Leder

Efter et år skriger Ukrainekrigen på forhandling. Men forhandlingens pris er uberegnelig

Et år efter det russiske overfald på Ukraine bør Vesten overveje mulige forhandlingsspor, men kun ud fra en stærk forhandlingsposition. For Putins Rusland er en utilregnelig forhandlingspartner. Og en krigerisk amputering af Ukraine vil være fatal i en multipolar verden, hvor imperialismen er på fremmarch med atomtruslen i baghånden
Med de ufattelige lidelser i Ukraine burde tiden efter et års krig skrige på fredsforhandlinger, men udsigterne er dystre og tyder snarere på et langvarigt krigsforløb.

Med de ufattelige lidelser i Ukraine burde tiden efter et års krig skrige på fredsforhandlinger, men udsigterne er dystre og tyder snarere på et langvarigt krigsforløb.

Felipe Dana

Udland
24. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det har på mange fronter været et rædselsfuldt år for Europa, siden vi den 24. februar 2022 oplevede et chokerende brud med vores forestillinger om, hvordan det 21. århundrede vil forme sig: Opildnet af sine ideologiske forestillinger om ’Novorossija’ og af sine praktiske erfaringer med Vestens svaghed fra Syrien til Afghanistan afslørede Vladimir Putin for præcis et år siden sine fromme løfter som lodret løgn, da han sendte russiske tropper ind i Ukraine.

I Vesten så vi vantro på det, som lignede et irrationelt overfald. I krigens første måneder var vi stive af skræk over Putins atomtrusler. Og da vi gennemskuede bluffet og begynde at sende våben til Ukraine, steg det moralske ansvar i takt med vores frygt for en krigerisk eskalation i Europa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Og den indenrigpolitiske udvikling i Danmark er at vi skal til at producere våben og ammunition for adskillige mia mere hvert år.

Vi har et krigerisk diktatur med store naturressourcer som nabo. Og de overfalder gerne naboer for ed våbenmagt at gennemtrumfe diktaturet.

John Hansen, Erik Tvedt, Ole Olesen, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kim Folke Knudsen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar

@Nils Bøjden
Nej, vi behøver ikke flere våben, men ammunition kunde vi godt bruge en del af. Så er det bare skidt at centrum-højre solgte vores mulighed for selv at lave det. Og så skal vi lave flere skibe - både overfladeskibe og bade. og så skal vi have systemer til at "høre" hvor alle skibe der er for nær Denmark er.

Jeg ved ikke hvorfor computeren vil have der skal stå bade og ikke ubåde.

Eva Schwanenflügel, Mette Johansson, Ole Meyer, Holger Nielsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Aldrig mere en 24 Februar 2022

Vi mindes de tusindvis af ukrainske mænd kvinder og børn, som er døde i denne forfærdelige krig.

Vi mindes de tusindvis af ukrainske børn som er kidnappet og bortført til Det Russiske imperium

Vi mindes de tusindvis af tapre ukrainske mænd, kvinder og børn, som har fået ødelagt deres liv deres hjem og deres helbred, som følge af det brutale russiske overfald.

Vi er med Jer ukrainere til enden på denne krig uanset hvordan den ender.

Det Russiske Imperium viser sit sande ondskabsfulde ansigt opslugt af herskersyge og syltet ind i løgne, selvretfærdiggørelse paranoia over nabo nationer og drevet af et krigsgale ønske om at herske med vold og magt og terror over hele Verden. Ingen hæmninger ses i dette stalinistiske regime en fjende af civilisationen og en fjende af den frie Verden af demokratier og frie folk på Jordkloden.

Holodomor 1920´ernes forsøg på at sulte ukrainerne i hjel fra Josef Stalin

Polen 1939 destrueret og opløst af Nazityskland og Sovjetrusland

Finland 1939 Vinterkrigen det russiske overfald på vores nordiske broderfolk med det udtrykkelige formål at udslette Finland som nation.

DDR 1953 Det russiske overfald i på arbejdere og civilbefolkningen i den besatte del af Tyskland, fordi borgerne ønskede bedre levevilkår og mere frihed.

Ungarn 1956 det russiske overfald på Ungarn for at kvæle befolkningens ønsker om demokrati og frihed.

Tjekkoslovakiet 1968 det russiske overfald på Tjekkoslovakiet for at kvæle befolkningens ønsker om demokrati og frihed.

Afghanistan 1979 Overfaldet på Afghanistan for at bemægtige sig fuld russisk kontrol over det afghanske folk

Syrien 2011 Russiske terrorbombardementer og ødelæggelse af store dele af Syrien for at holde Assad diktaturet ved magten og ødelægge det arabiske forår.

Ukraine 2022 24 Februar 2022 Det russiske overfald på Ukraine for at kvæle befolkningens ønsker om frihed og demokrati og for at gentage hvad russerne gjorde i Polen destruere og ødelægge et helt folkefærd en nation og dets kultur.

Hvor Den røde terrorhær hærger efterlader den sig ALTID total ødelæggelse og destruktion i fortiden nu og i fremtiden.

Winston Churchill speech 4. June 1940:

"The British Empire and the French Republic, linked together in their cause and in their need, will defend to the death their native soil, aiding each other like good comrades to the utmost of their strength.

"Even though large tracts of Europe and many old and famous states have fallen or may fall into the grip of the Gestapo and all the odious apparatus of Nazi rule, we shall not flag or fail.

"We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our island, whatever the cost may be.

"We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender, and even if, which I do not for a moment believe, this island or a large part of it were subjugated and starving, then our Empire beyond the seas, armed and guarded by the British fleet, would carry on the struggle, until, in God's good time, the new world, with all its power and might, steps forth to the rescue and the liberation of the old."

House of Commons - 4 June 1940

BBC WORLD NEWS - 24 Februar 2022:

https://www.youtube.com/watch?v=AnDxp5FeJNg

VH
KFK

Erik Tvedt, Frederik Schwane, søren ploug, Thomas Andersen, Ole Olesen, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Aldrig mere en 9. April 1940

Aldrig mere en 24 Februar 2022

Leve det tapre ukrainske folk - Leve et frit og demokratisk Ukraine

Deres kamp i dag- er vores kamp i morgen.

Leve Kong Haakon den VII Leve vort norske broderfolk Leve Kongeriget Norge

Kongens Nei 1940 trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0

VH
KFK

Erik Tvedt, Thomas Andersen, Ole Olesen, Holger Nielsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis man vil se hvordan en krig forløber - fra national entusiasme til nederlag - bør man se filmatiseringen af Erich Maria Remarque´s bog "intet nyt fra vestfronten" på Netflix og huske på at det var optakten til 2. Verdenskrig hvor Göbbels under krigen spurgte tyskerne om "Wollt ihr den totalen Krieg" - det totale kollaps af al menneskelig moral og svaret var endnu værre - "Sieg Heil"

erik jensen, Kim Folke Knudsen, søren ploug, Marianne Wiltrup, Ervin Lazar, Holger Nielsen, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Snart vil verden indse, at en orden hvilende på autokrater dagsorden med både personlig og statslig kleptokrati ikke fungerer.
De bedragede masser vil vende sig imod tyve og bedrageriske ledere. Ordenlighed sejrer altid, for det tjener alles bedste. Biden formår at kommunikere dette.

Men lige nu hvor dyrtid og vreden over pandemien bølger og man kan glæde sig over billig russisk olie, har ordentlighed svære kår.
"Vokehed" lægger op til krænkethed og revanchisme på mere end 100 års forsinkelse i mange nyere landes økonomier.
Få forstår at der måske aldrig var noget egentlig alternativ til europæisk kolonialisme, men så ikke så snart vandt de tidligere kolonierne deres frihed før de søger efter nye kinesiske eller russiske lænker?!

Klaus Ankerstjerne Eriksen

Fredsforhandlinger ønsker vi alle, men baggrunden for fredsforhandlinger, hvordan ser de ud? Der er i hvert fald fire elementer, som bør indgå i præmiserne for fredsforhandlinger:

1) Putins krig er en erobringskrig. Han kalder ukrainerne for farlige fascister, men det er ukrainerne der har demokrati og folkestyre, mens Putin har sat sig enerådigt på magten i Rusland, Putins kritikere risikerer lange fængselsdomme. Den demokratisk valgte præsident Zelenskyj er ikke fascist. Det er despoten og diktatoren Putin, der er fascist.

2) Rusland er et lille land! Putin drømmer sig tilbage til dengang Sovjetunionen var en supermagt. Men Rusland er ikke en supermagt, Rusland er end ikke en stormagt. Der er færre indbyggere i Rusland end der er indbyggere i Nigeria, Bangladesh eller Pakistan. Økonomisk er Rusland heller ingen supermagt, Rusland har et bruttonationalprodukt på størrelse med Sydkoreas og bruttonationalprodukt pr. indbygger placerer Rusland på en 55. plads efter Bulgarien. Militært er Rusland også svag. Gammelt militærudstyr fra Sovjetunionens tid er ikke særlig imponerende.

3) Vesteuropa ønskede fred og godt naboskab efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991. ”Vi skaber forandring gennem handel” var den tyske kansler Angela Merkels parole. Hun var født og opvokset i Østtyskland. Grænserne var åbne efter murens fald. Handel, udveksling af arbejdskraft og det blev muligt at besøge hinandens lande. Men det fik Putin sat en stopper for, da han invaderede Ukraine for et år siden.

4) Det er Ukraine med støtte fra vesten, som fører en legitim forsvarskrig. Det er krigsforbryderen Putin, der har startet en krig mod en fri og suveræn stat. Alt tyder på, at russerne vil lide et svidende nederlag. Ukrainerne er overlegne i militært udstyr, i uddannelse af soldaterne og kampånden er også højere. Ukrainerne kæmper for deres frihed, mens russerne intet har at kæmpe for.

Der er sikkert flere spørgsmål og vinkler, som bør indgå i udgangspunktet for fredsforhandlinger. For fredsforhandlinger kommer der under alle omstændigheder.

Nels Friis Christensen, Kim Folke Knudsen, Erik Tvedt, Torben K L Jensen, Frederik Schwane, Thomas Andersen, Kim Morten Nissen, Rolf Andersen, Lasse Schmidt, Ole Olesen, Jan Kauffmann, Ole Meyer, Dennis Tomsen, Nova Lone Jespersen, Holger Nielsen, Torben Siersbæk og Antoniette caldera anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

"Mette Frederiksen afviser enhver forhandling om fred. Rusland vil den ikke" siger Mette Frederiksen ifølge Kristelig Dagblad.

- Vi er nok lidt mere krigerisk end Gud tillader det.

Hvor det her ender er ikke længere til at sige. Men en ting er sikkert efterhånden. Det bliver langvarig. Ukraine krigen har ikke skabt eller startet en multipolær verdensorden. Den har været på vej længe. Men den har gjort den synlig.

erik jensen, Steen K Petersen, Poul Søren Kjærsgaard og Ole Meyer anbefalede denne kommentar

En artikel på diis.dk under overskriften "Har Vesten retten på sin side?
Står det til USA, skal folkeretten overholdes af Vestens fjender, men må brydes efter behov af USA og vennerne i Mellemøsten. Sådan har det været længe. Nu giver det bagslag." skriver Lars Erslev Andersen på diis.dk:
https://www.diis.dk/publikationer/vesten-retten-paa-side

Nu ved jeg ikke om sofakrigerne på information.dk vil anklage Lars Erslev Andersen for whataboutism, men hvis en debattør på trådene skrev noget lignende ville det helt sikkert ske. Begrebet whataboutism bliver misbrugt til at skyde andres saglige argumenter ned.

erik jensen, Jesper Eskelund, sys jensen, Jørgen Tryggestad, gorm petersen, Per Selmer, Marianne Wiltrup, Nils Finn Munch-Petersen, Mette Johansson, Finn Jakobsen, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, Anders Graae, Per Dørup, Ole Meyer, Ervin Lazar, Holger Nielsen, Steen K Petersen, Jan S. Jensen, Karsten Nielsen, Anders Reinholdt, jens christian jacobsen og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Alfred Rosen - 24. februar, 2023 - 06:07.

Der er ingen grund til at anklage Lars Erslev Andersen for whataboutism eller noget andet.

Til gengæld kan man spørge sig selv, hvad du havde skrevet, hvis du havde læst hele artiklen i stedet for at løbe med overskriften.

Så havde du nemlig også læst dette:
"Naturligvis skal vi i Europa hverken acceptere Ruslands aggressioner i Ukraine eller Putins seriøse trusler mod Polen og Baltikum. Men vi er samtidig nødt til at gentænke, hvordan et internationalt diplomati og samarbejde kan blive effektivt. Og i den forbindelse nytter det ikke, at vi automatisk gentager, at de vestlige værdier er gode og de andres onde:

Det eneste gode ved Ukrainekrigen er, at vi som nationer i Vesten er blevet særdeles bevidste om, hvor godt det er at leve i frie demokratiske samfund. Men den ubehagelige lære er, at det kun er os i kredsen af demokratiske stater – et absolut mindretal i verden – der mener, at den liberale orden er så guddommelig, at den hæver os over alt andet, herunder folkeretten."

Og du var også stødt på denne konklusion "Lige nu handler det internationalt selvfølgelig om at få stoppet Rusland, uden at det ender i en krig, der breder sig med risiko for yderligere eskalering."

Vil du stadig bruge Lars Erslevs artikel til at skose andres holdninger med nedsættende karakteristikker som "sofakrigere"?

Kim Folke Knudsen, Frederik Schwane, søren ploug, Rolf Andersen, Lasse Schmidt, Jens Christensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Olesen, Jan Kauffmann, Ole Meyer og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

PS.
Tak til DIIS for 22. maj 2022 at lægge hele artiklen fra Ræson (fra april 2022) frem til læsning uden abonnement.
Og til Alfred Rosen for henvisningen.

Alt i alt er situationen fortvivlende.
Og det værste er, at vi ikke kan se en ende på tragedien.
Besværgelser og bekendelser hjælper desværre ikke.
Men lad os lige tale pænt: jeg ser, Torben Siersbæk, at du ikke bryder dig om betegnelsen 'sofakriger'. Men selv har du vist flere gange brugt betegnelsen 'Putin-klakører' om folk, der ytrer sig til fordel for en neddæmpning af krigsretorikken.
Uanset hvad, skal vi jo ikke afgøre krigen - men du må da gerne udpege og begrunde, hvem du anser som Putin-klakør.

erik jensen, Jan S. Jensen, Carsten Munk, Alfred Rosen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Ove Skildal Nielsen

Det vil være en god ide a forhandle frem for at slås.

Hvad skal der så forhandles om?

Der kan forhandles om Ukrainsk overgivelse og de Ukrainske troppers afvæbning,
så Rusland uden yderligere kamp kan besætte Ukraine og indlemme det i Rusland.

Der kan forhandles om hvor meget af Ukraine, som skal afstås til Rusland.

Der kan forhandles om hvilken marionetregering Rusland skal indsætte i Ukraine.

Der kan forhandles om, at russerne trækker sig ud af de besatte områder, bevogtningen overtages af FN, områderne inddeles i zoner, der så stemmer om deres nationale tilhørsforhold. Det er kun folk, der var bosat i områderne i 2014, der har stemmeret.

Der kan forhandles om at russerne trækker sig ud af Ukraine.
Der kan forhandles om at russerne trækker sig ud af Ukraine, betaler krigsskadeerstatning og sender de bortførte Ukrainere tilbage til Ukraine.

Der kan forhandles om at russerne trækker sig ud af Ukraine, betaler krigsskadeerstatning, sender de bortførte ukrainere tilbage til Ukraine og stiller de russiske ledere for en krigsforbryderdomstol.

Hvilke muligheder er det sandsynligt, at begge parter vil godkende som forhandlingsgrundlag?

Iøvrigt, så har jeg fuld forståelse for, at Rusland er bekymret over, at Ruslands nabolande bliver medlemmer af NATO.
Jeg har også fuld forståelse for, at Ruslands nabolande gerne vil være medlemmer af NATO.

Torben Siersbæk, erik jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Claus Voltelen

Til Kim Folke Knudsens liste kan tilføjes angrebet på Polen i 1920. Ser man på tiden under zarerne, begyndte Ruslands kolonisering af Sibirien i 1580'erne og i de følgende århundrede erobrede russerne land mod syd, (krige mod Osmannerriget og Persien) bl.a. Krim, og mod vest (krige mod Sverige, Polen og Preussen), hvor Polens delinger og erobringen af Finland kan fremhæves. Et kig i et historisk atlas vil vise, hvorledes Rusland og senere Sovjet bredte sig. Det er åbenbart Putins opfattelse, at alle lande, som har været under russisk kontrol, skal tilbage til dette. På denne historiske baggrund er det fuldt ud forståeligt, at Ruslands naboer nærer dyb mistillid til Ruslands mål og hensigter. Et lille lyspunkt er det dog, at man godt kan være både humanist og tilhænger af menneskerettigheder i kampuniform. Mere sørgeligt er det, man kan støtte volden ved at prædike ikke-vold.

Kim Folke Knudsen, Erik Tvedt, søren ploug og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar

Den gruppe kommentatorer, der har lettest ved at forstå Ruslands sikkerhedspolitiske bekymringer, er sjovt nok ældre republikanere. De er åbne omkring, at Rusland - uanset præsidentens navn - geostrategisk har ret til at være mere paranoidt end de fleste andre lande. Måske barsler USA med en salomonisk løsning. Måske er verdens farligste krudttønde i virkeligheden Vesteuropa med forskellige sprog, kulturer, lovgivning. Manglende opbakning til institutioner, kleptokrati (ulovlig statsstøtte og svindel med EU midler)

Måske er superskurken OS SELV.

Frederik Schwane

gorm petersen, hvad berettiger Ruslands paranoia?

Torben Siersbæk, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Kim Folke Knudsen og Niels Jacobs anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Resultatet af denne krig bliver dannelsen af en reel EU-hær hvor Ukraine bliver haste-indvalgt i EU så de får del i det kæmpepotentiale der ligger i den europæiske industri der omstiller sig til våbenproduktion af høj kvalitet med fælles standard.

Artiklens forfatter, Mathias Sonne konkluderer: "Efter et års blodig krig er udsigterne til både fredsforhandling og fred således dystre."
Så er det, jeg undrer mig over, at det åbenbart totalt ignoreres, hvad jeg så i dette blads leder for et par dage siden om den kinesiske topdiplomat Wang Yi:
"Fra scenen i München talte den rutinerede kinesiske diplomat om at opretholde principperne om suverænitet, territorial integritet og FN-pagten."
Hvad har vi imod suverænitet, territorial integritet og FN-pagten?
Er det ikke netop dét, vi ønsker?
Hvis Kina kan presse Rusland til at respektere og opretholde disse tre principper, er det så ikke netop, hvad vi ønsker?
Hvorfor så på forhånd affærdige Kina?
Eller har vi selv noget i klemme i forhold til de tre nævnte principper?

Frederik Schwane

Arne Thomsen, det skurrer lidt i mine ører, at Kina kalder sig selv en fredsskabende nation... gør det ikke det samme hos dig?

Frederik Schwane, nå - kalder de sig selv dét?
Men så kunne vi jo passende give dem den mulighed at bevise det ved at få Rusland med på at respektere suverænitet, territorial integritet og FN-pagten.
Hvis det lykkes dem, vil jeg mene, at de faktisk er fredsskabende - især hvis vi ikkke hindrer dem - og viser den samme respekt.

Kim Folke Knudsen

@Aldrig mere en 24 Februar 2024

Endnu en opfordring på denne sørgelige dag, der markerer overfaldet på Ukraine og et Rusland som vender næsen tilbage til middelalderen.

Må vi få en asylordning, der giver russiske asylansøgere permanent ophold og beskyttelse her i Danmark som vel som i EU.

Kan hænde at der skal være et sikkerhedstjek for at si eventuelle agenter og fup asylansøgere fra desværre set i lyset af den skærpede sikkerhedspolitiske situation i Europa og i hele det frie og demokratiske Vesten.

Men vi skal tage os af og hjælpe af de russere, som modigt har forladt deres land og efterladt deres familie med den risiko det indebærer: for at regimet hævner sig på familie medlemmer med flere.

Alle russiske dissidenter og opponenter er velkommen her i landet og skal ikke lastes for det russiske styres misgerninger. Det er den russiske opposition vi skal støtte og bygge op i eksil medens denne her konflikt står på ligesom at tyske flygtninge fik et nyt hjem og asyl i USA i 1930´erne.

De manglende massehysteriske forsamlinger i Rusland tyder på, at der er en større uvilje og modstand mod krigen eller omvendt ikke den store sympati for Putins nye 1.000 års rige, men problemet er at alle spor af demokrati og tolerance er udslettet af det russiske diktaturs massive undertrykkelse af befolkningen og forfølgelse af selv den mindste bagatel af en afviger.

Derfor giv de russiske flygtninge permanent beskyttelse og et nyt hjem i det frie og demokratiske Vesten. I er velkommen her.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

Rettelse

Aldrig mere en 24 Februar 2022

Endnu en opfordring på denne sørgelige dag, der markerer overfaldet på Ukraine og et Rusland som vender næsen tilbage til middelalderen.

Må vi få en asylordning, der giver russiske asylansøgere permanent ophold og beskyttelse her i Danmark som vel som i EU.

Kan hænde at der skal være et sikkerhedstjek for at si eventuelle agenter og fup asylansøgere fra desværre set i lyset af den skærpede sikkerhedspolitiske situation i Europa og i hele det frie og demokratiske Vesten.

Men vi skal tage os af og hjælpe af de russere, som modigt har forladt deres land og efterladt deres familie med den risiko det indebærer: for at regimet hævner sig på familie medlemmer med flere.

Alle russiske dissidenter og opponenter er velkommen her i landet og skal ikke lastes for det russiske styres misgerninger. Det er den russiske opposition vi skal støtte og bygge op i eksil, medens denne her konflikt står på ligesom at tyske flygtninge fik et nyt hjem og asyl i USA i 1930´erne.

De manglende massehysteriske forsamlinger i Rusland tyder på, at der er en større uvilje og modstand mod krigen eller omvendt ikke den store sympati for Putins nye 1.000 års rige, men problemet er at alle spor af demokrati og tolerance er udslettet af det russiske diktaturs massive undertrykkelse af befolkningen og forfølgelse af selv den mindste bagatel af en afviger.

Derfor giv de russiske flygtninge permanent beskyttelse og et nyt hjem i det frie og demokratiske Vesten. I er velkommen her.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@Den russiske venden alt på hovedet

Det er påfaldende hvor travlt det russiske regime har med at henvise til alle de forholdsregler, de er nød til at træffe mod mulige aggressorer fra deres nabolande.

En livsfarlig cocktail at være nabo til billedligt talt.

Men i samme ånd så betragter det russiske regime det som en forbrydelse, at Ukraine ikke lægger sig fladt ned for Den røde terrorhær. I følge alle gældende internationale regler har en nation fuldt ud ret til at forsvare sig mod et uprovokeret og brutalt overfald som det russiske. Vi har ret til at støtte Ukraine i bestræbelserne på at modstå den russiske terror.

Den russiske forestilling om at være den forfulgte uskyldighed som kun vil balance mellem Stormagterne udstilles også når der ses på, at Rusland opruster med Kernevåben i et omfang, som ville de springe jordkloden i luften 1000 gange. Det er en sygelig og paranoid opfattelse af begrebet sikkerhed, som mest af alt minder om mafia banden, der er bange for rivaler ved deres dør.

Regimet i Kreml har travlt med at bedyre deres forsvar af deres interessesfære.

Jamen alle nationer har interessesfærer. Danmark har interessesfærer som rækker ind over andre nationer. Tyskland har det ligeså, og alle de andre nationer. Men det som 1945 bragte med sig var opbygningen af et solidt demokratisk fundament i Europa, hvor vi alle beslutter os for i fællesskab at erkende forskelle og respektere disse, at konflikter om interessesfærer mellem nationer, det løser vi ved et forhandlingsbord og aldrig ved at gå i krig mod hinanden. Se hvilken gevinst det har bragt den frie Verden af demokratier i Vesten.

Medens russerne graver sig ned i en krudttønde som i sidste ende vil føre til deres egen ulykke. Må denne erkendelse sive ind over Volga floden så russerne omsider indser, at de må af med dette hæslige neostalinistiske regime, der udnytter og udbytter deres egen befolkning.

VH
KFK

En nisse, en abe og en populær leder, som vestpressen ikke beskyldte for at være autokrat, sad rundt om et æble.

Hvem fik æblet ?

Svar: Det gjorde aben, for de to andre findes ikke.

Morale: Intet demokrati er bedre end de kræfter, der kontrollerer meningsdannelsen, og de kan ikke lide populære ledere.

Torben Siersbæk

@Arne Thomsen - 24. februar, 2023 - 19:47.

Det er ikke noget problem, at Kinas 12-punkts-"plan" taler for "at opretholde principperne om suverænitet, territorial integritet og FN-pagten."

MEN ... Det er altid en god idé at læse selvre teksten - og HELE teksten inden man udråber selvindlysende sandheder, der hører hjemme i skåltaler, som punkt 1 i det kinesiske "positionspapir" i dén grad er.

Allerede i punkt 2 skrider det (det må være lynkinesere...), idet den russiske position etableres som et fundamentalt princip: at landets "sikkerhedspolitiske interesser" skal respekteres.
Hvordan adskiller det sig fra Putins ufravigelige krav for overhovedet at indlede forhandlinger?

I papirets punkt 10 forlanger Kina at ensidige økonomiske sanktioner skal ophæves (fordel for hvem?)!

Og igennem hele papiret tales der om at det internationale samfund skal yde en ekstraordinær indsats for at undgå, at "krisen spinner ud af kontrol".
Jeg synes nok at DET er en underdrivelse af, hvad der foregår i Ukraine, og har foregået i nu over et år.

Mao. læs altid hele teksten inden du plukker de skønneste roser! Ellers er det, med en stor underdrivelse, manipulation du bedriver!

Se positionspapiret her: https://www.mfa.gov.cn/eng/zxxx_662805/202302/t20230224_11030713.html