Det er deres frihed og vores sikkerhed, som er på spil i Ukraine

Efter Ruslands invasion af Ukraine for snart et år siden er vi i den ubehagelige situation, at Europas sikkerhed defineres af militær styrke på slagmarken. Fortsat støtte til Ukraine er nødvendig, men det er en kritisk indsats mod militariseringen af vores eget samfund også
Efter Ruslands invasion af Ukraine for snart et år siden er vi i den ubehagelige situation, at Europas sikkerhed defineres af militær styrke på slagmarken. Fortsat støtte til Ukraine er nødvendig, men det er en kritisk indsats mod militariseringen af vores eget samfund også

Sofie Holm Larsen

Udland
3. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

LEDER – Det kan virke forkert, at Vesten og Danmark efter de mislykkede militære interventioner i Afghanistan, Irak og Libyen nu igen er engageret i en krig. Vi gik ind i fremmede lande uden klare succeskriterier eller planer for at afslutte missionerne og begrundede det med de højeste idealer og kampen mod ondskab og undertrykkelse.

En lære af de fiaskoer er, at militær og teknologisk overlegenhed ikke er tilstrækkeligt til at opnå vores politiske mål med krigen. Det var allerede moralen efter Vietnam. En anden lære er, at der var alt for lidt offentlig kritik og alt for stor tillid til krigen som metode. En tredje konklusion kunne være, at det, vi har brug for, ikke er mere militær og oprustning, men en ny fredsbevægelse og besindelse på de ikkemilitære virkemidlers potentiale. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Den russiske Konføderation har vist sit sande krigsgale ansigt

med det nuværende Stalinistiske Regime under Diktatoren Vladimir Putin.

Det må derfor være helt slut med selvpålagte begrænsninger i våbenstøtten til Ukraine.

Tilfør alle de våben som er nødvendige for at smide Den Røde Hær på porten og langt ind i det russiske imperium punktum

NATO bør etablere den første Ukrainske brigade i NATO regi som kan være bindeled og koordinator for træningen af de ukrainske værn i NATO området. Hovedformål at gøre den ukrainske hær endnu stærkere indenfor flåde, hær og luftvåben.

Drop forbeholdet mod at uddanne ukrainske piloter og forsyn Ukraine med alle de fly vi har kapacitet og mulighed for at levere.

Militariseringen af samfundet er ikke noget minus: Det er en nødvendighed. Vi har levet i 30 års løgn med at vi kunne læne os tilbage handle med russerne og gøre os økonomisk afhængige af dem. Gik noget galt så kom USA ilende til og løste alle vores sikkerhedspolitiske problemer. Ikke underligt at USA fik nok af et Europa som ikke ville yde selv til eget forsvar men forventer at andre nationers unge mænd og kvinder skal sætte deres liv på spil fordi vi er magelige og tilbagelænet.

Vi skal op på at anvende minimum 5% af BNP på oprustning.

Værnepligten skal udvides til 2 år og der skal indføres en kortere civil værnepligt for dem som ikke er indkaldt til Danmarks Forsvar. Vi skal have et finsk total forsvar som sikrer at der er en stor og omfattende sikringsstyrke i tilfælde af et russisk overfald på vores nordiske broderlande og på vores eget Kongerige.

Den stående hær skal forøges med mange personer og ligeså materiellet ud fra de aftalte behov i NATO alliancen.

NATO skal udvides med de nationer i Europa som ikke nu er medlem af alliancen. Vores sikkerhed hedder EU+NATO. NATO skal tilbyde Japan, Syd Korea, New Zealand, Australien, Singapore, Filippinerne at tilslutte sig alliancen sammen med demokratisk sindede nationer i Syd Amerika for tiden f.eks Argentina, og Brasilien.

NATO skal modernisere og udvide arsenalet af Kernevåben samt udstationere disse i Polen Rumænien og andre medlemslande, som nu er truet af det stalinistiske russiske diktatur.

Total boykot af Den Russiske Konføderation på ubestemt tid fremover nul varer og tjenesteydelser mellem vores fjende og Den Frie Verden af demokratier i Vesten.

Kun gennem styrke og afskrækkelse kan vi afholde det vanvittige og krigsgale diktatur i Rusland fra deres iscenesatte plan om at undergrave Verdensfreden ødelægge demokratierne i Europa underlægge sig Europa og plyndre Europa for alle værdier.

Midt i Bededags diskussionerne. Jeg synes ikke vi skal fjerne helligdage. Mennesket har brug for hvile i en travl og stresset tid. Vi skal ikke kaste vrag på vores kristne værdigrundlag og sælge helligdage for arbejdsudbud.

Men det er klart at en omfattende omstilling til krigsproduktion i hele Europa kræver sit og at vi må være indstillet på at der skal ydes økonomiske og personlige ofre.

Ofre som er små sammenlignet med den ukrainske befolknings skæbne nu med den russiske terrorkrig og forsøg på at overfalde Ukraine på samme måde som DE og Adolf Hitler med russisk støtte Josef Stalin overfaldt Polen i år 1939.

Husk at Franklin D Roosevelt med Demokraterne for 80 år siden indførte 48 timers arbejdsuge i en række amerikanske storbyer og industrier for den gang var det DE og Japan og Italien som vi skulle slå for at bevare vores frihed og demokrati og civilisation. Der kan ikke forhandles med en Adolf Hitler og der kan ikke forhandles med en Japansk hærledelse, som har foranlediget så meget lidelse og død for nationer omkring dem. Det er helt udelukket. Det var for 80 år siden: Det er og bliver dem eller os og sådan er det også i dag. i år 2023.

Der er desværre ingen vej tilbage- Det russiske Regime er en fjende af demokratiet og den frie Verden så længe Vladimir Putin og hans kriminelle bande er ved magten i Kreml.

Til den russiske befolkning: gør oprør inden at det her ender i en altødelæggende 3. Verdenskrig. I kan spare jeres nation for mange lidelser. Den der tier og samtykker kan for sent komme til at fortryde at de ikke gjorde aktiv modstand mod deres grusomme ledere Det russiske diktatur i Kreml. Det store flertal af russere vil helt sikkert blive forfærdet ved at erfare, at de er en nyttig brik i en grusom terrorkrig mod en brodernation Ukraine og mod det ukrainske folk. Derfor er oprøret den eneste udvej. Den der tier samtykker den der vender hovedet væk og fornægter realiteterne samtykker.

Kæmp for alt hvad vi har kært.

Leve Kong Håkon den VII Leve det norske folk, Leve Kongeriget Norge.

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0

VH
KFK

olivier goulin, Holger Nielsen, Torben Kjær Andersen, Peter Hansen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Kernevåben. Hallelujah... Helt ærlig.

Hvis mennesker som Ander Fogh Rasmussen forsøger at sætte dagsorden i verden, så er vi fortabt.

Diplomati og mellemfolkelig forståelse frem for kernevåben. Tak. Eller skal vores børn afskæres fra en fremtid?

Hvad der er foregået siden murens fald i 1991 er fuldstændig tåbeligt. Er der virkelig fortsat nogen, som er så naive at tro verden fortsat vil underkaste sig udbytning som de seneste 500 år?

Hans Aagaard, anne merete møller, Ejnar Søndergaard, Lars Løfgren, sys jensen, erik jensen, Viggo Okholm, Erik Boye, Steen K Petersen, Alexander Bak, Holger Nielsen, Carsten Munk, Per Selmer, Inger Pedersen, Jørgen Tryggestad, Ervin Lazar, Jan S. Jensen, Nova Lone Jespersen, Torben Arendal, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

En tynd kop te, Rune Lykkeberg.

Hans Aagaard, Ask Emil Skovgaard, Steen K Petersen og Steen Piper anbefalede denne kommentar

Er helt enig med Jesper Johansen i at verden ikke vil underkaste sig udbytning . Det er netop det Ukraine kæmper for at undgå. Vi ved at den russiske elite har/havde store planer for at berige sig. Ruslands angreb er blandt andet et kolonialt projekt.

Karen Marie Rasmussen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Jan Kauffmann, Torben Kjær Andersen, Niels-Simon Larsen, Alvin Jensen, Jacob Nielsen, Lasse Schmidt, Danny Hedegaard, Jens Christensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Meget velfunderet og velskrevet leder. Det kan dog tilføjes ,at Kissinger på Davos gav indtryk af at have skiftet holdning. Han støtter nu bevæbning af Ukraine og befrielse af hele landet

Holger Nielsen, Steffen Gliese, Niels-Simon Larsen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen, Jacob Nielsen, Tommy Clausen, Peter Krogh og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Sat på spidsen satser vi på at køre Rusland ned, uden at de vil affyre atomvåben. Putin vil kunne stoppe hele evolutionen. Atomar gengældelseskrig har kun ét resultat, og vi ved det. Mærkeligt, at det ikke har spillet en større rolle i diskussionen.
På den anden side kan vi heller ikke lade os lede af diktatorer. Det er et rigtig grumt dilemma.
Den linje, vi følger, er, at Rusland bryder sammen, og der kommer borgerkrig, hvorunder flere lande river sig løs. Problemet er dog stadigvæk, hvem der så får nøglen til affyring af atomvåbnene. Det problem kunne vi have løst på et par årtier, men der er tiden gået med at indgå lukrative aftaler med Putin.

Jesper Johannsen, Freddie Vindberg, Mogens Kjær, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Klaus Ipsen, Alvin Jensen, Ejvind Larsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En velocervejet artikel om mennesket evige paradoks mellem krig og fred - Lykkeberg og jeg giver dig ret,her er ikke plads til at lade Putin føre krig mod et land der er medlem af FN og dermed beskyttet af FN´s charter. Det var USA der først brød den men det er et dårligt argument når det i sidste ende drejer ssig om Verdensfreden for hvis Putin opnår sine mål hvad skal vi så med FN ?

Jesper Johannsen, fin egenfeldt, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Niels-Simon Larsen, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Og det bliver ikke bedre af at Rusland er permanent medlem af sikkerhedsrådet.

Jesper Johannsen, Freddie Vindberg, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Jørgen Mathiasen, Mikael Aktor, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Såfremt Putin er en krigsforbryder, hvilket han basalt set er, så må vi ikke glemme, at Poul Nyrup Rasmussen faktisk er det samme, korttidshukommelsen fra før det 21 århundredes krige lider dog gevaldigt i mediedækningen, det er som om folk kun kan huske Anders Fogh Rasmussen og krigsdeltagelsen i Irak.

Dette er på ingen måder et forsvar af Ruslands ageren, hvad der skete i 1999, kan dog på mange måder sammenlignes med hvad der sker i Ukraine, begrundelserne er på mange områder sammenlignelige, hvad der skete i 1999, skete dog uden nogen former for FN mandat, hvorfor det at Poul Nyrup gjorde faktisk er mere problematisk end hvad Anders Fogh Rasmussen gjorde historisk set, at Anders Fogh, hvilket er min vurdering, så burde flette "næbbet" er noget helt andet.

Det vi som borgere burde blive bedre til, ikke alene i Danmark, men også resten af verden er, at forstå at efterretninger som oftest er en fis i en hornlygte som fører til bombninger, krudt og kugler. Som Danskere burde vi tage udgangspunkt i året 1807 hvor Englænderne udførte det første egentlige terrorangreb i nyere tid, da de med ny teknologi satte København i brand. Englænderne angreb Danmark på baggrund af efterretninger som ingen hold havde i virkeligheden, det samme skete i 1999 og i 2003.

Måske det "simple" svar for fremtiden er, at den bedste mulighed vi som borgere har er, at se på hvad efterretninger faktisk fører til, og erkende det som faktisk ikke er, dernæst hvis man ellers har lyst, at studere militærpsykologi, og hvad som faktisk sker under krig er dog på ingen måde sjov - men nødvendig læsning, et af de eksempler der i militærpsykologi gives er eksempelvis historien om hvordan en kvinde fik stukket et maskingevær op i skeden, hvorefter soldaten trykkede på aftrækkeren ... dette er blot et eksempel af mange som eksisterer på at folkeret blot er et begreb for at beskrive den godes kamp mod den onde, den faktiske sygdom er de efterretninger som legitimeres til "lov" for at føre krig, så spørgsmålet er vel egentligt, hvorfor er vi så historieløse, kunne det have noget med mediedækningen og at efterretningers dårligdomme som det eksempelvis var tilfældet i 1807 førte til en krig som ikke burde være., hvad med at vi faktisk uddannede kommende generationer i efterretningernes dårligdomme som erstatning for at det er sejrsherrerne som skriver historien efter hvilken der undervises efter..!!

Freddie Vindberg

Vestens ledere, skal sætte sig sammen Putin - og få en fredsaftale.

Lars Løfgren, sys jensen, erik jensen, Viggo Okholm, Flemming Berger, Steen K Petersen, Per Dørup, Holger Nielsen, Carsten Munk, Antonieta Medeiros, Per Selmer, Ervin Lazar, Torben K L Jensen, Karsten Nielsen, Mogens Holme, Niels-Simon Larsen, Jan S. Jensen, Torben Arendal og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Tyrkiet skal smides ud af NATO.

Ask Emil Skovgaard, Torben Skov, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Mogens Holme og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Borregaard: Det burde da være slået så rigeligt fast forlængst, at resolution 1441 ikke gav den fornødne hjemmel til at gå ind i Irak, selv om visse vestlige ledere, inklusiv danske, dengang stædigt hævdede det. Der var heller ikke FN-mandat til, at NATO gik ind i Kosovo i 1999, men de gjorde det heldigvis (!) alligevel, samtidig med at særligt Clinton & Albreight var helt reelle mht at vedkende sig, at mandatet ikke forelå pga det så ofte handlingslammede sikkerhedsråd. Så jeg synes, du vender de forskellige ting på hovedet

Mht validiteten af efterretninger er det iøvrigt værd at huske på, at USA gentagne gange advarede mod et forestående angreb på Ukraine og viste fotos af russisk troppemobilisering mod grænsen. Men mange, også her, havde ret beset ikke andet end hån tilovers for det.

Ask Emil Skovgaard, Erik Karlsen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Johannsen

Mette, Jacob og Lars har netop været sammen en tur til ruinerne i Ukraine. Det er der kommet en masse gode billeder ud af.

Tak til Mette, Jacob og Lars for indsatsen, som jo ikke har været helt ufarlig.

Jesper Johannsen

Michael Borregaard
02. februar, 2023 - 23:39

Anders Fogh Rasmussen har fået Danmark til at deltage i en ulovlig krig. En krigsforbrydelse uden sammenligning i Danmarks historien. En ulovlig krig som såvel Tyskland som Frankrig klogelig udlod at deltage i. En katastrofe for verdensfreden, som Fogh trak Danmark ind i. Utilgiveligt. En ulovlig krig, som Danmark blev trukket ind i grundet en USA fanatisk Anders Fogh Rasmussen. Som belønning fik hr. Fogh Rasmussen en post som NATO's generalsekretær og et spar ophold på George W. Bush's Texas Ranch alt inklusiv.

At Poul Nyrup Rasmussen skulle have deltaget i noget lignende er fuldkommen latterligt.

sys jensen, erik jensen, Ask Emil Skovgaard, Steen K Petersen, Erik Karlsen, Holger Nielsen, Steffen Gliese, Jørgen Tryggestad, Ervin Lazar, John S. Hansen, Torben Arendal og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Vi bliver altså nødt il at se i øjnene, at de danske krigseventyr i vor tid ene og alene har baggrund i, at Danmark er en villig lydstat il USA - al det andet fis er bortforklaringer. Forstå det dog: Danmark er e betydningsløst land, der 'tilfældigvis' samtidig er kolonimagt/ Rigsfællesskabshjemsted for en vigtig del af USA's territorialforsvar.

Hans Aagaard, Ejnar Søndergaard, Lars Løfgren, Mikael Velschow-Rasmussen, erik jensen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Per Dørup, Holger Nielsen, Per Selmer, Jørgen Tryggestad og Jan S. Jensen anbefalede denne kommentar

Det er rimelig let at imødegå Finn Jacobsens konspirations teori om , at Danmark blot er en lydstat til USA( tanken giver mig i øvrigt association til reichburgerne ) : Der er inden for både Nato og Eu forskellige holdninger og tilgange til Krigen i Ukraine , Feks i Ungarn og Tyrkiet. Danmark kunne således efter alt at dømme selv have valgt en anderledes tilgang . Imidlertid er der i Folketinget stort flertal for den førte politik. Det er vist kun Martin Henriksen , der ikke støtter levering af våben.

Jytte Rasmussen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Vi behøver ikke en masse ordguf for at forklare Danmark position i ukraine. Vi gik en som værende på hold NATO og som sådan går vi ind for at sende våben til ukraine. Vores position betyder , at vi altid lægger os pænt bag USA. Så er situationen - lærte vi efter Afghanistan- allerede halvt vundet. The Guardian kunne fortælle forleden at UK har akkurat samme position. Så selv store lande lægger sig altid i den amerikanske slipstøm, for så sige sikre sig det ene point. Men tabe, det plejer vi jo eller det gjorde vi i alt fald i Afghanistan.

Hans Aagaard, Ejnar Søndergaard, Per Dørup og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Militært og politisk sigter vi på Ruslands sammenbrud, men det er et åbent spørgsmål, om en stor atommagt lader sig militært ydmyge. Dens atomslagstyrke var netop en garanti mod militær ydmygelse.
Der er noget paradoksalt i at bruge en masse penge på noget, man ikke tør bruge alligevel.
Der er således lagt op til, at Rusland skal vise den største forståelse og medfølelse eller trykke på verdens undergangsknap.
Man kan også tænke sig, at Putin træder frem på scenen som verdens frelser og tager alle stikkene hjem ved at sige, at han som den nye, ansvarlige ‘verdensånd’, vil foreslå en verdenskonference om at afslutte alle krige. Altså to perspektiver: Verden kan få alt eller intet.
Det er nok kun få, der tør tro på, at bødlen omvender sig, og så er der kun den store katastrofe tilbage eller den tredje mulighed, at Ukraine giver op og Putins oligarker snupper landet, og hvem tror på det?

Ang. Verdensånden: Hegel så verdensånden til hest, da Napoleon red ind i Prøjsen.

Kære kim Lahn: jeg har faktisk ikke nogen konspirationsteori - jeg har blot lyttet til alle vore statsministre, der gennem umindelige tider har sagt og gentaget, at USA er Danmarks bedste og helt enestående gode ven og allierede. Ih, hvor vi gungrer, sagde musen til elefanten, da de gik over broen. Ingen konspiration, ingen mystik. Gud ved, hvad vi siger, når Trump kommer til igen og siger, at han giver fanden i Nato.

Hans Aagaard, Lars Løfgren, erik jensen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Per Selmer og Jan S. Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis FN ligesom EU ikke var tynget af vetoregler, kunne den altovervejende fredselskende del af verdenssamfundet allerede fra på mandag re-designere Donbas, som én stor krigslegeplads. Man skal se for sig et reservat for diktator-waanbees og lejesoldater, didkommet fra alle afkroge af verden til en scenografi der lever fuldt ud op til de standarder ungdommen af i dag er vandt til fra deres elskede World of Warcraft.
Det eneste der mangler for at sætte spillet i værk, ud over politisk handlekraft, er at få udskiftet alt livsfarlig ammunition (som i øvrigt allerede er i restordre på begge sider af fronten) med paintballs.
Efterfølgende vil der selvfølgelige være nogle våbenleverandører som skal kompenseres, for ikke at kunne opretholde den samme indtjening som før omlægninge; så hele den del kommer vi nok også til at skulle gentænke som følge af eliminereringen af dødeligheds-aspektet på slagmarken.

Ej OK. Krigen i Ukraine er måske ikke helt at sammenligne med et computerspil, men hvad så med et tredimentionelt geopolitisk skakspil, hvor de hvide brikker repræsenterer demokratiet, mens de sorte repræsenterer diktaturet og/eller autokratiet?

"Tak" i øvrigt til Kina, Brazilien og Indien for at spille med, ved simpelthen at vende det blinde øje til.

En lille anekdote fra Twitter om de kinesiske luftballoner der er set over USA:

U.S. Naval Institute@NavalInstitut
Since "Chinese Spy Balloon" is trending: In 1945, the crew of USS New York spotted a sphere that they thought might be a Japanese balloon weapon. The captain ordered it shot down but none of the guns could score a hit. Finally, a navigator realized they were attacking Venus.

Nike Forsander Lorentsen, Holger Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En lille anekdote om Stalingrad.

"In 1943 the battle of Stalingrad concluded. A fascist, genocidal invasion of a country for made up reasons flattened a city in an illegal war of agression.

Imagine that happening today."

Karsten Nielsen

Jeg synes, at Runes leder virker noget ”forvirret” uden en klar tråd. Men Rune har ret mht., at den italesatte fortælling om demokrati versus autokrati er en amerikansk proklamation eller fortælling – og den slet ikke har tilslutning i de fleste af verdens lande. Tillad mig at citere den russiske udenrigsminister fra i dag: ”Rusland finder forståelse for årsagerne til den ukrainske konflikt med de fleste asiatiske, latinamerikanske og afrikanske lande ” Og videre: "De har taget en afbalanceret holdning til konflikten i Ukraine, som var en konsekvens af den langvarige krise i europæisk sikkerhed". I går udtalte han, at krisen kun kan løses ved, at diplomater afklarer krisen i et geopolitisk perspektiv. Problemet er helt sikkert komplekst – så i det perspektiv kan jeg godt forstå Runes lidt ”mærkelige” leder. Netop det med det geopolitiske spil kan ikke ses eller forstås, når krisen i medier og af vestlige politikere konstant fremstilles alene som et større lands angreb på et mindre. Især bør USA.s geopolitiske interesse, som den fx fremgår af RAND-rapporten fra 2019 om ødelæggelse af Rusland som led i opgøret med Kina - frem i lyset. Ligeledes tilgængelige planer om opdeling af Rusland efter et tilstræbt regimeskifte. Uden denne "større" forståelse stævner vi muligvis mod en katastrofe.

Hans Aagaard, Ejnar Søndergaard, Lars Løfgren, Mikael Velschow-Rasmussen, Anders Graae, erik jensen, Viggo Okholm, Per Dørup, Flemming Berger, Freddie Vindberg og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

@ Kim Folke Knudsen

Hvis man vil skrive et sarkastis/ironisk indlæg, så er det spild af læsernes tid at bruge så meget plads, som du gør.

Hvis du virkelige mener dit indlæg alvorligt, vil jeg bede dig om at tænke dig bare en lille bitte smule om, for du går tasterm. Fx skriver du:

"Midt i Bededags diskussionerne. Jeg synes ikke vi skal fjerne helligdage. Mennesket har brug for hvile i en travl og stresset tid. Vi skal ikke kaste vrag på vores kristne værdigrundlag og sælge helligdage for arbejdsudbud."

Så er det, jeg spørger mig selv: Er du fuldstændig afkoblet fra hverdagens realiteter. Efter nogle minutters hovedregning nåede jeg frem til, at du skal afskaffe samtlige helligdage samt fjerne 3 ugers ferie for at vores forsvarsudgifter skal nå op på 5 pct. af BNP. Og så er det vist kun 5 pct. til oprustning, du nemer Men du synes alligevel, at det bliver for meget at fjerne Store Bededag, fordi danskerne har brug for lidt frihed.

Hertil kommer tabet af BNP ekskl. forsvaret på 1½ år for samtlige værnepligtige. I al fredsommelighed spørger jeg derfor, om dit indlæg er ironisk/sarkastisk ment, eller om du bare er bindegal.

Hans Aagaard, Lars Løfgren, Per Dørup, Anders Graae, Steen K Petersen, Erik Karlsen, Ditlev Palm og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

@ Karsten Nielsen : hvilke konsekvenser bør den større forståelse føre til i den nuværende situation ?

Torben Lindegaard

@Rune Lykkeberg

"Senest har vi oplevet en regering fremrykke investeringer i Forsvaret, som ikke selv mener, at man har brug for det så hurtigt"
citat fra artikel

Det er en skam, at du ikke fik læst nyheder.tv2.dk, inden du skrev lederen.

TV2 er kommet i besiddelse af et notat, der viser Forsvarets ønskeseddel til politikerne - listen er alenlang.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-01-31-laekket-notat-viser-forsvarets...

De 3 danske fregatter har i 13 år sejlet rundt med tomme missilsiloer.
Ifølge EkstraBladet i dag er de indkøbte missiler dog ikke i stand til at stoppe
de moderne missiler, som russerne fyrer af i Ukraine !!!

Skal man le eller græde ??? - eller blive vred ???

I hvert fald er der et skrigende behov for hurtige investeringer i dansk Forsvar
også ifølge de sagkyndige i samme Forsvar

Marie-Christine Poncelet

Jeg synes at tit selvbedrag karakteriser mange af analyser om de vestlige lande s ageret.
Vores fortælling om os selv retfærdiggøre vores divers engagementer rundt omkring i verden.
Denne fortælling om os selv er ikke samme fortælling som de store demokratier ,som Rune Lykkeberg kalder dem: Indien, Brasilien, Sydafrika har om os, deres erfaring med de vestlige lande er noget andet end hvad vores fortælling siger.
Vores fortælling om vores kamp for frihed må være ret spøjse når disse lande har skulle kæmpe så hårdt imod de vestlige lande for at generobre deres eget frihed. Kan de tro på vores hensigt? Har vi reelle hensigter?
Stedfortræder krig er en beskidt, amoral affære, befolkningen i Ukraine bliver ofret, måske bliver resten af Europa også, det er som et fælde man er faldet i alt imens de vestlige lande opruster, militariserer befolkningers sind, præsenterer krigen som den eneste mulig fremtid, forbereder os til en ny krig , denne gang med Kina.
Og hvordan kan NATO være en demokratisk organisation når de fleste lande der er en del af den er dybt afhængig af et land: USA.
Stakler almindelige, magtløs borger i Europa, kræver Freden.

Hans Aagaard, Ejnar Søndergaard, Lars Løfgren, Mikael Velschow-Rasmussen, sys jensen, Anders Graae, erik jensen, Erik Boye, Alfred Rosen, Per Dørup, Flemming Berger, Karsten Nielsen, Jan S. Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg vil gerne have svar fra jer, mine meddebattører, om I er klar over, at der bliver sat alt på et bræt nu?
Det store spørgsmål er jo, om Rusland vil acceptere et nederlag uden at affyre atombomberne til sidst.
Jeg har lige hørt, at Anna Libak erklære sig enig i, at vi risikerer alt nu. Det er hun villig til.
De fleste undviger dette alvorlige spørgsmål.

erik jensen, Per Dørup, Arne Thomsen, Jacob Nielsen, Freddie Vindberg, Carsten Munk og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

@Jens Christensen

Du har fuldstændig ret i at resolution 1441 ikke gav den fornødne hjemmel, dette anfægter jeg ingenlunde, med henblik til krigen i 1999, var de nok mere "reelle" end i 2003, det jeg beskriver er "hovedårsagen" som førte til at man valgte aktivt at gå ind i krigen, et billede af en massegrav, etnisk udrensning, for at være helt konkret, det er historien om igen, når et billede bliver til aktive handlinger som fyldestgørende for at efterretninger som kalder til legitime krigshandlinger og fortolkninger af "folkeretten".

Angående Nyrup og NATO generelt. I Grækenland fandt tyve højesteretsdommere NATO skyldige i at begå krigsforbrydelser i henhold til Geneve-konventionen fra 1949. NATO blev dømt for at begå økologiske ødelæggelser, ved at bruge militær teknologi for at ramme befolkningens sundhedstilstand og naturen, samt for bevidst at ødelægge infrastrukturen i Jugoslavien. Derudover taler jeg ikke om at have hån over for noget som helst, ser mere det som sker i Ukraine som en selvopfyldende profeti på det uundgåelige af den såkaldte "foundation of geopolitics".

@Jesper Johansen

At Nyrup skulle have deltaget i noget lignende er fuldstændigt latterligt, dit incitament afhænger, læs oven for, af øjnene der ser. I Jugoslavien gik man kort sagt efter at ramme offentligt ejede selskaber og infrastruktur.

Til jer begge, Jens og Jesper, et af Ukraines krav til Rusland for at indgå fredsforhandlinger er, at Putin og Rusland accepterer at der bliver ratificeret et krigstribunal, for min skyld måtte dette gerne ske, personligt ville jeg faktisk elske det, lad det hellere ske i dag end i morgen, om det som sker i Ukraine i dag, så fremover vil blive brugt som målestok for hvad som skete i Balkan i 1990erne og fremefter for at sammenligne folkeretten er så det ubesvaret spørgsmål, hvorom alting er, krig er skidt, og handler om meget mere end dødstal alene i den sidste ende. Og for at slå det fast, at sige at noget er latterligt, Jesper, fremmer ikke en videre debat, jeg giver min mening til kende, står ved mine synspunkter, men er ikke bleg for faktisk at lytte til hvad I hver især faktisk skriver, måske jeg faktisk lærte noget af det er som udgangspunkt mit mål for mine indlæg og den debat enhver meningsudveksling i horisonten faktisk danner.

De herrer … god weekend.

Folket har mere end 2 års praksiserfaring som Coronapreppere og nu inflationsøvelser i smalhals – så hvorfor ikke med rettidig omhu fordele jodtabletter pigtråd feltspader håndvåben genoptrykke Viet Cong–kogebogen – og sætte alene i vildmarken på skoleskemaet .)

Jens Christensen

@Borregaard: Nu skrev du jo rent faktisk ordret dette: ".. hvad der skete i 1999, skete dog uden nogen former for FN mandat, hvorfor det at Poul Nyrup gjorde faktisk er mere problematisk end hvad Anders Fogh Rasmussen gjorde historisk set..."

Men det er da godt, hvis du så ikke rigtig mente det alligevel... ;-)

Igen ang efterretninger, journalistisk nyhedsformidling, fotos fra massehenrettelser (eksempelvis Srebrenica) osv, så er og bliver de naturligvis nok væsentlige for vores meningsdannelser. At nogle måske kan have været misvisende, gør dem ikke generelt undværlige. Heller ikke hvis deres indhold strider imod ens opfattelse af tingene.

olivier goulin

Vi må nok indse, at Rusland under den nuværende ledelse er blevet en 'Rogue' stat.
Det har været en lang glidende udvikling under hele Putin's regime - hvor man efterhånden helt utilsløret gennemførte snigmord på politiske opponenter langt udenfor landets grænser - med umiskendelige KGB/FSB metoder - og nu er avanceret til masseterror på slagmarken.

Putin respekterer ingen international retsorden, og hans metoder har mere og mere karakter af regulær terror. Han er helt på linie med Iran og Nordkorea - m.a.o. en stat i det Bush kaldte Ondskabens Akse. Rusland er i den klub nu

Det er et skrækkeligt dillemma, vesten nu står overfor: Uanset hvad man vælger, vil det få forfærdelige konsekvenser - om Rusland vinder eller taber.
Men een ting er sikkert: Enhver indrømmelse eller sejr til Rusland vil ikke være en holdbar løsning for vesten. Det vil ikke tilfredsstille Putin på sigt. Det vil kun give ham appetit på mere.

Og det vil bekræfte ham i rigtigheden af sin strategi.

/O

Karsten Nielsen

I forlængelse af mit indlæg kl. 1145 - tillader jeg mig at opfordre alle journalister, redaktører (fx Rune), kommentatorer her på sporet, m.fl. - til at tage et opgør med deres intellektuelle dovenskab - og sætte sig ind i de overordnede aspekter ved denne Ukrainekrig - og stoppe det snævre og forførende focus på "vores frihed" og kampen på slagmarken. Og lade sig inspirere af andre ude i verden, der langt fra er dumme, men faktisk har meninger, der burde vække til eftertanke. Lytter man herude i verden - er det faktisk NATO og USA, som opfattes som hovedårsag til krigen. Der er gode argumenter for denne deres opfattelse - men problemet for os er, at det med den massive ensidige fortælling i vores "bedrevidende" medier og politiske lag - nærmest er forræderi at pege på dette. Turde Information (og Rune) dog snart begynde at åbne op for en anden redaktionel linie!
Her et enkelt dryp af et link udefra - til modvægt mod vestlige narrativ.
https://geopoliticaleconomy.com/2022/03/28/global-south-blame-us-nato-uk...

anne merete møller, Ejnar Søndergaard, Lars Løfgren, Mikael Velschow-Rasmussen, Marie-Christine Poncelet, Anders Graae, Mogens Holme, erik jensen, Erik Boye, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Per Dørup, Ditlev Palm og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Kunne man mon forestille sig en FN-ledet folkeafstemning i de omstridte områder om hvem, menneskene dér ønsker at tilhøre: Rusland eller Ukraine, og forsøge at bruge dette som en vej til en fredsslutning?

Hans Aagaard, Lars Løfgren og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Når Rune Lykkeberg og Information har den linje de har, er det naturligvis ikke et spørgsmål om at turde, men om at de skriver hvad de mener er rigtigt, ligesom alle andre danske aviser og det samlede folketing minus Martin Henriksen. At nogle mennesker langt ude i verden , hvor angrebet på det europæiske land Ukraine ikke fylder så meget som i vesten, mener noget andet er da ikke et godt argument. De fleste mennesker i Feks Indien kender ikke Europas historie og aner ikke hvem Hitler er. Skulle deres Holding være vigtig ? Vås
Derudover forgår der massiv desinformation. Både Rusland og Kina har medier på spansk og andre sprog i latin Amerika og Afrika. Rusland er meget bevidst om at udnytte den postkoloniale diskurs til at sætte sig sammen med det globale syd i modsætning til vesten . Nogen få i vesten , som fylder lidt i informations kommentar spor, hopper også på den

Kim Folke Knudsen:
Der er mange synspunkter i en problematisk situation eller skal vi sige tragisk med unødvendige lidelser i en tid, hvor vi burde bruge vores kræfter på dialog, klima fes-og konfliktforskning i stedet for en vanvittig oprustning, hvor vi bilde ros ind det kan sikre os som mennesker m.v. Vorherre bevares:
Du har ret til at have dine synspunkter men disse får det til at risle koldt ned ad ryggen på mig.
Rusland er hovedansvarlig for sine handlinger, men det er bare ikke så sort/ hvidt.
Hvad glæde har vi af at millioner af russere skal holdes uden for i årtier?

Marie-Christine Poncelet, Mogens Holme, Steen K Petersen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Under Vietnamkrigen forsynede østblokken Nordvietnam med mindst lige så meget og kraftigt, tungt krigsmateriel, som dét Vesten nu går i gang med at levere til Ukraine.

Amerikanerne trak sig ud af Sydvietnam, startede ikke nogen atomkrig og brugte heller ikke atomvåben mod Nordvietnam.

Hvad ville det næste ellers blive. Når russiske soldater rykkede ind i de baltiske NATO-lande, skulle det så også være forbudt at skyde på dem?

Torben Lindegaard, Jacob Nielsen, Herdis Weins og Ask Emil Skovgaard anbefalede denne kommentar

Kim Lahn -
Martin Henriksen sidder ikke i folketinget. Han sidder som løsgænger i byrådet på Stevns og har 0 indflydelse.

Rusland er skyld i mord, voldtægter, tortur i Ukraine. Russiske medier beretter om, at børn fra de besatte territorier bliver bortadopteret til russiske familier.

Det er ikke dæmonisering - det er fakta. Så længe Rusland starter invasionskrige, tæppebomber byer, myrder, voldtager, torturerer, bortfører børn og generelt opfører sig som et kæmpe røvhul, så skal man godt nok have set meget RT for at kunne undskylde Ruslands opførsel med, at de bliver "dæmoniseret".

Shame on Jeffrey Sachs og Tom Arnskov for at sprede mordernes løgnehistorier og for at undskylde/forklare Ruslands opførsel ved at gøre morderne til ofre.

Jesper Johannsen

Jeg tror ikke på at Rusland trykker på atomknappen. Men Putin, han gør det. Hvis han kan. For han kan ikke gøre det alene. Det kræver en højre hånd i generalstaben er enig og trykker med. Ellers kan det ikke lade sig gøre. Den russiske atomdoktrin tillader affyring af atomvåben, hvis den russiske stat er under angreb. Ukraine har vil have Krim tilbage. Et Krim som Putins Rusland mener er deres og har været retur på russiske hænder i 9 år nu. Ukraine har netop fået missiler med en rækkevide på 150 km. Med dem kan de nå langt over Krim. Gør Ukraine det vil Rusland kunne opfatte det som et angreb på den russiske stat og atom doktrinet er opfyldt. Så bliver det spændende. Af samme grund har jeg pakket kufferten klar og købt dyre åbne flybilletter til hele familien til New Zealand.

Rusland stopper ikke bare lige sådan den her krig. Det gør de virkelig ikke. Så længe Vladimir Putin sidder på magten. Skal Ukraine vinde krige, skal Putin væk.

På tysk tv ZDF var der i går aftes et interview med Michael Thumann, leder af Die Zeit's afdeling i Moskva. Han har mødt Putin person ved flere lejligheder gennem tiden og fortalte om de forandringer der er sket med Putin siden starten af 00'er, hvor han var vestlig stemt og så fordele i gode relationer med Vesten og frem til nu, hvor han har følt sig overset og ignoreret. Der stikker noget helt personligt og forsmået Putin bag angrebet på Ukraine. Og ikke Rusland og det russiske folk.

Michael Thumann giver en god analyse af Putin fra hvem han var til hvem han er blevet, samt med gode bud på hvorfor. Thumann har skrevet en bog om Putin med titlen "Revanche: Wie Putin das bedrohlichste Regime der Welt geschaffen hat"

- Og det er det det er. Putins revanche.

interview med Michael Thumann, som er på tysk kan ses her https://www.zdf.de/phoenix/phoenix-persoenlich/phoenix-mit-moskau-korres...

Anders Thornvig Sørensen

Den mest oplagte by at bombardere med atomvåben, set fra russisk side, nemlig Kyiv, er urørlig, fordi der ligger nogle middelalderlige kirker i den, som er centrale for Putins egen opfattelse af Ruslands identitet og historie.

Hvis ikke fjendens hovedstad må angribes med atomvåben, giver det heller ikke rigtig nogen mening for Rusland at gøre det mod andre ukrainske eller vestlige byer.