Leder

Klimaet har brug for en chokkur – bare ikke Mette Frederiksens

Budskabet fra FN’s klimapanel kommer desværre ikke som et chok, men kalder alligevel på, at vi begynder at handle i forståelse af, at civilisationen står over for en eksistentiel trussel. Det vil ikke lykkes, hvis den gamle ordens magthavere får lov at bruge chokdoktrinen til at fastholde tingenes tilstand
Stille og roligt, med hånden urokkeligt på rattet, styrer vi mod afgrunden ved at gøre, som vi altid gør og derved accepterer ødelæggende klimaforandringer, som fører tørkeramt landbrug, skovbrande og enorme oversvømmelser, som vi eksempelvis så sidste år i Pakistan.

Stille og roligt, med hånden urokkeligt på rattet, styrer vi mod afgrunden ved at gøre, som vi altid gør og derved accepterer ødelæggende klimaforandringer, som fører tørkeramt landbrug, skovbrande og enorme oversvømmelser, som vi eksempelvis så sidste år i Pakistan.

Fareed Khan

Udland
22. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Man vil jo gerne sprede lidt håb. Så her er den glade nyhed fra FN’s klimapanel IPCC, der i går barslede med sin seneste store synteserapport:

Godt nok udleder vi fortsat stigende mængder CO₂. Altså ikke bare fortsat udledning, men mere CO₂-udledning i år end sidste år. Den gode nyhed er imidlertid, at vi nu tilsyneladende udleder lidt mindre mere CO₂ end tidligere: Selve den årlige vækstrate er lavere nu end for et årti siden. Vi bevæger os mod katastrofen i lidt langsommere tempo.

Man må finde håb, hvor man kan …

Men let var det ikke på en dag, hvor verdens ledende klimaforskere for sjette gang siden 1990 dokumenterede, at vi er på vej mod temperaturstigninger, der dag for dag forringer levevilkårene for stadigt flere mennesker, slår sårbare økosystemer i stykker og bringer os tæt på kritiske tipping points, der kan få planetens biofysiske systemer til at løbe grassat.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Det er ikke længere muligt at anbefale artikler. Ellers ville jeg gøre det her.

John Scheibelein, Jette Kjældgaard, René Hansen, Troels Ken Pedersen, Olaf Tehrani, Erik Boye, Henrik Bentzen, Anders Reinholdt, Petter A. Urkedal, Per Jakobsen, Leif Høybye, Jørn Ulsing, Niels-Simon Larsen, Mogens Kjær, Rolf Andersen, Elisabeth Tryde, Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, erik pedersen, Gitte Loeyche, Inger Pedersen, nanna Brendstrup, Nova Lone Jespersen, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Michael Larsen, Dorte Sørensen, Snorre Näsman, Ejvind Larsen, Finn Haisler og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Ejvind Larsen

Fremragende og livsnødvendig leder.
Tak

John Scheibelein, René Hansen, Troels Ken Pedersen, Franz Nitschke, Olaf Tehrani, Erik Boye, Petter A. Urkedal, Lise Lotte Rahbek, Per Jakobsen, Jørn Ulsing, Niels-Simon Larsen, Mogens Kjær, Elisabeth Tryde, Karen Møller E., Eva Schwanenflügel, Knud Chr. Pedersen, erik pedersen, Carsten Munk, Gitte Loeyche, Inger Pedersen, Gøsta Hansson, nanna Brendstrup, Mogens Holme, Nova Lone Jespersen, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Michael Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvor mange stemmer koster det at S-formanden taler sådan her? Og hvor går stemmerne hen når de går ud? Mod de virkelig grønne partier (deres antal er jo til at overskue)?

Niels-Simon Larsen, erik pedersen, Carsten Munk, Lotte Jørgensen, Gøsta Hansson, Ejvind Larsen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Rasmus Kristiansen

Tak ( for kampen/ indsatsen ), Jørgen Steen Nielsen, godt og fint Du var inviteret/ medvirkende i P1 programmet Hjernekassen tirsdag den 10 Januar 2023.
( Blev så i dag Jeg bukker og takker for din medvirken/ indsats i programmet og dets afvikling. Har - her i dette fine fine rum her - dog haft rig mulighed efter programmets afslutning efterfølgende. But here You go. For You.
Igen, det blev i dag og tak for det. Det kunnet have været før, men tangentinstrumentet her spiller ikke altid helt og så hurtigt.. ).

Personligt hørte programmet på selve dagen. ( Igen efterfølgende blot gerne vil bukke og takke for din medvirken i denne - i øvrigt en helt fint nok programserie -, og for din kamp/ indsats i dette afsnit ). Fik en personlig lytterfornemmelse af at De, Ulrik Haagerup og Peter Lund Madsen forsøgsvis gennem programmet havde en lille mindre hidden agenda med at se om De nu kunne få trukket en torsk i land uden snøre, forståes. De forsøgte a la Kom nu. Kom nu..., kom nu over på denne side af sagen/ holdet.., join Us - it's the only way, agtigt. Either You're with Us or You're against Us, agtigt. Det kan godt være personligt Jeg overfortolker en smule her, men immervæk var det min lytteroplevelse af det og programmets kørsel fra start til slut. Stadigvæk et rigtigt godt og fint program, vær at høre, så afgjort.
Jørgen Steen Nielsen, Du var en anelse lidt på udebane her i programmet, men det fede var Du undveg ikke gennem programmet, Du gav der ikke gennem programmet og Du var overbevisende og vedholdende gennem programmet. Og især afslutningsvis på programmet hvor medvirkende kan komme med afsluttende bemærkninger ( praktiseres ligeledes i andre P1 programmer som så og egentligt fint nok også ).. Sådan JSN. The force is strong with You.., ej pjat her :)
Anyway det var/ er et fint afsnit i serien. Bukker og takker igen Jørgen Steen Nielsen ( også for Ulrik Haagerup og Peter Lund Madsen ). Din afsluttende bemærkning, helt fjong. Det går ufatteligt..... Sådan.

P1 programmet her, hjernekassen, er afgjort helt fint. Ligeså supertanker, klog på sprog, vildt naturligt, brinkmanns, sygt nok, lægens bord m.m.
For tiden nyder Jeg gerne Snooze og formiddag for evigt på P8 Jazz. Nice. Har brug for jazzen om morgen og formiddagen. Det nice, fedt nok. Gu det det.

Og fedt nok. Nu begynder mine kommende oplevelser af live musik for dette år i dag. Kalaha - en blanding af mellemøstlig funk, elekronica Jazz - i aften kl 20.00 på Dexter, Lowly - indiepop - i morgen aften kl 20.00 på Posten, OTOOTO på Dexter kl 20.00 5 april, Peter Gabriel i Royal Arena 30 maj kl 20.00, Depeche Mode 27 Juni kl 20.00 i parken - ej, Jeg glæder mig..., og også selv om det til stadighed går lidt baglæns for tiden med gakkede gangart grundet inflammatorisk akillessene i højre ben og med nedsunket forfod i venstre. Ak ja... Men hey folks, det er sundt/ godt at gå baglæns. Tjek videnskab.dk eksempelvis, der var en artikel om det for små 14 dages tid siden den 7 marts.

Nok om alt.
Her link til omtalte program. Tak igen.
Mvh.

https://www.dr.dk/lyd/p1/hjernekassen-pa-p1/hjernekassen-pa-p1-2023-01-10

Niels-Simon Larsen

Der kan jo nok ikke skrives mere end en vedkommende leder, ligesom man ikke kan få mere end et 12-tal, men man kan jo selv forsøge at gøre mere end at læse en vedkommende leder.
Det sidste afsnit er især vigtigt, hvor jsn taler om ‘magtens centre’. De handler inden for ‘den gamle verdens paradigme’. Ja, det gør de og kan vel heller ikke gøre andet. En person i et magtcenter har ikke mulighed for at handle selvstændigt. En person udenfor, der gerne vil ind, handler allerede efter magtcenterets normer. Så har vi fat i det meste af befolkningen, de der er inde og de, der gerne vil ind.
Det er os uden for magtcentrene, der skal handle til mere end et 12-tal. Det er måske det, der menes med ‘transformativ modstand’. Magtcentrene, der ikke kan eller vil ændre sig selv, skal ændres udefra af os, der ikke har magt.
Altså, hvordan ændres dansk politik, når de politiske magthavere ikke vil have noget ændret og flertallet af befolkningen heller ikke vil? Det drejer sig om at finde, den knap der skal der drejes på.

"Den gode nyhed er imidlertid, at vi nu tilsyneladende udleder lidt mindre mere CO₂ end tidligere"

Denne sætning fik mig til at tænke på Lars Løkke.....

Men derudover er det jo fuldkommen rigtigt, som der konkluderes i artiklen, altså at (citat) "Uanset hvor mange og hvor dystre rapporter FN’s klimapanel præsterer, klarer vi ikke klima- og miljøudfordringen, hvis magtens centre får lov at tale og agere inden for den gamle verdens paradigme."

Desværre tror jeg, at magtens centre vil blive ved med at agere, som de hidtil har gjort. Der er ingen, der tør komme med vidtgående forslag, hvis de derved risikerer at blive vraget ved næste valg.

Torsten Jacobsen

Jørgen Steen Nielsen skriver:

"Dermed er vi ved sagens kerne: Uanset hvor mange og hvor dystre rapporter FN’s klimapanel præsterer, klarer vi ikke klima- og miljøudfordringen, hvis magtens centre får lov at tale og agere inden for den gamle verdens paradigme."

Hvilket efterlader os med spørgsmålet:

Hvad kan vi gøre for at forhindre det? Forhindre at magtens centre får lov til at tale og agere alene inden for rammerne af en 'gammel verdens' paradigme..

Svaret er lige så deprimerende, som det er banalt: "Ikke ret meget!"

Dels eksisterer det i spørgsmålet postulerede 'vi' i skrivende stund ikke, og dels eksisterer der fortsat ikke - hvor utroligt det i 2023 end måtte forekomme en nøgtern beskuer - nogen form for global eller social konsensus om, at der på 'klima- og miljø-fronten' eksisterer et problem af synderlig betydning.. Vigtigere end kampen om Store Bededag for eksempel..

--

Hvem udgør 'magtens centre' i øvrigt? Hvem er det præcist, som i dag har magten til at handle, men som undlader at gøre det?

Kan man end ikke besvare dét spørgsmål med præcision, synes ethvert håb om løsning illusorisk..

--

Løbet er kørt, kære venner.. Nu handler det om at finde lidt værdighed - lade være med at skrige alt for højt på resten af turen ned..

Jakob Andersen

Det rationelle tilgang vil være denne: Ingen pris er før høj at betale i dag for at afværge den ultimative undergang i morgen. Ud fra det rationale er hvilken som helst politik, der bidrager til radikalt at nedbringe co2-udledningen, legitim og nødvendig. Det burde vel både borgere og politikere kunne forstå og være enige om.

Kim Houmøller

Herregud; vi har kun nogle få år tilbage i lille Danmark med den regering og det folketing som kun tænker frem til næste valg. Om Danmark overhovedet har en fremtid er yderst tvivlsomt? Med den havstigning som vi kan forvente, bliver store dele alligevel ubeboeligt!

Peter Meyling

Mettes mange vælgere kommer jo fortrinsvis fra et ældre segment,som i den virkelige verden er bedøvende ligeglade med de unges fremtid.
Det er bare sådan det er.
Disse pensionist-egotrippere burde udskammes på samme måde,som man gjorde med de unge under corana-epidemien.

Mikael Benzon

Og i dag læser vi så at regeringen kastrerer klimarådet med 15 millioner uf deres budget på 28 millioner. Hvor seriøst tager SVM klimakrisen mon?

Torsten Jacobsen

Spørger du i fuld alvor, Mikael Benzon??!