Leder

Chancen for et kompromis om USA’s gældsloft ser sort ud. En politisk gyser ligger forude

USA’s finansministerium advarede i denne uge Kongressen om, at USA går i betalingsstandsning, medmindre gældsloftet bliver hævet inden 1. juni. Men republikanske højreekstremister stiller så strenge krav om budgetbesparelser, at det er svært at øjne et kompromis med Biden
Præsident Joe Biden og den republikanske leder af Repæsentanternes Hus, Kevin McCarthy, står foran en armlægning, der kan ende helt galt.

Præsident Joe Biden og den republikanske leder af Repæsentanternes Hus, Kevin McCarthy, står foran en armlægning, der kan ende helt galt.

Evelyn Hockstein

Udland
4. maj 2023

Kongressens jævnlige forpligtelse til at hæve forbundsstatens gældsloft er kun sjældent genstand for stort politisk drama. Det sker kun i situationer, hvor de to partier deler magten i Kongressen. Ellers er det aldrig et problem. Loftet bliver automatisk hævet af det parti, der kontrollerer Washington.

Et eksempel: Under præsident Donald Trump voksede USA’s statsgæld med 5.000 milliarder dollar, og republikanerne ikke så meget som blinkede med øjnene, da de med deres flertal i begge Kongressens kamre stemte for at hæve gældsloftet i 2018.

Men i dag er præsidenten Joe Biden og demokrat, og hans parti har kun flertal i Senatet. I Repræsentanternes Hus fik republikanerne ved midtvejsvalget i 2022 et knebent flertal, som de i sidste uge brugte til at vedtage et lovforslag, der hæver gældsloftet. Dog på den betingelse, at Biden og demokraterne accepterer besparelser i næste finansår på 100 milliarder dollar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Voldby Crumlin

USAs statsgæld stiger eksplosivt ikke mindst p.g.a. det stigende renteniveau. Så længe politikerne hæver gældsloftet er der en lang elastik i finansmarkederne kombineret med en udpumpning af penge fra centralbanken. Men et politisk stop for at gummistemple udvidelsen kan trække tæppet væk under hele systemet og åbenbare hvor grundlæggende uholdbart hele systemet er.
https://solidaritet.dk/hvem-har-koebt-den-eksplosivt-voksende-amerikansk...

Torben K L Jensen, Anne-Marie Esmann og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Esmann

Det er helt utroligt, at vi i resten af verden er så afhængige af et så ustabilt USA. Vi kan kun be til, at det kommer til at gå godt denne gang. Men vi må nok se at få tænkt nye tanker om vores afhængighed af USA på lang sigt. Nu kan vi jo se hvordan det er gået med at være afhængige af Rusland. Se nu også at få stoppet de igangværende konflikter både i Ukraine og Sudan. De to krige kan også trække os alle sammen ud hvor kun peber kan gro.

Torben K L Jensen

Horfor fanden satser Danmark altid på taberne - det 21. århundrede vil blive domineret af Indien og Kina - begge medlemmer af den kommende økonomiske supermagt - BRIKS.

Jesper Eskelund

Tilbage i januar måtte der mange afstemninger til (15 var det vist) før Kevin McCarthy endelig blev valgt som leder af Repræsentanternes hus. Den lille gruppe The-party-republikanere blev ved med at presse indrømmelser af ham.

Det var helt absurd – det kan vi vist alle huske.

På den baggrund tror jeg også, vi skal forberede os på en gyser.