rejse frem og tilbage for ca. €100, altså ca. kr. 375 hver vej. Men det er jo kun, fordi jeg bor strategisk tæt på grænsen, og jeg skal lægge hundrede til hver vej, for bus og færge. Andre steder på Sjælland skal man lægge minimum 200 til, for tog og færge, grundet togdriftens ophør fra Puttgarden (der er togbus pga. tunnelarbejdet, nu med timedrift, hvad der aldrig har været før), slipper man for at betale flere hundrede kr. til DSB for at krydse grænsen i toget.
Hvis man kan få det til at hænge sammen, er den billigste rejsemetode over land en orange billet til Padborg, så kan man f.eks. d. 16. få en billet til Padborg kl. 16:56, som fint hænger sammen med en billet videre til Chiasso, grænsestationen imellem Schweiz og Italien, for €35, 90. Man kan altså fra København lave den samme billige tur, hvis man vil. Når man så skal videre til Milano, er man desværre nødt til at købe billetten enten via trenitalia, hvis portal nu hedder lefrecce.it, til €11,90, eller via trainline.com, der tilbyder lokaltogsafgangen til €6,17 (samme rejsetid).
Så selv med kun 11 dages varsel, kan man få en lang, billig rejse til Italien. Med afrejse fra Kbh. ca. 17, er man i Milano ca. 11 og har hovedsageligt rejst om natten.

Jørgen Tryggestad, Steen K Petersen, uffe hellum, Steen Voigt, Rolf Andersen, Linda Pedersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Hvor er EU, når man har brug for dem ?

Fællesmarked, Schengensamarbejde, Arbejdskraftens frie bevægelighed ... ?

Det er da et oplagt emne for EU at tage fat på.

Steen K Petersen, Lis Andersen, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Vores kære politikere kører bil.
Og har lige igen sløjfet et togprojekt, hvor forarbejdet har kostet 200 millioner kr.

De har også en model for beregning af samfundsværdien af projekter, hvor køkørsel i bil koster negativ for samfundet, mens kø i det offentlige har hverken positiv eller negativ værdi for samfundet.
Så selvfølgelig er alle slags bilveje bedre for samfundsværdien når der skal bevilliges penge.

Anders Hüttel, Steen Obel, Ole Meyer, Steen K Petersen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Rolf Andersen, det er jo liberaliseringen af togdriften, der har skylden, tidligere sikrede samarbejdet (ligesom på alle andre nationale institutionsområder, som f.eks. EBU for radio/tv), at der foregik en koordinering, materialiseret i en moppedreng af en årlig køreplan fra DSB, der også indeholdt internationale forbindelser.
Nu er de jo i konkurrence om strækninger, hvilket er fuldkommen vanvittigt - ikke mindst da der for størstedelens vedkommende netop er tale om datterselskaber de nationale jernbaner (Arriva er f.eks. ejet af DB). Der er intet vundet på konkurrence, for opgaven er at køre mest muligt så klimavenligt som muligt som et ægte alternativ til privatbilismen.

Finn Jakobsen, Mette Johansson, Steen Obel, Ole Meyer, uffe hellum og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Som overskriften siger, hvis du har røven fuld af tid og penge.

Jeg kan tilføje, hvis du kan flere sprog og finde rundt på internettet.

Derudover skal man have en gigantisk selskabsblære, helt fra Padborg til København. De sidste år, er det blevet normalt med wcer, der ikke virker. Så man skal lægge viden til, hvilke stationer i Danmark, der tilbyder wcer og ventetiden på næste tog.

Endvidere har jeg også oplevet skiftende perronoplysninger for forbindelsestoget, hvor bagagen skulle slæbes op og ned af trapper flere gange frem og tilbage. Dvs rigtig god fysik og nerver påkræves også.

En klassiker på togrejser er også vi kan ikke køre videre pga manglende lokomotivfører.

For nogle år siden skulle jeg med et tog, hvor lokomotivet ikke ville starte.
Personalet organiserede taxa og konstant kommunikation med togene, så forbindelsestoget ventede specifikt på os ved aftalt station.

Nogle år senere efter gennemførsel af new public management, opstod der problemer igen. Denne her gang ingen informationer og frustreret personale, der fik ingen til forkerte informationer.

Jeg savner de tider med fungerede IC3-tog og personale, der blev respekteret, informeret og vidste besked.

Så summeret gennemsnitlig set kræver togrejser tid, penge, fysik, nerver af stål, selskabsblære, flere sprog og imminente it-kundskaber.

Og Steffan Gliese ja nogen gange fungerer det og man er heldig man kan planlægge og få en orangebillet oveni.

Det kan man bare ikke planlægge efter.

Steffen Gliese

Jeg planlægger efter det, Inge Lehmann, men jeg tager jo så heller ikke over Padborg.

"man kan f.eks., ikke for tiden, hvad jeg har forsøgt at få journalister til at indse, bestille billetter til Italien igennem bahn.de"

Steffen,
da jeg læste din kommentar, prøvede jeg med det samme at lade som om, jeg gennem bahn.de ville bestille en billet fra København til Milano.

Det tog mig mindre end 3 minutter!

Steffen Gliese det er så for mig "heldigvis" heller ikke relevant mere, fordi jeg ikke er fysisk i stand til, at bruge det offentlige mere.

Jeg hører så om genvordighederne fra min togglade familie.

Ved at bruge tyske tog, kan man også nogen gange få direkte forbindelse fra Padborg til København. For DSB eksisterer vist kun Sønderborg i Sønderjylland.

Ps rygterne siger, at billetterne er billigere på DB end DSB, hvis man ikke er pensionist.

Steffen Gliese

Det kommer givetvis an på forbindelsen, Erik Karlsen. Hvis du er ligeglad med prisen og gerne tager de højhastighedstog, som de østrigske statsbaner introducerer, kan du formodentlig på visse tidspunkter finde en forbindelse.
Hvis du vil rejse billigt, er trenitalia simpelthen ikke længere en del af bahn.de, hvilket er en kraftig forringelse.

Nu vi er ude i rejsetips, positive & negative – og tak for dem, ikke mindst til Steffen Gliese! – skal eller skulle man efter min erfaring også passe på mht. koordination mellem SJ/Jernhusen og det private selskab Snälltåget i Stockholm: sidstnævntes afgange annonceres ikke altid via display eller andet på Centralstationen, og der er ikke personale at spørge om noget efter ca. kl. 21. Det var heldigt at jeg fandt frem til mit nattog for et par år siden. Jeg prøvede at skrive til de svenske jernbaner, uden fornuftigt svar ....

Stig Bang-Mortensen

Det Europæiske Jernbaneagentur (ERA) som forvalter den fælleseuropæiske lovgivning på området arbejder med 3 mål. Jernbanen skal være sikker, grænseoverskridende og billig.
Sikkerhedsgraden er allerede meget høj, grænseoverskridende kørsel fungerer i dag. “Billig”har vi stadig tilgode at opleve fordi lovgivningskravene i forbindelse med godkendelse af tog er ekstremt tunge at håndtere. At få godkendt et tog til at køre fra Malmø til Hamborg kræver godkendelse af fire myndigheder og tre baneforvaltninger med hver deres krav til omfang og tredje-parts accessering. Med den nuværende lovgivning og de afledte opgaver er det ikke min opfattelse at jernbanen nogensinde kommer i mål med “billigt”. Et andet punkt er liberaliseringen af godsmarkedet. Alt bliver bundet op på kommercielle kontrakter som bliver fordelt i et tåget landskab af underleverandører som ingen til sidst kan prale af at kunne gennemskue. Det er heller ikke billigt.

"Hvis du er ligeglad med prisen"

Steffen, jeg fik en enkeltbillet til 241,80 Euro inkl. liggevognsplads på 2. klasse. Der var ikke særligt lange ventetider på banegårde.
Jeg tænker mig, at en bestilling længere ude i fremtiden ville gøre det endnu billigere, men omvendt vil en bestilling i sidste øjeblik normalt gøre det en del dyrere.

Steffen Gliese

Se, Erik Karlsen, det lyder interessant. Må jeg spørge om, hvordan du bar dig ad?

Steffen Gliese

Lige netop indover for Tysklandsrejsende: man indfører en månedsbillet til de lokale trafikselskaber, ligesom €9-billetten fra i sommer. Den kommer til at koste €49 pr. måned, men kan købes året rundt.
Argumentationen er interessant: det viste sig, at det gav en mere hensigtsmæssig forvaltning af ressourcerne, ikke mindst i forhold til energiforbrug og klimabelastning. og det gav afgjort et alternativ til andre rejseformer.
Det indføres så snart, det er muligt.

Rolf Andersen

@Steffen Gliese - 06. januar, 2023 - 12:28

Steffen, du skriver: "Se, Erik Karlsen, det lyder interessant. Må jeg spørge om, hvordan du bar dig ad?"

Jeg pøvede også ... af ren nysgerrighed ... at gå ind på bahn.de og søge på en billet fra Kbh til Milano. Det gik forbløffende let. Specielt når man tænker på det tyske 'digitaliseringsniveu' generelt. Man hører meget om fax-maskiner i Tyskland, men lige her ser det ud til at fungere.

Steffen Gliese

Jeg kan faktisk også bestille en billet fra København, men ikke en til en pris, jeg vil betale. Jeg kan bestille til Milano, fordi SBB kører strækningen, men i det øjeblik, jeg skal videre - og det skal jeg - kan det ikke længere lade sig gøre, hvad det har kunnet.
Jeg er derfor meget nysgerrig efter Erik Karlsens billige rejse, for jeg er nødt til at stykke en så billig rejse sammen manuelt, i modsætning til tidligere.
Jeg håber, problemstillingen fremstår klart - og i overensstemmelse med lederskribentens overskrift.

Steffen Gliese

Men der er sket noget med søgemuligheden i de seneste dage, kan jeg så berette. Nu kan jeg faktisk bestille fra Lübeck til Genova for €89, hvad jeg ikke kunne tidligere på ugen.

Steffen Gliese

Og tænk, jeg kan faktisk heller ikke, hvis jeg søger afgange i marts. :-o