Leder

I et positivt skridt vil Kongressen tilbagekalde resolution, der bemyndigede Irakkrigen

Kongressens ophævelse af resolutionen fra 2002, der gav Bush grønt lys til at bruge militær magt mod Irak, viser en villighed til at konfrontere USA med forfejlede krige. Men der er grund til at være skeptisk. En resolution efter Vietnamkrigen, der begrænsede præsidenters beføjelse til at gå i krig, blev ignoreret
Det har stor betydning, at Senatet og øjensynligt Repræsentanternes Hus nu er rede til at tilbagekalde resolutionen fra 2002, der gav Bush grønt lys til at bruge militær magt mod Irak.

Det har stor betydning, at Senatet og øjensynligt Repræsentanternes Hus nu er rede til at tilbagekalde resolutionen fra 2002, der gav Bush grønt lys til at bruge militær magt mod Irak.

Mandel Ngan

Udland
30. marts 2023

Overskriften på en kronik i gårsdagens Wall Street Journal er ikke usædvanlig i en tid, hvor 1950’ernes ’røde fare’ – et voksende antikommunistisk hysteri – på ny viser sit grimme ansigt i amerikanske medier og Kongressen.

»Hvad USA kan gøre for at forberede sig på krig mod Kina,« indledes en ildevarslende artikel af militæranalytikeren Seth Cropsey.

Så meget desto mere er det glædeligt, at USA’s senat i denne uge har taget initiativ til at genvinde bare en lille smule af de beføjelser i USA's forfatning til at erklære krig, som Kongressen har mistet til fordel for præsidentembedet gennem de seneste 50 år.

Senatet forventes at vedtage en ophævelse af en resolution fra 2002, der bemyndigede præsident George W. Bush til at benytte militærmagt mod Irak, dersom det skulle vise sig »nødvendigt«. Resolutionen var en blankocheck, ikke en krigserklæring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Inger Pedersen

"Ikke desto mindre er det betydningsfuldt, at Senatet og øjensynligt Repræsentanternes Hus nu er rede til at tilbagekalde resolutionen fra 2002, der gav grønt lys til en krig, som aldrig skulle være blevet påbegyndt. Det skete på et falskt grundlag (eksistensen af kemiske våben i Irak) og i strid med FN-pagten."

Hmmm... og hvad siger Anders Fogh Rasmussen - og søn med statsborgerskab i USA - så til DET?

Steen Obel, Birgit Rosengreen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

"Kongressens ophævelse af resolutionen fra 2002, der gav Bush grønt lys til at bruge militær magt mod Irak, viser en villighed til at konfrontere USA med forfejlede krige".

- så længe USA ikke anderkender ICC, fordi de ikke vil have, at amerikanske soldater og politikere bliver anholdt og anklaget for krigsforbrydelser, er det lidt en gratis omgang.

Hvis de ophævede " The Haag Invasion Act" ville det være en god start. Den giver præsidenten beføjelser til at bruge ALLE midler nødvendigt til at befri amerikans personel eller folkevalgte, hvis de fanges og tiltales af ICC.

"The Act gives the President power to use "all means necessary and appropriate to bring about the release of any U.S. or allied personnel being detained or imprisoned by, on behalf of, or at the request of the International Criminal Court".

Kilde: https://en.m.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members%27_Protection_Act

Jan S. Jensen

Jeg synes, at det skal være en allierets opgave, at kritisere andre allierede. Også supermagter og egentlige hegemonier.

Senatoren Tom Cotton skrev forleden på twitter om tiktok-sagen, “@tiktok_us CEO Shou Chew’s disgraceful testimony today is beneath contempt. He should be deported immediately and never again allowed to re-enter our country,”

Mette Frederiksen eller Folketinget måtte gerne sende en finger over Atlanten og forsøge at forklare hvordan man kunne tale sammen. Og hvis de vil i krig med Kina, så bliver det helt uden Danmark!