Leder

Den første dag i marts: Vinteren gik uden energipanik – vi har stækket Putins gasvåben

Europa har i den forgangne vinter hverken oplevet folkeoprør, konkursbølger eller strømnedbrud – og vi har stækket et af Putins stærkeste våben: Afhængigheden af russisk energi. I klimamørket bør dette lyspunkt få os til at holde fast i energibesparelserne og satse langt hårdere på grøn omstilling
Hvad gennembrød den sorte jord, spurgte Kaj Munk den første dag i marts. Det upoetiske svar i år 2023 er: Arabisk og amerikansk LNG-gas, som har afbødet vinterens energipanik – og købt europæerne værdifuld tid.

Hvad gennembrød den sorte jord, spurgte Kaj Munk den første dag i marts. Det upoetiske svar i år 2023 er: Arabisk og amerikansk LNG-gas, som har afbødet vinterens energipanik – og købt europæerne værdifuld tid.

Johnny Madsen

Udland
1. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvad gennembrød den sorte jord, spurgte Kaj Munk i sit selv- og nationalromantiske modstandsdigt om den første dag i marts.

Hans svar var dengang i 1943: den søblå anemone. Den første dag i marts i 2023 er svaret noget mindre poetisk og dog opløftende: Arabisk og amerikansk LNG-gas gennembrød jorden og reddede os – sammen med stærke europæiske energibesparelser og milliarder af støttekroner og -euro – fra den omfattende energikrise, som vi med rette frygtede i løbet af 2022 efter Putins invasion af Ukraine.

I bagklogskabens lys er det let at pege fingre ad de dyre fejl, vi har begået – og ad den panik, som de nationale og europæiske debatter om sanktioner mod russisk energi medførte, mens panikkøbene på gasmarkedet fik priserne til at tordne i vejret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

“ Men hånden på hjertet: Økonomisk og geopolitisk vil vi hellere være afhængige af Qatar, Saudi-Arabien og USA end af Rusland. “

Så, vi fortsætter med krig.

Alfred Rosen, Mogens Holme og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Og skulle vi SÅ ikke komme igang med at udbygge et fælles-europæisk el-net ?

Jeg mener: mere og mere energi bliver transmitteret som elektricitet, og brugt som elektricitet ... bare tænk på det voksende antal el-biler.

Det er helt fint med vindmøller og solceller (og ny sikre former for a-kraftværker), men el-energien skal jo transporteres fra dér, hvor vinden blæser, og dér hvor solen skinner og frem til dér, hvor energien skal bruges ... både i tid og geografi.

Der er selvfølgelig også teknologier til oplagring af el-energien: Power2X, varmelagre, flywheels etc. Men de kan altså kun bruges til 'peak-shaving', altså udjævning i misforholdet mellem produktion og forbrug.

Med andre ord: Et kraftigt, internationalt el-fordelingsnet er der et STÆRKT behov for ... så politikere: KOM IGANG.

Der er masser af mere eller mindre private selskaber, der er parat til at levere el ind i et stærkt el-net, men der er utallige bureukratiske forhindringer for, at bare - helt simpelt - at slutte nogle solceller eller en vindmølle til el-nettet.

Lasse Schmidt

Så, vi fortsætter med at støtte Ukraine i deres forsvarskamp mod et fascistisk, imperialistisk Rusland, der i ord og handling forsøger at udrydde Ukraine, ukrainerne, ukrainsk kultur og ukrainsk sprog. Det virker som en god beslutning.

Jeg så gerne, at vi kom hurtigere i gang med den grønne omstilling, så vi slet ikke var afhængige af slyngelstater.

Jens Thaarup Nyberg

Nu også økofascismen.