Leder

Ansvaret for jordskælvets høje tabstal kan ikke bortforklares: Erdogan bør gå

Den tyrkiske præsident kan næppe overleve vreden over den korruption, der har begravet titusinder under kollapsede bygninger med dispensation for jordskælvsregulativer – heller ikke ved en udsættelse af valget i maj
De dystre – muligvis sekscifrede – tabstal som direkte følge af statslig slendrian kan ikke bortforklares: Erdogan må gå.

De dystre – muligvis sekscifrede – tabstal som direkte følge af statslig slendrian kan ikke bortforklares: Erdogan må gå.

Adem Altan

Udland
17. februar 2023

De to jordskælv, der den 6. februar ramte 13 millioner i ti provinser, har afgørende ændret det politiske billede i Tyrkiet: Hvor præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regerende islamiske AK-parti før den dato med nogen overbevisning kunne hævde, at oppositionens harske kritik var misundelse og nid og nag, har naturkatastrofen brutalt eksponeret et inkompetent og nepotistisk præsidentstyre præget af despoti og religiøse myter, herunder Erdogans koranfikserede diktering af centralbankens rentepolitik, der har smadret økonomien med en inflation på omkring 80-85 procent.

Men også ud i detaljen registreres svamp og råd som eksempelvis, at chefen for statens katastrofeberedskab er en islamisk teolog hentet i Diyanet, direktoratet for religiøse anliggender – og sådan kan man blive ved.

’Ikke til debat’

I disse dage skændes politikerne om en udsættelse af det tilstundende valg – uofficielt havde Erdogan flyttet valget frem fra juni til 14. maj – men nu kan enhver se det umulige i at organisere troværdige valghandlinger i de jordskælvsramte provinser, der er erklæret i undtagelsestilstand.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Aha- Et regimeskifte iTyrkiet orkestreret af en vis dansk journalist der går under navnet Lasse Ellegaard.