I området omkring den gamle mineby Lens i det nordlige Frankrig rager de sorte slaggebjerge op i landskabet som en konstant påmindelse om en fortid, hvor europæerne hentede både arbejdspladser og rigdom op af undergrunden. Men også som en fortælling om tab af menneskeliv og dårlig sundhed for tusindvis af minearbejdere i området. Nutidens beboere har et bittersødt forhold til minefortiden, som skabte fællesskaber og gav de lokale samfund struktur, men som også i mange tilfælde tog en ægtemand eller en søn fra dem.
Det samme gælder i for eksempel Storbritannien, hvor minedriften skabte sociale konflikter, der markerede efterkrigstiden og Margaret Thatchers årti ved magten frem til Murens fald.
Men som med et trylleslag forsvandt de mange miner i løbet af de seneste 30 år fra Vesteuropa, og i stedet opstod forsyningskæder på tværs af oceanerne, på enorme skibe, som bragte råstoffer fra blandt andet Kina og Afrika til Europa. For mange europæere virkede det som et klart fremskridt, at minedriften var ude af øje – og af sind.
Hvis eller de nødvendige sjældne jordarter og andre naturressourcer ligger i EU's undergrund er det vel ikke det store problem at grave et hul og fiske dem ud. Problemet er mere, hvordan vi gør det. Det får vi så fuld kontrol over, hvad vores eget behov for råstoffer angår.
Men hvis vi trækker os ud af råstofindvinding i Rusland, Kina, Afrika og andre steder er det ikke ensbetydende med de stopper. Tværtimod. Der kommer andre interessenter og graver videre..
Det betyder at EU må opgive markedsdogmatikken der så vidt det vides er indskrevet i EU´s grundlov Maastricht-traktaten - med andre ord skal traktaten ændres og godkendes af alle medlemslande enstemmigt. Hov - den har de jo allerede brudt med fælles vaccineindkøb og nu med med fælles indkøb af våben og ammunition til Ukraine. Nu mangler vi bare det sidste skridt - euro-obligationer der understøtter handel med den europæiske Euro som en stærk valuta der kan udfordre den amerikanske Dollar i en multipolær Verdensorden.
Ang. "sjældne jordarter" har Kina 90 % af alle de patenter der buges på hele processen med at raffinere de forskellige mineraler.
"Det vil i højere grad illustrere for europæerne, hvor stor påvirkning vores forbrugsvaner og levevis egentlig har for klodens sundhed" - så måske er der en større mulighed og gevinst ved at vi ændrer vores forbrugsvaner og levevis?
Ja, Karin Hansen. Jeg har i hvert fald svært ved at kende min egen og yngre generationers forbrugsvaner fra det, der indlysende er rimeligt og fornuftigt.
Med hensyn til mineraler og forarbejdning har Europa muligheder. Vulkan har et lille anlæg der sagtens kan opskaleres. Mangan forarbejdning i test anlæg i drift, vel at mørke i en nedlagt Mangan mine. Det eneste der mangler er midler til at bygge store anlæg. Forarbejdning af sjældne jordarter kan udføres miljø venligt ved hjælp af US patenter. (Purdue). Vi kan ikke dække alt, men man kan gøre som Kina, opkøbe de miner som er nødvendige for at skabe forsynings sikkerhed.