Leder

Det skuffende valg i Nigeria giver anledning til optimisme på trods 

Nigerias præsidentvalg blev afviklet med betydelige demokratiske problemer, herunder en historisk lav stemmeprocent og kaos på valgstederne. Resultatet var mere af det gamle, men samtidig var valgkampen også et nybrud i egen ret
Nigerianere jubler efter at have stemt i Abuja den 25. februar.

Nigerianere jubler efter at have stemt i Abuja den 25. februar.

Michele Spartari

Udland
11. marts 2023

Tre dage med optællingsproblemer og usikkerhed. Så længe gik der, før APC’s Bola Tinubu kunne gå på talerstolen som sejrherre ved det nigerianske præsidentvalg og bekræfte sit valgkampsslogan: »Nu er det virkelig min tur!«

Med godt to millioner stemmer ned til de øvrige kandidater blev karrierepolitikeren Tinubu fra det nuværende regeringsparti vinderen. 

Valget den 25. februar var ellers et nybrud med den traditionelle udveksling af præsidentembedet mellem Nigerias to største partier, APC og PDP. For første gang i 24 år var en tredje kandidat nemlig med i dysten om topposten, oppositionspartiet LP’s Peter Obi. Bag sig havde han en bevægelse af såkaldte ’OBIdients’, hovedsageligt bestående af den ungdom, der udgør hele 70 procent af landets befolkning. En befolkning, der forventes at fordobles fra 220 til 450 millioner indbyggere i 2050, og hvor den unge generation har fået nok af status quo.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her