Leder

En sprængfarlig blanding af selvtillid og paranoia kendetegner Kina under Xi Jinping

Xi Jinping fik det sidste ord på årets folkekongres i Beijing. Både ude og hjemme er hans udsyn domineret af en trusselsmentalitet, hvor mere national sikkerhed er løsningen på alle problemer. Sikkerhed trumfer alt – selv økonomisk vækst. Det har globale konsekvenser
Xi Jinping fik det sidste ord på årets folkekongres i Beijing. Både ude og hjemme er hans udsyn domineret af en trusselsmentalitet, hvor mere national sikkerhed er løsningen på alle problemer. Sikkerhed trumfer alt – selv økonomisk vækst. Det har globale konsekvenser
Udland
14. marts 2023

Xi Jinping sikrede sig ved årets kinesiske folkekongres en rekordbrydende tredje periode som præsident. Mandag fik han det sidste ord i Folkets Store Hal i Beijing. Fra talerstolen zoomede han ind på nationens storhed og sikkerhed. De to går hånd i hånd i Xis Kina.

»Sikkerhed er grundlaget for udvikling. Stabilitet er forudsætningen for velstand,« konkluderede han med en ordlyd, der meget godt opsummerer essensen af det regime, han har indført. Som den Berlin-baserede tænketank Merics rammende beskrev det i en rapport publiceret sidste år, er en sprængfarlig blanding af selvtillid og paranoia blevet kendetegnende for Kina under Xi Jinping.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Xi er i gang med at genskabe "Riget i midten" - centrum for kultur,innovation og økonomisk magt det havde for 800 år siden. Dengang havde man ingen ønsker om at ekspandere for hvorfor skulle man det når man allerede "var" "Riget i midten".
Xi har jo sagt direkte at man vil bygge en ny verdensorden hvor handel går hånd i hånd med diplomatiske tiltag - Netop det der foregår for tiden med tilbud om mæglerrollen i internationale kriser. Så - forresten - hvad er det galt med at sikkerheden for milliarder af mennesker og deres familier garanteres af Kina i stedet for USA.

Jacob Nielsen

@Torben, der er bestemt ikke noget galt med det, så længe man ikke tilhører et mindretal i landet. Det gælder ikke mindst (men ikke begrænset til) befolkningen i Tibet, i Xinjiang, i Hong Kong, for blot at nævne nogle få af dem. Og for Taiwans vedkommende kan det gå helt galt, faktisk meget værre end i Ukraine, om nogle få år.

Claus Nielsen, David Zennaro, Willy Johannsen, Torben Lindegaard, Rolf Andersen, Ib Gram-Jensen, Tommy Clausen, kim Lahn, Torben Kjær Andersen, Ole Meyer, Vibeke Wegener og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Hvis man er parat til at sælge personlig frihed for social ditto, så er der da ikke noget i vejen med Xi. Og han har da for længst læst, at den fremvoksende gruppetænkning i vesten er et af tegnende på begyndende selvdestruktion.

David Zennaro, Anders Graae og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Har ikke megen tiltro til nogle navlebeskuende egofixerede klovne der ikke fatter at planeten Jorden er truet af overbefolkning og klimakatastrofe - Manneskerettigheder og demokrati betyder meget,meget lidt i den store sammenhæng fordi det er så santans dumt.

Torben Kjær Andersen

Undet den kolde krig var det nogen, det sagde, at det ville en skræmmende verden at leve i, hvis man overlevede en atomkrig. Andetsteds i herværende avis kan man læse, at halvdelen af læserne mener, at forbud er den eneste vej ud af dommedagstruslen. Jeg må indrømme, at det er svært umiddelbart at se forskellen.

Jan S. Jensen

Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed.

Folkekongressen er teater på samme måde som da 51 amerikanske efterretningsfolk i en artikel i Politico ikke kunne knække koden vedr. Hunter Bidens gamle computer? De sagde som bekendt at det var en "Russian information operation"!

Vi viste jo godt at det var teater. Både teater spillet af de 51 efterretningsfolk, og teater spillet af forfatteren til artiklen Natasha Bertrand og teater spillet af mediet Politico.

Men the oscar goes to tidligere USAs udenrigsminister Colin Powell for han optræden i FN. Hvor han sad og viftede med sit hætteglas! Det var tider........

Jan S. Jensen

......old Hollywood!!

gorm petersen

Antydningen af at det skulle være en paranoid vrangforestilling, at USA prøver at inddæmme Kina, glemmer at Trump sagde det ligeud.

Den vigtigste grund til at de 20% af jordens befolkning, der er pro-USA, er ude af stand til at kommunikere med Det Internationale Samfund, er at de totalt har fortrængt Trump og den splittelse, der gjorde Trump mulig.

Ledere der regerer over 80% af jordens befolkning har skarpt fokus på netop det, vi fortrænger. At en despot kan gribe magten i USA og at Republikanerne er så velbevæbnede med automatvåben at de kunne likvidere alle demokraterne overnight uden risiko for egne tab.
De månedlige “school-shooting” episoder er en påmindelse om netop dette.

Vi i Europa sidder med fingrene i ørerne og lukkede øjne og synger: Der har aldrig været nogen Trump, det var bare en ond drøm.

Jan Henrik Wegener

Kinas ledelse vil vel stadig kalde sig elever af Karll Marx, som døde i dag for 140 år siden, længe før nogen af os.
Men har man ikke i stedet for "kønslaveri" sp rigtigt slaveri, hvis og når man anvender fangelejrenes arbejdskraft? Udenlandske firmaer kan så tjene på mangel på rettigheder for denne arbejdskraft, der måske dog ikke er egentlige lønmodtagere i gængs forstand

Kina har på agressiv vis ekspanderet i det sydkinesiske hav. Ved hjælp af kunstige øer og de skyder efter fiskere fra naboerne. Det er fakta og det er derfor at 80 procent af Philippinerne foretrækker USA frem for Kina- hvis de skulle vælge

gorm petersen

Bushs` viceforsvarsminister - arkitekten bag Irak-krigen - Paul Wolfowitch sagde: Der findes kun to slags mennesker: Dem der er amerikanere, og dem der ville ønske, at de var amerikanere.

Bush der var kendt for periodiske udbrud af ærlighed - uden om spindoktorerne, hvor Karl Rove var lidt af en legende, indrømmede at han faktisk havde troet på Wolfowitch - troet at amerikanerne var blevet tiljublet som helte af irakerne.

Men i takt med vejsidebomber og bodybags faldt troen på Wolfowitch og Bush kom muligvis i tanker om, at Wolfowitch foruden sit amerikanske statsborgerskab også var israelsk statsborger.

Hvad med at forære hele Kinas befolkning et amerikansk statsborgerskab med stemmeret og hele svineriet ?

Hvad med at give hele jordens befolkning amerikansk statsborgerskab ?

Hvis Wolfowitch har ret burde det give fred på jord - oder was ???

Det kan klares med et pennestrøg - en tilføjelse til USAs forfatning.

Torben Lindegaard

@Jan S. Jensen 14. marts, 2023 - 07:46

Du har ret i, at Colin Powell's optræden i FN's Sikkerhedsråd set i bakspejlet
var tåkrummende pinlig - og så med CIA direktøren siddende lige bag ved!!

Men var Powell på daværende tidspunkt klar over, at hans indlæg var
det rene ævl??

Altså løj Powell bevidst - eller blev han selv snydt??

Jeg abonnerer på det sidste; og jeg prøver stadigvæk at finde ud af,
hvad der er værst for en amerikansk udenrigsminister -
at være fuld af løgn -
eller være dum nok til at blive snydt af de 18 Efterretningstjenester??