Leder

Frankrigs kolonispøgelse gør det svært for Macron at skabe fælles fremtid i Afrika

Den franske præsident er på rundrejse i centralafrikanske lande – og lover et grundlæggende nyt forhold til tidligere franske kolonier – et reelt partnerskab, hvor fransk militær skal spille en mindre rolle. Men fortidens kolonispøgelse spænder ben for fremtiden
Præsident Macron fremlægger Frankrigs nye Afrika-strategi i en tale i Élyséepalæet i Paris den 27. februar.

Præsident Macron fremlægger Frankrigs nye Afrika-strategi i en tale i Élyséepalæet i Paris den 27. februar.

Zabulon Laurent/Abaca/Ritzau Scanpix

Udland
2. marts 2023

Med tilbagetrækningen af franske soldater fra Mali, Den Centralafrikanske Republik og Burkina Faso er den franske militære tilstedeværelse på det afrikanske kontinent nu mindre, end den har været i over et årti. Beslutningen skyldes både lokal modstand mod de franske troppers tilstedeværelse, og at Frankrig efter et årti i Sahel-regionen og mange tabte liv har behov for grundlæggende at ændre sin strategi.

Præsident Macron er i denne uge på en rundrejse til Gabon, Angola, Congo og Den Demokratiske Republik Congo for at forsøge at reparere forholdet til en central region, hvor Frankrig har store interesser, og som Paris ser som afgørende for at skabe nye partnerskaber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan S. Jensen

Ja Macron, det er svært at fortælle tidligere kolonilande om dine gode hensigter. Prøv f.eks. at fortælle afrikanerne du møder, at NATO bare er en forsvarsalliance der skal imødegå russisk aggression her oppe i Europa, efter de jo nok husker den NATO-ledede intervention i Libyen i 2011, hvor der blev bombet i 200 dage. Og hvad førte det til? Det samme som Afghanistan, irak og Syrien. Fejlslagne stater og masser af jihad.

@Jan S Jensen : vesten greb oprindelig ikke ind i Syrien. Det blev en fejlslagen stat alligevel.
Men du har ret , der hvor vesten greb ind går det heller ikke godt

what goes around, comes around - as a matter of fact !