Leder

Habeck er personificeringen af splittelsen mellem den grønne omstilling og ’den lille mand’

Robert Habeck, Tysklands feterede og forhadte økonomi-, klima- og energiminister, er med sine konkrete klimatiltag blevet billedet på politisk splittelse og borgerlig modstand mod klimatiltag. Klimapolitik falder ikke bare ned fra himlen
Robert Habeck, Tysklands økonomi-, klima- og energiminister fra De Grønne, var fredag på besøg i Danmark.

Robert Habeck, Tysklands økonomi-, klima- og energiminister fra De Grønne, var fredag på besøg i Danmark.

Emil Nicolai Helms

Udland
27. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det var ikke til at se det på Tysklands storsmilende økonomi-, klima- og energiminister, Robert Habeck fra De Grønne, da han på en smuttur til Danmark fredag forkyndte en fremtidig dansk-tysk pipeline til grøn brint: Habeck er en presset minister fra en tysk regering i samarbejdskrise.

I sidste uge torpederede Tysklands liberale FDP-trafikminister forbuddet mod biler med forbrændingsmotor i EU fra 2035 til De Grønnes udtalte frustration. 

Samtidig er den tyske lyskrydsregering (SPD, FDP og De Grønne) raget uklar i en bitter strid om varmesektoren i Tyskland, hvor halvdelen af alle huse opvarmes med gas. Udfasningen af gas og olie, som Habeck kræver, er altså ikke bare afgørende for at sige farvel til afhængigheden af fossil energiimport. I et land, hvor mere end 40 procent af CO₂-emissionerne kommer fra bygninger, er omstillingen også helt central for at overholde klimamålene.

Det lyder derfor som en no brainer, at Habeck vil forbyde installation af gas- og oliefyr fra 2024.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Danskere med en tilstrækkelig alder ved at den offentlige debat i landet kan ryge fuldstændigt af sporet. Det sker mindre hyppigt i Forbundsrepublikken, men de sidste 14 dage har været én af de værste perioder i republikken i lang tid. Den socialdemokratiske kansler accepterede, at hans liberale trafikminister afsporede den politiske proces i Bruxelles, bl.a fordi Scholz åbenbart ikke kan forestille sig, at Tyskland kan komme til at betale en meget høj pris for det, og da proppen alligevel var kommet af, sørgede især Bild Zeitung for, at enhver forstandig tanke om opvarmning blev overdøvet af larm.

Den tyske offentlighed reagerer, som om klimaændringer er noget, det grønne parti har fundet på ikke mindst for at genere de ressourcesvageste, og en vis politiker på venstrefløjen har da også længe sagt, at De Grønne er det farligste parti i Forbundsdagen. I denne ophidsede ufornuft kan man forhindre klimaændringer, hvis man bekæmper De Grønne og især Robert Habeck.

Man genkender mønsteret, og der er ikke andet at gøre end at vente på, at den normale dømmekraft vender tilbage. Ikke hos dem, som lever af at snakke folk efter munden, men hos kansleren, der ikke kan tillade sig at ignorere kendsgerninger. Måske kan forhandlingerne søndag aften på hans domicil bringe det så vidt.

Steffen Gliese, Kenneth Carstensen, Nova Lone Jespersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisballe

Nej, klimaforandringer er ikke nogen de grønne har fundet på, men fortællingen om, at de skulle være helt og aldeles menneskeskabte og ligefrem farlige, er.