Leder

Israelernes vej mod politisk, moralsk og national opløsning

De voldsomme protester mod den nytiltrådte nationalreligiøse regering under Benjamin Netanyahu har blotlagt Israels moralske dilemma med at udvikle en troværdig retsstat
Protester i Tel Aviv i weekenden.

Protester i Tel Aviv i weekenden.

Matan Golan

Udland
7. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Ikke siden hundredetusinder af sørgende marcherede i Tel Avivs gader efter mordet på premierminister Yitzhak Rabin i 1995 har sekulære israelere været så aktivistiske som i de seneste par måneder.

Med paroler om demokrati og uafhængige domstole er den umiddelbare årsag til protesterne – i seneste weekend på 95 lokaliteter og med 150.000 mennesker i Tel Avivs gader – den nyligt tiltrådte højrereligiøse regerings forberedelse af en juridisk reform, som i essensen vil medføre politisk kontrol med den israelske højesteret.

Reformens sigte er at sløjfe højesterets forfatningslignende autoritet, der hidtil har fungeret som stopklods for de mest outrerede politiske tiltag i et Knesset, som i stigende grad domineres af nationalistiske og religiøse ekstremer i takt med den demografiske udvikling i jødisk-ortodoks favør.

Nu kan man mene, at Israel allerede er et teokrati med den lov, vedtaget for et par år siden, der eksplicit definerer Israel som en jødisk stat med deraf indbygget diskriminering af den arabiske femtedel af de godt og vel ni millioner israelere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg tror sagtens, det kan blive værre. Myrderierne af palæstinenserne kan intensiveres.

John Scheibelein, Morten Larsen, Jørgen Tryggestad, erik pedersen, Nike Forsander Lorentsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

At se et atombevæbnet demokrati som Israel´s gå i opløsning kan aldrig blive et internt israelsk problem som der foreslås i artiklen - Det er et internationalt problem der skal løses som et. Feks, at USA ikke modsætter sig en retsag i Haag om krigsforbrydelser for det er de facto en opgivelse af Israel som det eneste demokrati omgivet af autokratier.

ingemaje lange, Carsten Munk, erik pedersen, Nike Forsander Lorentsen og David Zennaro anbefalede denne kommentar

@Torben
Nej, Israel er ikke et demokrati. Det er en krigerisk besættelsesmagt.

Svend Erik Sokkelund, Jørgen Tryggestad, David Zennaro, Torben K L Jensen, Benny Jensen og Kim Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Så længe USA siger de er et demokrati er de det. I øvrigt mener jeg jeg at Alvin Jensen har fuldstændig ret. Israel er blevet et fascistisk teokrati der der skider højt og flot på alt fra mennerettigheder til international lov.

Svend Erik Sokkelund, Jørgen Tryggestad, Carsten Munk, Kim Jensen og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

menneskerettigheder - sorry.

Jacob Nielsen

Det der er problemet med den israelske højesteret, er at den (også) har tilranet sig politisk magt. Nøjagtig det samme som EU-domstolen gjorde for nogle år siden med “deres ret til at foretage en dynamisk fortolkning”. En handling som Danmark (blandt alle EUs lande) klart skulle have sagt fra overfor.

Hvis Højesteret i Israel udelukkende havde valgt at dømme ud fra israelsk lovgivning, og de konventioner som landet har tiltrådt, så ville det ikke være nødvendigt for Knesset at stække Højesteret, for igen at få en balance i tredelingen af magten.

Men det er naturligvis fuldstændig ligegyldigt, hvis man, som mange af Informations kommentatorer, slet ikke mener at Israel har ret til at eksistere på deres egne præmisser, men på de 300 mio arabers, som borgerne i landet er omgivet af mod nord, øst og syd.

Man skal dog være klar over, at hvis israelerne tog lige så let pá deres egen sikkerhed, som vi gør her i Europa så ville Israel slet ikke eksistere.

Carsten Bjerre, Henrik Ilskov-Jensen og Svend Jespersen anbefalede denne kommentar
gorm petersen

Der er en tankevækkende parallel mellem tanken om fred - evt som tostatsløsning - og så tanken om at den unipolære verdensorden, hvor et lille antal vælgere i USAs tyndt befolkede svingstater har diktatoriske beføjelser over resten af verden, skulle kunne blive afløst af en multipolær verdensorden, hvor konkurrerende stormagter også kan få indflydelse - i det mindste på deres nærområder.

For hvordan arrangerer man overgangen ?

For “kun” et par årtier siden var der store fredsbevægelser i Israel befolket af jøder, der gerne ville se sig selv som anstændige mennesker, men de er ligesom forsvundet i dag.

Kollektiv skyldbevidsthed - de tilgiver os aldrig - kan være en del af forklaringen MEN:
Den militære ulighed mellem Israel (der udover 150 atomladninger sågar har F15 fly) og de besatte palæstinensere er meget, meget større end uligheden mellem USA og resten af verden.

Så derfor - hvis Israel fra sin relative styrkeposition ikke kan “sænke revolveren” hvordan kan nogen så tro på, at USA fra sin relativt set meget svagere position skulle kunne dele magten med andre stormagter ?

Tænk på, hvor mange der har en høne at plukke med USA ?
Det er jo ikke kun de muslimer, der også har en høne at plukke med Israel, men også russere, kinesere plus en masse i mellem og Sydamerika, der udmærket husker, hvem der støttede de despoter, der fyldte de mange massegrave.

Det er derfor i hele verdens interesse at følge med i fredsprocessen i Mellemøsten. Lykkes den ikke, får vi ikke en multipolær verdensorden.

På den korte bane kunne det gøre op med den “whataboutisme” der er årsag til, at lande der repræsenterer 80% af jordens befolkning, ikke klart vil tage afstand fra Ruslands ellers åbenlyse angreb på et naboland.
Her finder vi netop de regionale stormagter, der troede de skulle til fadet i en multipolær verdensorden.

Så længe apartheidstaten Israel myrder og terroriserer den oprindelige befolkning, er der kun et at gøre for anstændige mennesker:

http://boykotisrael.dk/wordpress/