Leder

Klimaneutral 2030 – nein Danke! Berlin smider en vovet chance på gulvet

Berlinerne siger nej til at skabe en klimaneutral metropol frem mod 2030. Det skyldes både bekvemmelighed og berettigede demokratiske bekymringer, men dermed går Berlin, Tyskland og Europa glip af et – formentlig produktivt – eksperiment
Over 440.000 berlinere sagde søndag ja til et klimaneutralt Berlin i 2030. Men især i Berlins forstæder sagde næsten lige så mange nej. Og flertallet blev hjemme på sofaen.

Over 440.000 berlinere sagde søndag ja til et klimaneutralt Berlin i 2030. Men især i Berlins forstæder sagde næsten lige så mange nej. Og flertallet blev hjemme på sofaen.

Paul Zinken

Udland
28. marts 2023

Det store slag har været svært at overse: Med næsten titusind plakater og et væld af mediedebatter er der i de seneste uger blevet varmet godt op til søndagens klimavalg i Berlin med det simple spørgsmål: Skal Berlin være klimaneutral i 2030 – altså kun udlede så meget CO₂, som naturen i og omkring byen med knap fire millioner indbyggere selv kan omsætte?

Svaret blev et knebent ja – og i sidste ende alligevel et rungende nej.

Dilemmaerne i foretagendet var overvældende, men selve resultatet kan udlægges på mange måder:

Man kan tage jahatten på og sige, at over 850.000 berlinere – altså mere end hver fjerde stemmeberettigede – gik hen og stemte om et lovforslag, som på den ene side var yderst idealistisk og vovet, men som i skyggen af sidste uges dystre klimarapport fra IPCC blot ville være et ydmygt bidrag til at dæmpe de voldsomme udfordringer, der står foran menneskeheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ejvind Larsen

Lederen er jo deprimerende - bortset fra slutningen. Tak for den - og for sandheden.

Hvis i selvfede verdensreddere rent faktisk gad at beskæftige jer objektivt og seriøst med de emner i betales så fedt for at formidle ville i vide at netop denne ekstrem arrogante og verdensfjerne bedrevidende adfærd er den væsentligste grund til at et meget stort flertal af Berlins skatteydere nægtede at bruge tid og penge på dette komplet urealistiske lovkrav!

Hvorfor skjuler journalisten at sølle 18% ud af fire millioner Berlinere stemte for dette verdensfjerne vanvid?

Jeres ligeså politisk korrekt selvfede Berliner pendant 'Tagesspiegel' formidler i deres læserforum en strøm af saglige argumenter i mod dette typisk venstreorienterede luftkastel.

Udover at være ufinancieret, hvad enhver ordentlig venstreorienteret tilsyneladende er naturgivent ligeglad med, er der i forvejen mangel på skattekroner til ekstreme daglige problemer med lærermangel, boligmangel, udslidte offentlige institutioner og infrastruktur. Berlins store problemer med rodfæstet klankriminalitet unævnt. (gæt selv hvilken intenst kulturberigende minoritet der efter generationer med RødGrøn regeringsbeskyttelse står for vedholdent ekspanderende kaos...)

Hvad er grunden til at fakta og konkrete beregninger fylder så lidt i jeres romantiske skatteyderfinancierede bobleverden?

Køwenhavnsk undergangssekt i slet skjult antikapitalistisk ærinde...