Leder

Et lys er slukket, en autokrat er født

Den arabiske verdens eneste håb, Tunesien, er ikke længere et demokrati. Præsident Kais Saied har afviklet de resterende institutioner, og det er sket med Vestens stiltiende accept
I Tunesien har Kais Saied, siden han overtog magten i juli 2021, afviklet næsten alle uafhængige institutioner fra parlamentet til retsvæsenet til valgkommissionen.

I Tunesien har Kais Saied, siden han overtog magten i juli 2021, afviklet næsten alle uafhængige institutioner fra parlamentet til retsvæsenet til valgkommissionen.

Fethi Belaid

Udland
23. februar 2023

Det var i Tunesien, at en gadesælger ved navn Mohamed Bouazizi satte ild til sig selv og antændte revolutionerne i Mellemøsten, der senere blev døbt Det Arabiske Forår. Det skete den 17. december 2010.

I de efterfølgende måneder kæmpede de arabiske befolkninger mod deres regimer for at sikre en mere retfærdig samfundsorden. Det var en historisk tid, som mange hyldede fra sidelinjen i Vesten.

Men i de efterfølgende år endte samtlige oprør i kaos. Egypten fik sig en ny militærdiktator efter tre års eksperiment med demokrati, mens Syrien, Libyen og Yemen fik nogle blodige borgerkrige, som endnu ikke er ovre.

I Tunesien var de demokratiske kræfter dog langt mere standhaftige. De tvang autokraten Zine El Abidine Ben Ali i eksil, de holdt den islamistiske regering, der kom til magten efter valget, i skak, de pressede på for at afvikle det undertrykkende sikkerhedsapparat, og de kæmpede en kompromisløs kamp for at komme korruptionen til livs.

Men nu er det demokratiske eksperiment slut for denne omgang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her