Leder

Frygtløse demonstranter vinder første slag om Georgiens fremtid

Regeringen trække kontroversiel lov tilbage efter voldsomme protester i Tbilisi. Billederne smigrer Europa, men i skyggen af Putins krav om indflydelse er EU tvunget til at tænke strategisk og køligt over kravene til Georgiens vej mod Vesten
Demonstranter, der trodser tåregas, vandkanoner og knippelsuppe.

Demonstranter, der trodser tåregas, vandkanoner og knippelsuppe.

Zurab Tsertsvadze/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
10. marts 2023

Fra de seneste dages demonstrationer og voldsomme politiaktioner i den smukke georgiske hovedstad, Tbilisi, står der især ét billede tilbage: billedet af demonstranter, der med vajende EU-flag trodser tåregas, vandkanoner og knippelsuppe.

Det teknokratiske, blå EU-flag med gule stjerner flammer pludselig af følelser, så man som kølig europæer fra et EU med vaklende geopolitisk selvtillid må kigge en ekstra gang: Med deres personlige frihed som indsats lægger de georgiske demonstranter ikke skjul på, at deres håb ligger i EU – så langt fra Putins Rusland som muligt.

»Vores børn gjorde det! Vi bliver aldrig russiske!« lød det torsdag med tilsvarende eufori fra Khatia Dekanoidze fra Georgiens største oppositionsparti, Forenet National Bevægelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Pudsigt, de vest orienterede protesterer mod lovgivning om transparens, som tilsvarede er gældende i USA og EU; en beskyttelse mod fremmed overtagelse sf medier.

Marie-Christine Poncelet og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Nogle gange føles det som om politiske kommentatorer ønsker den totale krig, den sandt ragnarok, Georgien og Moldova i kampen mod Rusland ved siden af Ukraine, derefter kan vi gå i gang med Kina, alt imens Lars Løkke ændrer kursen til en pragmatisk udenrigspolitik, hvad sker det Danmark? En så fredelig land som i løbet af et år bliver militariseret i sin sind.

Jørgen Moberg

Valgte at skifte fra Politken til Information for at få enbredere og nyanseret billede af hvad der foreår. Det har jeg ikke fået. Det er ok, at I informerer om, at store dele af befolkningen i Ukraina, Georgien og Moldova ønsker at blive indlemmet i EU. Det I undlader at fortælle er at grunden er at EU vil give de pågældende lande milliardtilskud. Hvorfor? Fordi EU lande som Tyskland, Danmark og Sverige kan få et større marked beskyttet af høje tolde.. Omvendt flyttes grænserne for told mod øst og Rusland. Den varehandel som tidligere har været mellem de lande bliver i givet fald belagt med toldafgifter. Så din og Informations engagement skyldes ikke jeres kamp for demokrati, men alene på at Europa skal beholde sin økonomiske position.
Venligst
Jørgen Moberg

Jens Thaarup Nyberg og Ejnar Søndergaard anbefalede denne kommentar
Ejnar Søndergaard

Hvor er Information henne, når det gælder den censur, som vi EU borgere udsættes for fra EU med nedlukning af adgang til russiske medier, så vi selv kan læse, hvorledes de fremstiller krigen i Ukraine. Selvfølgelig er det farvet, men hvad med den evige omkvæd her i danske medier, om at hele verden fordømmer Rusland, når det hovedsageligt er Vesten - de gamle koloniale magter der fordømmer. Heldigvis er et par medier ved at opdage og skrive om den løgn, herunder Kristeligt Dagblad.
Det er vigtigt at vi får tilnærmelsesvis retvisende informationer fra vore medier, herunder de forskellige parters opfattelser. Os enkelte har ikke mulighed for at indsamle informationerne.