Leder

Den italienske venstrefløjs nye stjerneskud vil udfordre premierminister Meloni

Har Elly Schlein, den nye leder af centrum-venstre-partiet PD, opskriften på at slå premierminister Giorgia Meloni? Hun har den karisma, som venstrefløjen har savnet, og står skarpt ideologisk, men hun er også lige præcis den politiker, som højrefløjen vil elske at slå løs på
Har Elly Schlein, den nye leder af centrum-venstre-partiet PD, opskriften på at slå premierminister Giorgia Meloni? Hun har den karisma, som venstrefløjen har savnet, og står skarpt ideologisk, men hun er også lige præcis den politiker, som højrefløjen vil elske at slå løs på

Guido Calamosca/Lapresse/Ritzau Scanpix

Udland
9. marts 2023

Elly Schlein, den italienske venstrefløjs nye stjerne, gjorde for alvor sin politiske entre, da hun i sidste uge trådte ind i en gymnastiksal i den syditalienske by Crotone. Her lå 67 flygtninge og migranter på rad og række i kister. De var druknet få dage forinden, da deres lille, overfyldte træskib kæntrede blot få meter fra den italienske kyst.

Hvem havde skylden for dødsfaldene? Ministre fra premierminister Giorgia Melonis højrefløjsregering mere end antydede, at tragedien var de dødes egen skyld. De kunne jo bare have ladet være med at begive sig ud på den farefulde færd over Middelhavet til Europa.

Den fortælling angreb Elly Schlein. Turen til Crotone var hendes første som nyvalgt leder af det største oppositionsparti, Partito Democratico (PD), og hun gik med det samme til angreb på Meloni.

For hendes regering bør de 67 kister i Crotone »veje tungt på samvittigheden«, sagde Schlein, da Meloni står for en ’umenneskelig’ politik, der gør det stadig sværere at redde nødstedte flygtninge og migranter på Middelhavet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg stejlede da Martin Gøttske i sin ellers fortræffelige sammenfatning nævnte den omstændighed at Elly Schleins far er jøde (hvad hun vel at mærke selv ikke er, og på spørgsmål gerne erklærer): hvad F...... SKAL VI VIDE DET FOR?

Martin Gøttske må gerne svare ...

Men nåja, jeg har både set og hørt det brugt imod hende fra den bigotte & ekstreme højrefløj hernede (dette skrives fra Firenze). Så i den forstand kan det desværre være relevant nok, sammen med den omstændighed at hun har tre statsborgerskaber (USA, Schweiz, Italien, og er lesbisk. Så ja, hun er i en vis forstand den Modstander højrefløjen vil elske at slå på.

Den slags har jeg svært ved at forestille i en dansk politisk sammenhæng, nu Søren Krarup ikke længere er på banen. Men desværre ...

Martin Gøttske

Kære Ole

Tak for indsparket. Grunden til, at jeg nævner, at hendes far er jøde, skal jo ses i sammenhæng med, hvordan hun ses som person i Italien, og at Meloni og Schlein præsenteres som hinandens modpoler på mange måder.

Meloni slår på, at hun er kristen, mens Schlein har en jødisk far. Og det er jo en lille del af det, som gør, at hun er den 'type' person - at hun ikke er som italienerne er flest - som dele af det yderste højre vil elske at slå på. Som du jo også selv netop bemærker.

Schlein har selv sagt, at hun er stolt over sin jødiske baggrund, selv om hun ikke definerer sig selv som jøde.

Man kunne jo også sagtens argumentere, at vi ikke behøver kende noget til Schleins seksualitet. Og den burde også være irrelevant. Men det er den jo ikke, da hendes seksualitet - og dermed hendes person - står i modsætning til de værdier, som Meloni taler for. Schlein er på mange måder personificeringen af meget af det, som Meloni angriber.

Schleins familiebaggrund (og her er inkluderet hendes fars religion), hendes seksualitet, hendes sociale klasse m.m. bruges jo af højrefløjen til at sætte hende i en bestemt kasse og i et lidet flatterende lys - set fra deres synspunkt.

Bedste hilsner
Martin

Tak for svaret, Ole Meyer

Jes Enevoldsen

Vi skal jo ikke glemme at Schlein blev slået klart i første runde, som var ren intern PD, af den traditionelle Bonaccini. I anden runde kunne ikke-PDer stemme og det var folk fra venstrefløjen uden for PD, som bar Schlein frem til den overraskende sejr. Så hun kan næppe gøre fuldstændig, som hun har lyst til, og hun har da også netop indgået det første kompromis med Bonaccini, som af mange ses som en højre-PDer med sympati for den tidligere premier, Renzi. Der er kommet nye medlemmer i de sidste uger, men om hun har et flertal i PD vides ikke endnu.
Måske er hun en ønskemodstander for Meloni, men den slatne linje, som de forrige PD-ledere (Renzi, Gentiloni, Letta) har ført, gav jo kun nederlag på nederlag.
Den tilslutning Schlein har vundet kommer udelukkende fra partier, som ligger lidt til venstre for PD. Højre-regeringen viser ingen svaghed på trods af interne diskussioner og visse møgsager. Der er næppe grund til optimisme....